Segona jornada de l’itinerari Arts per educar en la incertesa, «Aprendre que ens necessitem els uns als altres»

amb la participació del filòsof Santiago Alba Rico, l’actriu Rosa Gamiz i les mestres Natàlia Nadal i Anna Figueras

Redacció.- L’emergència sanitària arrel de la Covid-19 ha obligat els centres educatius a reinventar-se per garantir el compliment de mesures com la distància de seguretat, la separació per grups bombolla o l’ús de la mascareta. Aquestes mesures han tingut efectes directes sobre el benestar emocional i físic de la comunitat educativa, així com en l’aprenentatge i les dinàmiques socials de joves i infants.
Aquests efectes sobre cossos, relacions i distàncies seran el fil conductor del webinar titulat «Aprendre que ens necessitem els uns als altres», que tindrà lloc el pròxim dimecres 20 de gener a les 18 hores a través de la plataforma Zoom i que comptarà amb la participació del filòsof Santiago Alba Rico, l’actriu Rosa Gamiz i les mestres Natàlia Nadal (Primària, Escola La Farga) i Anna Figueras (Secundària, INS Salvador Espriu).
La jornada està dirigida principalment a docents, artistes educadors i persones interessades en el potencial educatiu de les arts i la cultura. Els participants tindran l’oportunitat d’interactuar amb els ponents i compartir reflexions, a més d’aportar experiències pròpies. Les inscripcions són gratuïtes (places limitades) i poden fer-se al web de la Fundació La Ciutat Invisible (www.ciutatinvisible.org/itinerari-de-formacio/).
Aquesta serà la segona jornada de l’itinerari de formació «Arts per educar en la incertesa», que pretén abordar els efectes que la Covid-19 està tenint en l’educació i promoure la reflexió col·lectiva de la comunitat educativa en un sentit ampli, incloent les persones que eduquen a través de les arts i la cultura. La trobada està organitzada per A Tempo – Arts i Formació —projecte educatiu de la Fundació La Ciutat Invisible i Temporada Alta, que compta amb el suport de la Fundació Banc Sabadell— juntament amb l’associació ConArte Internacional. La jornada inaugural de l’itinerari «Abraçar la incertesa», que va tenir lloc el passat mes de novembre, va acollir més de 160 persones i, actualment, el vídeo compta amb més de 400 reproduccions a Youtube.
El cos com a eix de prevenció i cura col·lectiva
Els docents han hagut d’assumir el paper de prevenir la propagació del virus als centres educatius garantint el compliment de mesures com la distància de seguretat, l’ús de mascareta, l’ús del gel hidroalcohòlic, i la separació entre grups bombolla, entre altres. En el dia a dia de l’escola, però, es donen situacions on no sempre és possible respectar totes les mesures i cal aplicar el sentit comú. Aquestes situacions, però, es viuen des de la responsabilitat i la confiança, o des de la por i el controL’ Preguntes com aquesta articularan una part del debat orientada a reflexionar sobre les diverses maneres d’entendre la salut i la cura, que més enllà de la prevenció higiènica també ha de poder incloure el compromís col·lectiu cap al benestar físic, mental i emocional de la comunitat de l’escola.
El debat també explorarà com algunes d’aquestes mesures afecten de forma directa o indirecta l’aprenentatge d’infants i joves. D’una banda, es veuen afectats aspectes estrictament curriculars com la dicció i la comunicació, o la intensitat i la qualitat de l’educació física. D’altra banda, s’han reduït totalment o parcial les sortides, i les relacions entre grups d’edats diferents, afectant la forma de viure les relacions i els afectes dins dels centres educatius.
 
El cos com a eix de memòria i transmissió de sabers
La ponència inicial de la jornada anirà a càrrec del filòsof Santiago Alba Rico, que parlarà sobre el paper del cos com a transmissor de memòria i sabers, i com a garantia del dret a la rebel·lió. Alba Rico ha escrit en profunditat sobre el concepte de corporalitat en un dels seus darrers llibres, Ser o no ser (un cuerpo), on parla sobre aquest concepte en el context actual del capitalisme global i la societat tecnològica a través de contes tradicionals i mites clàssics. La seva intervenció servirà de reflexió inicial pel col·loqui que tindrà lloc a continuació juntament amb l’actriu Rosa Gamiz, la directora i mestra Natàlia Nadal de l’Escola La Farga (Salt) i la professora d’educació física Anna Figueras de l’Institut Salvador Espriu (Salt).
Gamiz aportarà la seva experiència com a actriu i pedagoga teatral que treballa habitualment en contextos escolars. Des de 2002, col·labora amb la companyia La Perla 29 i el seu director artístic Oriol Broggi, realitzant espectacles per a nens i nenes adaptant clàssics de teatre i creant l’any 2015 La Perla Petita, un projecte de teatre per a escoles. Per la seva banda, les docents Natàlia Nadal i Anna Figueras també compartiran la seva experiència com a participants i impulsores de diversos projectes d’educació a través de les arts a les seves respectives escoles.
 
Propostes pràctiques i debat obert amb la participació del públic
Al llarg del webinar, hi haurà un espai que comptarà amb la participació del públic assistent. Les persones inscrites a la jornada podran aportar exemples pràctics de com han percebut aquests canvis, interactuar amb els ponents i plantejar reflexions personals. A més, es posaran en comú propostes pràctiques que es recolliran de tots els assistents, prèviament a la jornada, sobre com treballar el contacte físic des de la cura i la responsabilitat i com establir vincles i relacions entre grups bombolla diferents.