S'inicia el Dia de la Memòria en commemoració de Jacint Verdaguer

L'acte s'ha fet coincidir amb el 110è. aniversari de la mort del poeta

Avui diumenge 10 de juny a les 7 de la tarda, els campanars de tres catedrals i de gairebé 170 esglésies, monestirs i ajuntaments D’arreu de Catalunya, brandaran simultàniament durant tres minuts per homenatjar mossèn Jacint Verdaguer amb motiu del 110è. aniversari de la mort del poeta. La iniciativa cívica Dia de la Memòria ?promoguda per una comissió ciutadana formada per personalitats D’Osona, el Ripollès, la Garrotxa i la Cerdanya, i amb el suport actiu D’Òmnium CulturaL’ té la intenció de consolidar-se com un homenatge anual a tots els defensors de la llengua catalana mitjançant un símbol tan genuí com són les campanes i els campanars.

El dia escollit és el 10 de juny perquè precisament és quan s’escau el 110è. aniversari de la mort Verdaguer. La intenció dels promotors és que, en els propers anys, la diada i els materials editats es dediquin a altres grans autors de la literatura catalana, mantenint la data simbòlica del 10 de juny.
 
La intenció inicial dels promotors era circumscriure L’homenatge a les comarques D’Osona, el Ripollès i la Garrotxa, però la iniciativa ha captat L’interès D’esglésies, monestirs i campanars D’arreu de Catalunya. A banda de la resposta pràcticament unànime de tots els campanars de la Cerdanya, Osona i la Garrotxa, el Dia de la Memòria també ha captat L’adhesió de multitud de campanars D’allò més emblemàtics, com els de les catedrals de Tarragona, Vic i Sant Feliu de Llobregat, els de Sant Martí del Canigó i Sant Miquel de Cuixà ?ambdós a la Catalunya Nord i essencials en el cosmos verdaguerià?, el de la Seu de Manresa el de L’església de Santa Maria de Badalona, el del monestir de Sant Benet de Montserrat, el de L’església de Sant Serni, de Canillo, el de la Prioral de Sant Pere de Reus, el del monestir de Santa Maria de Ripoll, el del monestir de les Avellanes, el de Santa Maria de Cervera, el de Sant Andreu de la Fatarella i el de L’Assumpció de Maria, de les Borges Blanques, entre molts D’altres.

A la majoria D’indrets, la repicada tindrà lloc a les 7 de la tarda. Tot i això, a causa de la celebració de la festivitat de Corpus, alguns municipis han decidit endarrerir la repicada a les 8, com és el cas de Vic i Olot. D’altres canvis horaris es poden trobar al llistat complet de campanars.