Science Needs You! ha mobilitzat 1.600 persones

Les jornades de divulgació científica es consoliden a la cartellera cultural

Redacció.- La sisena edició de les jornades divulgació científica Science Needs You! que promou l’Associació Catalana per a la Divulgació Científica (ACDIC) tanca l’any 2021 batent rècords d’assistència i consolidant-se dins l’oferta cultural de les comarques Gironines i les Terres de l’Ebre. Al gruix dels actes es van mobilitzar 1.600 persones entre estudiants, professors i adults interessats en la ciència.

En un any que ha estat marcat encara per les restriccions de la Covid, Science Needs You! va decidir mantenir la seva doble seu a Figueres (Empordà) i Roquetes (Terres de l’Ebre), a més de diversificar-se organitzant, més enllà de la jornada central de conferències, altres actes com  presentacions de llibres, exposicions, projeccions de documentals i debats. La resposta a aquest increment de propostes ha estat molt positiva i la sisena edició del SNY! va mobilitzar a 1.200 persones al gruix d’activitats celebrades a Figueres, i 400 a les activitats fetes a Roquetes.

Si desglossem les dades de Figueres veiem que els cinefòrums de la pel·lícula Apollo 11 van congregar a 470 persones, l’exposició L’Exploració de l’Espai al Museu del Joguet de Catalunya a 232, la jornada de conferències a 120, els dos debats sobre art i dones a la ciència a 100, i la presentació del llibre Astrofotografía Viajera a 60, cadascuna. A més, si comptem les visites generals al Museu del Joguet de Catalunya que també van visitar l’exposició del SNY!, la xifra s’enlaira fins als 4.750 visitants. Sense oblidar que també s’han generat podcast a Ràdio Vilafant i vídeos al canal de YouTube de l’ACDIC, de les activitats, que continuen sumant visites.

Sobre el perfil dels visitants, el 40% són estudiants, el 30% professors de secundària i universitaris, i el 30% restant públic adult general. I sobre la procedència predominen assistents de comarques gironines (Alt i Baix Empordà, Garrotxa, Pla de l’Estany, La Selva i el Gironès) així com públic del Maresme, Vallès Oriental  i Vallès Occidental.

La repercussió del SNY! ha arribat també a l’àmbit de la docència on s’ha promogut i recolzat la creació d’un grup de treball de vint professors de ciències de secundària de l’Alt Empordà que col·laboren per poder arribar amb més eficàcia al públic adolescent.

Des de l’organització es fa una valoració molt positiva d’aquestes dades, “les quals consoliden el projecte tant a Figueres com a Terres de l’Ebre”; i s’apunta al fet que “Science Needs You! pot convertir-se en un atractiu per atraure turisme de ciència a la ciutat de Figueres”.

SNY!
‘SNY-Science Needs You!’ (la Ciència us necessita!) és un esdeveniment de divulgació científica promogut per l’Associació Catalana per a la Divulgació Científica (ACDIC) i que compta amb el suport, juntament amb altres institucions, de l’Ajuntament de Figueres, l’Ajuntament de Roquetes, el Departament d’Educació de la Generalitat de Catalunya, la Diputació de Girona, l’Institut d’Estudis Catalans, la Societat Catalana de Física, l’Institut per al Desenvolupament de les Comarques de l’Ebre, l’Observatori Terres de l’Ebre, El Museu de l’Empordà i  el Museu del Joguet de Catalunya. El seu objectiu principal és presentar la ciència com la gran aventura i repte dels éssers humans, i també com el principal motor de desenvolupament tecnològic, benestar i coneixement. Durant el SNY! es combinen presentacions de científics de primer nivell amb activitats culturals.