La Sala Beckett proposa un cicle sobre la por a la ciutat en el primer trimestre de la propera temporada

La temporada arrencarà amb un concert de Clara Peya el 14 de setembre que comptarà amb les col·laboracions de Guillem Albà, Judit Colomer i Aida Oset

Redacció.-La Sala Beckett estrenarà el mes de setembre una nova temporada que inclourà, com sempre, molt més que teatre. Més enllà dels espectacles, la programació està formada per cursos, laboratoris, mostres, cicles temàtics, xerrades i molt més. Tot i que la programació completa es presentarà el mes de setembre, les inscripcions als cursos ja són obertes i ja s’han posat a la venda les entrades per als primers espectacles de la temporada.
Un concert i un joc dramatúrgic per obrir la temporada
La temporada arrencarà amb un concert especial de la Clara Peya, concebut especialment per a l’ocasió i amb la col·laboració d’algunes de les creadores i creadors que visitaran la sala al llarg d’aquesta temporada. El concert, que tindrà lloc el 14 de setembre, comptarà amb les col·laboracions de Guillem Albà, Judit Colomer i Aida Oset.
Per altra banda, del 19 al 23 de setembre, es reposarà IF-FI, una creació dels membres del laboratori Peripècies que proposen un relat sobre el temps, la família i l’amor. Un insòlit joc dramatúrgic que destil·la la vida de dues nissagues barcelonines que s’entrecreuen fatalment al voltant d’un objecte únic que les uneix. La proposta ja es va poder veure el mes de juny i al setembre farà una estada de cinc dies.
Per què tenim por?
Seguint la seva línia de programació per cicles, la Sala proposa en el primer trimestre Terrors de la ciutat. Escenaris de conflicte i por, una reflexió sobre la por a les ciutats que tindrà lloc del 3 d’octubre al 2 de desembre. El cicle planteja com un sentiment d’amenaça conviu amb la vida quotidiana en una ciutat que influeix en les decisions individuals i col·lectives. D’on surt’ Com l’hem de gestionar? La proposta, organitzada conjuntament per la UOC i comissariada per Isaac Gonzàlez Balletbò, inclourà espectacles, lectures dramatitzades, un micro obert, un curs de dramatúrgia, un laboratori, col·loquis postfunció i diverses xerrades.
Els espectacles inclosos en el cicle són quatre i ja són a la venda. Del 3 d’octubre al 4 de novembre es podrà veure Ofici de tenebres de Joan Rusiñol, periodista expert en la situació política del País Basc, un thriller moral que comença amb la sortida de presó d’un home, després de complir anys de condemna per terrorisme, i el retrobament amb la seva família. En les mateixes dates, coincidirà amb Blues, de Sergi Pompermayer, una coproducció amb La Brutal que explica la història d’una directora general de policia que ha d’enfrontar-se a un possible atac terrorista, a un error policial i a una filla adolescent.
Seguirà la programació el novembre AMNÈ(I)S(T)IA, de Chokri Ben Chikha, un projecte conjunt amb l’Institut del Teatre sobre els prejudicis i les pors col·lectives i la seva relació amb els mitjans de comunicació. Tancarà el cicle La benvinguda de Marc Guevara, jove dramaturg deixeble dels cursos de la Beckett. De La benvinguda se’n va fer una lectura dramatitzada que va posar de manifest la qualitat de l’escriptura de Guevara. Els detalls de les activitats del cicle es faran públiques el mes de setembre.
La Ruta 40, companyia resident, amb Carlota Subirós
Una de les tres companyies residents de la Sala Beckett aquesta temporada 2018-19 serà La Ruta 40. Del 14 de novembre al 8 de desembre, mostrarà el resultat de la seva aliança amb Carlota Subirós per tal de reflexionar sobre l’activisme polític. Proposen un projecte que vol investigar diverses èpoques històriques buscant moments significatius de discussió col·lectiva en la lluita per transformar el món, en una coproducció amb el Festival Temporada Alta.
Nadal amb Pluja L’alegria
Durant els dies de les festes nadalenques la Beckett proposa dos espectacles: a la Sala de baix es podrà veure, del 19 de desembre al 4 de gener, L’alegria, un dels espectacles més aplaudits de la temporada passada a la Beckett.
L’alegria és el resultat de la residència de Marilia Samper durant la temporada 2016/17. Una reflexió sobre la precarietat i la pobresa que ens envolta i que es troba molt més a prop del que creiem. Una realitat crua que l’autora reflecteix sense llàgrimes, sense sentimentalisme, centrant-se en la capacitat de lluita de l’ésser humà.
A la Sala de dalt, Guillem Albà i Clara Peya escenificaran Pluja, una proposta escenica íntima i especial. Els dos creadors, dels més actius i personals de l’escena catalana actual, han trobat la manera de fer dialogar els seus llenguatges des de les seves respectives sensibilitats. Un espectacle que va ser finalista als Premis Max per la seva composició musical i que va guanyar el Premi Innovació a la Fira de Titelles de Lleida 2017.
Cursos anuals i cursos de tardor
A més a més, s’ha publicat tota l’oferta de cursos que arrencarà amb el nou curs acadèmic: els cursos trimestrals de dramatúrgia i interpretació, que inclouen noms com Joan Yago, Marc Artigau, Marc Rosich, Xavier Albertí, Carlota Subirós, Pau Carrió, Andrés Lima i Glòria Balañà i Altimira, entre molts altres.
L’any passat, la Sala va proposar per primer cop un curs anual, amb Pere Riera, autor d’Infàmia o Barcelona. En aquest nou curs, s’amplien a dos els cursos de dramatúrgia anuals: repeteix Pere Riera i se li afegeix Marta Buchaca, que impartirà un curs que consistirà en l’escriptura d’una obra de teatre de principi a final al llarg de tota la temporada. A més a més, la Beckett estrena un curs anual d’interpretació, del qual Iván Morales en serà el professor.