SABA! Joves músics d’arrel inaugurarà la 20a Fira Mediterrània de Manresa

La Fira acollirà 126 companyies que oferiran 179 funcions, d’aquestes, 36% de pagament i 64% gratuïtes

Redacció.- Avui arrenca la 20a Fira Mediterrània de Manresa. Del 5 al 8 d’octubre, la capital del Bages es convertirà, un any més, en epicentre de la cultura popular i les músiques d’arrel. A les 19.30 h tindrà lloc la inauguració institucional a la Llotja PROfessional amb la presència del conseller de Cultura, Lluís Puig; l’alcalde de Manresa, Valentí Junyent; el director General de l’Euroregió Pirineus Mediterrània, Xavier Bernard Sans i el director artístic de la Fira Mediterrània de Manresa, David Ibáñez.
En el concert inaugural, SABA! Joves músics d’arrel, que tindrà lloc a les 21.00 h al Teatre Kursaal, la Fira Mediterrània llençarà el seu missatge de futur cedint la veu als joves i reivindicant així una escena encara poc coneguda. La inauguració reunirà sobre l’escenari alguns dels noms més destacats d’aquesta generació, com el duet revelació del 2016 Maria Arnal & Marcel Bagès, les veus de Judit Neddermann i Joana Gomila, el duet de gralla i acordió Criatures (guanyadors del Concurs Sons de la Mediterrània 2016), el multiinstrumentista i compositor Manu Sabaté, el tenorista Magí Canyelles, el guitarrista Pau Figueres, el grup de folk Riu, el cantaor valencià Xavier de Bétera i la big band Rufaca Folk Jazz Orquestra amb la col·laboració especial de l’Escola Folk del Pirineu, que combina especialistes en la música del Pirineu amb alguns dels millors joves músics de jazz del país. El concert tindrà un format irrepetible, ple de col·laboracions inèdites i amb gairebé quaranta músics a l’escenari.
Finalment, posarà el punt i final a la primera jornada de la Fira, la desena edició del Concurs Sons de la Mediterrània, dedicada a bandes emergents de música d’arrel Mediterrània. Actuaran a la final d’enguany, Balkan Paradise Orchestra, Catfolkin, Els Jóvens i lOrquestrina Trama.
Les jornades professionals, l’espai de reflexió a la Llotja
Les jornades professionals es duran a terme durant el primer dia d’activitat a la Llotja i porten per lema “Noves pràctiques per al futur de la cultura”. Michael Atwood Mason de l’Smithsonian Center for Folklife and Cultural Heritage (Estats Units) serà l’encarregat de donar el tret de sortida amb la conferència inaugural. Ell donarà pas a un panell de bones pràctiques sobre reptes i oportunitats per a la transformació de les arts en viu a l’era digital, que moderarà Pepe Zapata, de l’empresa Focus. També en relació al futur de la cultura, les jornades debatran sobre la introducció de la cultura popular a les escoles.
Demà a la Llotja professional també tindran lloc els primers showcases, càpsules artístiques de 30 minuts de durada, amb les actuacions de Tati Cervià i Anna Ferrer. A la Llotja també es podrà veure l’exposició Cultura viva: Fargaires de Tradicions, una mostra de mites, contes i llegendes, carnestoltes, bestiari i esports tradicionals de les cultures occitana i catalana, inclosa a la programació del Focus Occitània.
Canvis a la programació artística
Per motius a aliens a l’organització, la programació de la Fira ha sofert alguns canvis que us detallem tot seguit:
El grup occità de polifonia Cocanha no podrà venir a Manresa per motius de salut. Aquest trio de veus femenines formava part del projecte innovador Socarrel, que barreja moviment, música electrònica i polifonia tradicional, al costat del coreògraf Roberto Olivan i l’artista belga Laurent Delforge. Davant l’absència de les Cocahna, tres membres del quintet de polifonia occitana Vox Bigerri s’incorporen a aquest projecte trencador projecte, que es podrà veure divendres 6 d’octubre, a les 19.30h, i dissabte 7 d’octubre, a les 18.30h, al pati del Kursaal.
Les Cocanha també actuaven dins la programació de l’Humus Mediterrani, l’off de pura arrel de la Fira, divendres 6 a les 22.30h, a la plaça Europa. En aquest cas, les substituiran els Brunzit, amb INS, la seva darrera proposta de ball folk.
Una altre de les propostes incloses al Focus Occitània serà baixa a la Fira. Es tracta del grup Mourra das Quatre Cantouns, que havia d’oferir una mostra del joc tradicional de la morra, al costat de la colla Morràpita, de Sant Carles de la Ràpita. Així, els catalans oferiran en solitari la mostra d’aquest joc tradicional a la Plaça Major, dissabte 7 i diumenge 8, d’11h a 14h i de 17h a 19h.
Finalment, per problemes tècnics, la companyia danesa Brunette Bros no podrà arribar a Manresa, amb El millor circ i el segon més petit del món, a temps d’oferir la primer actuació prevista, la de dijous 5 a les 21h. El públic manresà haurà d’esperar fins divendres per poder gaudir d’aquesta entranyable proposta de públic familiar. Està previst que la resta d’actuacions es duguin a terme amb normalitat: divendres 6, a les 18.30h i les 22h; dissabte, a les 18.30h i a les 21.30h, i diumenge, a les 12.30h i les 18.30h.