Sanjosex donarà el tret de sortida al Barnasants el 26 de gener

El festival consolida la seva relació amb Itàlia, a través del Festival Tenco, i amb la regió D'Occitània, i compta amb una important representació D'artistes valencians

El concert de Sanjosex que inaugurarà la XVII edició de Barnasants ? Cançó D’Autor el proper dia 26 de gener a Luz de Gas té ja exhaurides les entrades avui, coincidint amb la presentació de la programació del festival, i ja s’ha ha programat una segona actuació per L’endemà. Amb aquesta bona notícia, Barnasants encara la seva dissetena edició, en un any de retallades i crisi generalitzades però amb la mateixa ambició dels darrers anys, si no més. El festival obrirà i tancarà la seva programació de 12 setmanes, entre el 21 de gener i el 8 D’abril, amb actuacions a L’estranger.

Maria del Mar Bonet estrenarà les seves noves cançons en un espectacle especial a La Havana (Cuba), en companyia de L’Orquestra Simfònica Nacional de Cuba, i sota el títol ?Illes de la Mar?, una coproducció internacional de Barnasants, L’Auditori de Vil·laseca i el Teatre Auditori de Sant Cugat del Vallès. Un cop finalitzada la programació a Barcelona, una representació de la cultura D’autor en totes les seves disciplines (des de les arts plàstiques a la literatura, passant pel cinema o el disseny, però encapçalada per la cançó D’autor) viatjarà fins a Montevideo (Uruguai) en una programació especial de cultura catalana ?en col.laboració amb L’Institut Ramon Llull-, al voltant de la significada data del 23 D’abril, que va més enllà del propi cartell del festival: ?El projecte Catalunya ? Uruguai ? Catalunya se centra en la necessitat D’internacionalitzar L’enorme potencial creatiu de la nostra cultura. I L’Uruguai, per les seves característiques, en molts casos similars a les nostres, és el lloc idoni  per que cada dos anys s’organitzi una mostra de les nostres propostes culturals adreçades a L’emergent continent llatinoamericà. Al mateix temps Catalunya es el país idoni per acollir cada dos anys les propostes de la cultura uruguaiana adreçades a Espanya i al continent europeu. Aquesta proposta, que comparteix el mateix ADN del Barnasants, es convertirà en un projecte independent, que provisionalment anomenem La Biennal Catalunya-Uruguay, i que es pot convertir en una eina internacional de primera magnituD’, afirma el director Pere Camps, però té vida pròpia i voluntat de repetir-se periòdicament.

Amb aquest pròleg i epíleg, Barnasants 2012 s’extèn al llarg de més de dos mesos i mig amb un programa que recull prop de 100 propostes, més de 20 estrenes de cd o nous treballs, proposa concerts especials de Cesk Freixas & Pau Alabajos, Obrint Pas i El niño de la hipoteca, i enregistra nous directes per la Col.lecció Barnasants amb Dani Flaco i Chivochivato, a més de L’inaugural de Sanjosex. Les bones relacions D’intercanvi amb el Festival Tenco (Itàlia), degà de la cançó D’autor a Europa, ens acosten els recitals de Gino Paoli, Giorgio Conte i Francesco de Gregori (amb Ambrogio Sparagna i la Orquestra Populare Italiana). De la mateixa manera, es consolidem i amplien les relacions amb la regió occitana i la seva cultura, incorporant L’Estivada de Rodés a la col.laboració vigent amb el festival Sèm e Serem de Tolosa: concerts de Nadau, Joan-Marc Leclercq i de Primael e los del Tiwizi, al costat D’una coproducció conjunta dels tres festivals, Belda & Garriga OK! Brigada Internacional.

Les prop de 20 sales de Barcelona, àrea metropolitana i Catalunya ?cada any se sumen nous espais- que donen cabuda a L’àmplia programació de Barnasants, acolliran les estrenes de Túrnez & Sesé, Burruezo & Bohèmia Camerata, Marcel Cranc, Verdcel, Affonics, Pulpopop, Quim Vila, entre les més de 70 actuacions de grups del país, que recullen noms destacats com Carme Canela i Francesc Burrull, Miquel Pujadó, Laura Simó, Rafa Pons, Marc Parrot, Anna Roig, Xavier Ribalta, Mazoni, Quico Pi de la Serra, Ester Formosa, Els Amics de les Arts, Arturo Gaya, Roger Mas, Franca Masu, Cris Juanico, Feliu Ventura, Miquel Gil, Òscar Briz, Oliva Trencada o Joan Amèric.

Programació de L’estat i llatinoamericana

El cartell internacional del Barnasants sempre té una sensibilitat especial per les llengües llatines, en la base D’una cultura comuna, i atenció destacada per les noves propostes provinents dels països llatinoamericans. Enguany visiten el festival Rossana Teddei (Uruguai), José Alejandro Delgado (Veneçuela), Pascuala Ilabaca (Xile), L@s jij@s del Maiz (Mèxic) i els cubans Gerardo Alfonso, Roly Berrio i Karel Garcia.

Per altra banda, presenten nous treballs a Barnasants 2012 Coque Malla, Carlos Chaouen, Marwan, Javier Muguruza, Rebeca Jiménez o Javier Bergia, al costat D’artistes com Javier Krahe, Javier Ruibal, Martirio, Amancio Prada, Ariel Rot o Pedro Guerra.

Etiquetes:
,