
14 set. 2010 S'acosta la segona edició de la Mostra de Cinema Palestí
El certamen vol fer reflexionar sobre la situació que viu aquest poble des de fa més de 60 anys
Arriba la segona edició de la Mostra de Cinema Palestí, amb l’objectiu de fer visible una realitat
encara força desconeguda: la creació cinematogràfica que es genera a Palestina. Una de les característiques de la cinematografia palestina és la diversitat de punts de vista des D’on es genera, fet que la II Mostra de Cinema Palestí pretén evidenciar en la present edició. La Mostra se celebrarà els dies 1, 2 i 3 D’octubre a Barcelona a la Seu de la Filmoteca de Catalunya, el 5 i 6 D’octubre a la Seu de la Filmoteca de Terrassa, el 16 D’octubre al CineBaix de Sant Feliu de Llobregat i pròximament la mostra arribarà a València.
És una Mostra molt vinculada a la situació de conflicte permanent que viu el país però, que malgrat tot, ofereix una interpretació de la realitat allunyada de les imatges a les quals ens han acostumat els mitjans de comunicació. L’objectiu d’aquesta mostra és fer visible la realitat del poble palestí, d’una banda incidint en una
mirada crítica en el dia a dia sota l’ocupació i de l’altra donant a conèixer una cinematografia que mostra una amplia capacitat creativa, desenvolupada malgrat, o potser gràcies, a la cruesa de la situació.
Parlar de cinema palestí vol dir descobrir una cinematografia que resulta inseparable de la història
del seu poble, mirades internes dels propis palestins o projectades des de l’exterior per cineastes sensibilitzats per la causa palestina. Diferents punts de vista que la Mostra ens vol apropar a la programació D’enguany.
Per a tots els gustos
Ens trobem amb històries explicades des de l’interior de Palestina per cineastes palestins que acaben convertint-se amb mirades al seu propi interior emocional, com passa amb el llargmetratge documental Fix me (Palestina/França/Suïssa 2009) de Raed Andoni i el curtmetratge també documental Un extraño en mi casa (Palestina 2007) de la directora Sahera Dirbas.
La mostra també recull la mirada de L’exiliat sempre lligada al seva història passada i a la terra que ha hagut D’abandonar, com la de l’aclamat cineasta Michel Khleifi a la ficció Zindeek (Palestina/Emirats Àrabs/Regne Unit 2009). La mirada dels fills dels exiliats a la recerca d’unes arrels i una cultura al documental Slinshot hip hop (Palestina/EUA 2008) del director Jackie Reem Salloum, premiat en diversos festivals internacionals.
També mostra el punt de vista, sempre present, de l’estranger, en aquest cas cineastes àrabs o D’origen àrab, sensibilitzats amb la causa d’aquest poble com Samir Abdallah i Khéridine Mabrouk al documental GazaStrophe (França/Palestina, 2009), Dominique Dubosc al recull de curtmetratges Palestine in Fragments (Palestina/França, 2008) o la directora Susan Youssef al documental Forbidden to Wander (Palestina / EUA, 2004).
Finalment amb Jaffa the orange?s clokwork (Bèlgica/França/Alemanya/Israel 2009), la visió sempre crítica amb el sionisme i sensibilitzada amb la causa palestina del director israelià Eyal Sivan.
La II Mostra de Cinema Palestí és un esdeveniment organitzat per la Xarxa d’Enllaç amb Palestina, Palestina Lliure, Zeituna, Al-Sharara, L’Associació Junts i la Comunitat Palestina, amb el suport de l’Agència Catalana de Cooperació i Terrassa Solidària i la col·laboració de la Filmoteca de Catalunya, la Filmoteca Valenciana i el CineBaix de Sant Feliu de Llobregat. El llargmetratge Jaffa the orage’s clokwork es presentarà conjuntament amb l’Associació Catalana de Jueus i Palestins JUNTS i la Xarxa d’Enllaç amb Palestina.
La mostra comptarà amb la presència dels directors de Fix Me, Raed Andoni (del 30 de setembre al 3 D’octubre), la directora de Un extraño en mi casa, Sahera Dirbas (del 30 de setembre al 6 D’octubre) i Khéridine Mabrouk, director de GazaStrophe (Del 3 al 6 D’octubre).