La segona edició del festival Amb So de Cobla presenta dues estrenes absolutes i una producció multidisciplinar sobre la història de la sardana

Les estrenes de Kirineoc, The Cobla Sound Fanfare i la reposició del Triple picat, producció de la capital de la Sardana de Figueres, plats forts del programa

Redacció.-Tot a punt per a la celebració de la segona edició del festival Amb So de Cobla que tindrà lloc a Palamós. L’objectiu del certamen és situar en un lloc central de la creació contemporània el so d’aquesta formació musical única al món. Per a fer-ho el festival fa un salt endavant i aposta per incentivar noves produccions.
Avalats pels bons resultats de l’any passat, Amb So de Cobla proposa dues estrenes absolutes per a aquest 2018: la primera d’elles, KIRINEOC, producció que és també un disc (DiscMedi, 2018) que es presentarà en concert el proper divendres 10 d’agost a les 21 hores i al Parc del Convent dels Agustins. Liderat per l’acordionista Kepa Junkera i en col·laboració amb la inquieta Cobla Sant Jordi – Ciutat de Barcelona, el projecte és presentarà en exclusiva a Palamós i és un encàrrec del festival en la línia de permetre “Aprofundir en el treball que Junkera ja va realitzar d’aproximació a la música tradicional catalana amb el seu volum precedent, FOK”, afirma Adrià Bauzó, músic i codirector del festival.
A banda d’aquesta estrena, Amb So de Cobla també ha incentivat el naixement d’un segon projecte, The Cobla Sound Fanfare, amb el fiscornaire de la Sant Jordi, Pep Moliner, al capdavant. “El so de la cobla té en aquest tipus de formacions de caràcter itinerant molt camp per recórrer. Al llarg dels meus viatges com a músic he vist la vitalitat que tenen aquest tipus de projectes. Propostes com Biflats, que ja vam acollir l’any passat, o aquesta nova fanfara han de trobar en el nostre festival un espai on créixer”, continua Bauzó. La presentació d’aquesta nova agrupació tindrà lloc el proper dissabte 11 d’agost, a partir de les 22 hores i amb caràcter itinerant.
Impulsat pel Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya, la Diputació de Girona i l’Ajuntament de Palamós, i en col·laboració amb la Confederació Sardanista de Catalunya i l’Agrupació Sardanista Costa Brava de Palamós, Amb So de Cobla no oblida la tradició. Fins a cert punt la reivindica. En aquest sentit, destaca el concert inaugural de dimecres vinent, 8 d’agost, a les 22 hores i a l’Arbreda Municipal. Es tracta del 18è Concert Costa Brava – Memorial Ricard Viladesau que comptarà amb dos pesos pesants del món de la sardana com són les cobles La Principal de la Bisbal i Els Montgrins. El concert, que és l’aportació directa en la programació per part de l’Agrupació Sardanista Costa Brava, estarà dedicat a la figura del mític tenora i compositor de Calonge Ricard Viladesau, en l’any del centenari del seu naixement (1918-2005).
De la resta de programació destaca l’espectacle de música, dansa i narració de l’actriu Cristina Cervià, Triple picat, una producció de la capitalitat de la Sardana de Figueres en col·laboració amb les poblacions de Torroella de Montgrí i de Perpinyà –dijous, 9 d’agost a les 20.30 hores i al Teatre La Gorga de Palamós. Més de cinquanta músics i balladors en escena proposen un viatge a través de l’evolució de la música i la dansa associada al format sardana. Igualment remarcable és la presentació de l’espectacle Si són flors, floriran d’un nom clau del folk – fusió a Catalunya com és Marcel Casellas i la seva Cobla Catalana dels Sons Essencials, que actuaran dissabte 11 d’agost a les 23 hores i al Passeig de Mar de Palamós (Zona Petanca).
Per cloure el festival, els seus promotors posen l’accent en el vessant coreogràfic de la sardana i programen una exhibició de colles sardanistes el diumenge 12 d’agost, a les 20 hores i a l’escenari del Passeig de Mar a càrrec de la Colla Dolç Infern de Lleida, la CollaMirant al Cel de Sabadell i la Cobla Mediterrània.
Els programadors d’Amb So de Cobla sostenen que aquest festival “Demostra que malgrat l’extens i divers mapa de festivals d’estiu ja existents a Catalunya, encara hi ha buits i la música de cobla requeria, com va demostrar l’èxit de la primera edició, un marc propi i singular en aquesta atapeïda geografia de festivals”.
A banda dels concerts a Palamós, Amb So de Cobla també ha programat l’actuació de la Cobla Catalana dels Sons Essencials a Banyoles (13 de juliol), Figueres (26 de juliol) i Lloret de Mar (9 de setembre, sempre amb l’espectacle Si són flors, floriran) i igualment repetirà la sessió de classes magistrals d’instruments de cobla a l’Aula d’aprenentatge de Palamós ja entrat el nou curs, el 20 d’octubre, amb professors reconeguts de flabiol (Xavier Torrent), tible (Ivan Alcazo), tenora (Jordi Molina), trompeta (Toni Gallart), trombó i fiscorn (Pep Moliner) i contrabaix (Joan Druguet).