Samuel Beckett a la Beckett: 30è aniversari de la mort i de l’obertura de la Sala Beckett a Barcelona

El cicle arrenca dijous 7 amb Words and Music, un espectacle musical basat en l’obra radiofònica que Samuel Beckett va escriure per a la BBC i que Morton Feldman va musicar

Redacció.- La Sala Beckett proposa de novembre a gener el cicle Samuel Beckett, que commemorarà un doble 30è aniversari: la mort de l’autor i l’obertura de la Sala.
Així, la Beckett obre un parèntesi en la temporada que dedica a la mort, per centrar-se en l’autor que li va donar nom i va fer néixer el teatre contemporani en la cultura occidental. La programació del cicle compta amb tres espectacles, un cicle compost de cinc conferències, un assaig obert organitzat conjuntament amb el festival de filosofia Barcelona Pensa, diverses lectures dramatitzades un recital de poesia, un laboratori i un curs.
Words and Music, el tret de sortida del cicle
El cicle Samuel Beckett arrencarà el 7 de novembre amb Words and Music, una obra radiofònica que Samuel Beckett va escriure per a la BBC, amb dos personatges, Joe i Bob, dues veus de la consciència i representants de la creació poètica. Anys més tard de l’escriptura del text, Morton Feldman en va compondre la música definitiva, i el resultat es va representar el 1987, any de la mort del mateix compositor.
L’actor Nao Albet i el músic i director artístic del Grup Instrumental bcn216, David Albet, van presentar aquest espectacle a l’Auditori de Barcelona, i ara la Beckett el recupera per engegar el cicle d’homenatge a l’autor.
Esperant Godot i Beckett’s ladies
El 27 de novembre s’estrenarà l’obra més emblemàtica de Beckett, Esperant Godot, a la Sala de baix. La Sala Beckett produeix per primera vegada una de les obres cabdals de la literatura dramàtica contemporània.
Els protagonistes, Vladimir i Estragó, al costat d’un arbre, esperen que arribi Godot. Una situació escènica que forma part del cànon de l’imaginari teatral universal, i que ha donat lloc a nombroses interpretacions sobre el significat de l’existència humana.
La nova versió que es du a escena ha comptat amb la traducció de Josep Pedrals, que actualitza la canònica de Joan Oliver, i ha perdut el “Tot” del títol. L’espectacle, dirigit per Ferran Utzet, es podrà veure fins al 4 de gener, i comptarà amb un Nao Albet i Pol López com a Vladimir i Estragó. El repartiment es completa amb Aitor Galisteo–Rocher i Blai Juanet Sanagustin com a Pozzo i Lucky, i a més a més, el Noi serà interpretat per dos nens de 10 i 11 anys que s’alternaran en les funcions: Martí Moreno i Eric Seijo.
Per altra banda, a partir del 12 de desembre, es podrà veure Beckett’s ladies, quatre textos breus del dramaturg escrits per a grans actrius, que protagonitzen Sílvia Bel, Míriam Iscla i Rosa Renom: Passos, Bressol, No jo i Anar i tornar. Les traduccions han estat dutes a terme per Sergi Belbel, que dirigeix la proposta. Les quatre peces escollides són de les més essencials i radicals de la trajectòria del dramaturg, i es podran veure a diversos espais de la primera planta de la Sala. Uns textos amb dones com a protagonistes úniques, impactants i commovedores, durant molt pocs dies i en un aforament reduït.
Xerrades, lectures, un recital, un laboratori i un curs
Més enllà dels espectacles, diverses activitats ens aproximaran a les diverses i múltiples cares de Beckett. Per un costat, del 13 al 21 de novembre cinc xerrades amb diferents especialistes oferiran diverses aproximacions a la seva obra, coordinades per Llàtzer Garcia. Antonia Rodríguez Gago parlarà de l’autor com a autor transcultural (13/11), David Cortés es centrarà en la seva creació audiovisual (14/11), Josep Pedrals s’aproximarà a la seva obra des del vessant lingüístic (15/11), Lourdes Carriedo López oferirà una panoràmica sobre l’obra novel·lística (20/11) i finalment, José Sanchis Sinisterra parlarà sobre la stasis com a dinàmica dramatúrgica (21/11). Així, els diversos ponents oferiran unes mirades personals i intransferibles de les diverses vessants en què l’autor va desenvolupar el seu univers creatiu.
El 28 de novembre tindrà lloc a la Beckett la lectura dramatitzada Enterrando a Dodot, de Pablo Macho, que defineix la proposta com “no una versió moderna d’Esperant Godot, però sí inspirada en la sensació d’estancament dels seus personatges, els seus diàlegs repetitius i, a primera vista, insubstancials, però carregats de reflexions subjacents, soterrades”.
El cicle també ha impulsat Textos per no res, escenes de diversos dramaturgs catalans als quals se’ls ha demanat escriure una escena inspirada en Samuel Beckett. Els dies 4, 11 i 18 de desembre es podran escoltar les propostes de Marc Artigau, Lara Díez, Denise Duncan, Josep Maria Miró, Iván Morales, Marc Rosich, Marilia Samper, Mercè Sarrias i Victoria Szpunberg. La proposta ha estat coordinada per Llàtzer Garcia.
El cicle també comptarà amb una activitat de Barcelona Pensa el 20 de novembre: Assajant Godot, un assaig obert a Esperant Godot, amb Laura Llevadot, professora de Filosofia Contemporània, i Virgínia Trueba, professora de Filologia Hispànica, que establiran un diàleg sobre les dimensions literàries i filosòfiques de l’obra amb l’equip artístic de l’espectacle.
Un dels recitals del festival Alcools també estarà dedicat a Beckett i s’inclou dins del cicle: Aina Clotet i Jordi Oriol recitaran Poemes i mirlitonades, un recull de textos de Beckett escrits en francès abans de 1940 (els poemes) i d’altres forjats a finals dels anys 70 (les mirlitonades). La poesia de Beckett es podrà sentir el 10 de desembre a la Sala de baix.
Finalment, tancarà el cicle la mostra del Laboratori Catàstrofes, projecte en què un grup d’actors/creadors estan treballant a partir de l’obra de Samuel Beckett, centrant-se especialment en les peces per ràdio i televisió. La proposta és dirigida per Llàtzer Garcia i es podrà veure el 10, 11 i 12 de gener.
A més a més, del 27 de gener a l’1 de febrer, Ferran Utzet proposa un curs d’interpretació centrat en l’obra de Samuel Beckett que durà per títol Esgotament i lluita (Entrenament actoral a partir de l’obra de Samuel Beckett).