POESIA i + 2024

Segona setmana del POESIA i + 2024 amb Mireia Calafell, Nil Ciuró, Anna Ferrer i Maria Arnal

En aquesta edició s'ha reforçat més que mai la xarxa de col·laboració amb festivals de dimensions i interessos similars, com l’Aphònica (Banyoles), Eufònic (Terres de l’Ebre) i FiraTàrrega

Redacció.- La 19a edició del POESIA i + 2024, el festival d’estiu del Maresme arriba a la recta final amb propostes a Alella i Caldes d’Estrac. En aquesta edició s’ha reforçat més que mai la xarxa de col·laboració amb festivals de dimensions i interessos similars, com l’Aphònica (Banyoles), Eufònic (Terres de l’Ebre), FiraTàrrega, La Lluna en Vers (Mallorca) i PosidòniaFest (Mataró).

Què passarà la segona setmana del POESIA i + 2024?

10 de juliol, Alella

L’Espai d’Arts Escèniques d’Alella acollirà aquesta jornada dues veus que han fet de la distància curta la seva especialitat. La primera proposta serà la del poeta Pol Vouillamoz, que presentarà una posada en escena de Proses del caient (Premi Ventura Ametller 2023), un llibre a mig camí entre el classicisme poètic, l’interès pel teatre i la recerca d’una veu personal que evidencia un gran amor per la tradició i el treball amb el llenguatge. Tot seguit serà el torn d’Ernest Crusats, que després d’una intensa trajectòria amb La Iaia, torna a l’essencialitat amb La font gelada, el seu primer disc en solitari. La gira en què el presenta és un exercici de depuració i cerca de naturalitat i d’un estat primigeni del sentir, del fer i del transmetre que es trasllada en la posada en escena del disc en directe.

11 de juliol, Caldes d’Estrac

La tarda del dijous, l’artista Carlos Bunga convocarà el públic a una acció participativa oberta a tothom per construir una ciutat de gel sobre la sorra de la platja de Caldetes en una acció que vol recosir el present amb el passat i la memòria de la guerra.

Més tard, el festival ocuparà la Sala Cultural de Caldes d’Estrac amb A lluz, Orión e a nova lluz, un proposta sensorial a càrrec d’un dels poetes més interessants de l’escena asturiana, Miguel R. Monteavaro, que acompanyat d’Andrés Rodrigues i les imatges d’Iván Torres, barrejarà text, veu, música i vídeo per viatjar des de l’ancestralitat i els mites fins a les tecnologies actuals i la hibridació de llenguatges i gèneres.

La nit al Parc de Can Muntanyà començarà amb Sal als ulls, una proposta intimista, descarnada, feminista i compromesa en què Anna Ferrer i Clara Fiol exploraran el desig a partir dels versos de diverses poetes, sintetitzadors i tonades de les Balears. La nit culminarà amb l’estrena d’Emergències, la lectura íntegra del poemari “Si una emergència”, amb què Mireia Calafell va guanyar el premi Carles Riba 2023, acompanyada de la música de Nil Ciuró. Es tracta d’una peça de nova creació coproduïda pel POESIA i `, l’Aphònica de Banyoles i FiraTàrrega.

12 de juliol, Caldes d’Estrac

La tarda de divendres començarà amb una proposta nova i doble que es podrà viure també l’endemà: passejar pel parc de Can Muntanyà escoltant una sèrie de peces sonores preparades per Anna Pantinat, per una banda, i Arnau Orobitg i Arnau Obiols, per l’altra. Més tard, el festival farà parada a la Sala Cultural, on Alfredo Costa Monteiro i Gerard Altaió presentaran diverses peces amb què experimenten amb el so, el text i la tecnologia en una exploració per territoris poc transitats i sonoritats extremes que vol ampliar el que avui entenem per poesia.

Al vespre, l’acció tornarà al Parc de Can Muntanyà amb Francesc Cuéllar + Judit Cortina, que estrenaran Tobetta, un recital poètic que explica una història d’inferns burocràtics i celestials amb el llenguatge de la poesia i el techno (coproducció amb Eufònic de les Terres de l’Ebre i FiraTàrrega). A continuació, el hip-hop mediterrani d’Extraño Ways Orquestra prendrà l’escenari per oferir un concert on estrenaran en directe “Terra/Pols”, primer avançament del seu nou disc, amb la col·laboració d’un equip de músics de renom en el món jazzístic local. Finalment, la cantant, compositora i agitadora musical Ikram Bouloum tancarà la primera nit llarga del festival amb un DJ set que conjuga les seves arrels amazigues i l’electrònica més actual i que servirà per amplificar la poesia en un racó privilegiat del Maresme.

13 de juliol, Caldes d’Estrac

El dissabte al matí la Sala Antoni Artigues acollirà la proposta Jo era poeta i tu…, un taller de recerca i creació poètica en família guiat per la poeta Alba Vinyes Lasso, el músic-poeta Gerard Díaz i la violinista Violeta Albareda Fernández. Ja a la tarda, el pati de la Fundació Palau serà l’escenari per al recital low-tech de María Salgado, una de les grans experimentadores poètiques de l’Estat, que a partir de la influència de Gertrude Stein i Helmut Heissenbüttel, farà una master class del que es pot fer amb el llenguatge ja ben entrats al segle XXI.

La segona nit llarga del festival començarà al Parc de Can Muntanyà amb Adelaida que, després de passar per l’Eufònic i el Sónar, aterra al POESIA i + amb una proposta que marcarà el panorama musical basada en l’experimentació amb la veu i l’electrònica. Continuarà Blanca Llum Vidal, una deu poètica inesgotable que torna al festival amb un recital on demostrarà per què és una de les poetes catalanes més incontestables. Tot seguit, arribarà l’hora d’un concert que deixarà empremta: Amorante i el seu folk contemporani que trenca esquemes des del País Basc i que el públic del festival podrà gaudir com brilla més, en la distància curta. La segona nit llarga del festival la tancarà Maria Arnal, un dels noms més destacats de l’escena musical actual, amb un DJ set en què barrejarà electrònica i veu fugint dels estàndards i posarà el públic a ballar.

14 de juliol, Caldes d’Estrac

L’última jornada del POESIA i + reunirà els més interessats en les possibilitats de la veu al pati de la Fundació Palau per descobrir el músic experimental i poeta sonor Gustavo Giménez, que demostrarà que el cos pot ser una gran orquestra armat amb un pedal i les seves cordes vocals.

El vespre començarà amb Adrià Girona i Eduard Olesti, que portaran l’imaginari gòtic, decadent i humorístic del seu Presagi funest al Parc de Can Muntanyà, una cita on la veu poètica es trenarà amb un paisatge sonor irònic i electrònic. I l’última nit del festival la tancarà l’icònic poeta i músic brasiler Arnaldo Antunes amb Palavra em Movimento, un espectacle pensat expressament per al POESIA i + que explorarà ritmes i registres de la veu i la paraula acompanyat per una atmosfera sonora feta pel virtuós pianista Vitor Araújo amb instruments de joguina, sons electrònics i acústics i pedals d’efectes. Serà un plaer tancar aquesta edició tan especial amb una presència poètica internacional de primer ordre, una ocasió única per admirar de prop algú que ha canviat la poesia i la música al Brasil i que ha influït poetes de tot el món.

El llapis vermell, el pòdcast del POESIA i + i Ràdio Intermitent

El POESIA i + 2024 s’ha aliat amb Ràdio Intermitent, una ràdio itinerant i comunitària del col·lectiu d’agitació cultural L’Eixida, per crear “El llapis vermell”, un pòdcast que a través del so, la paraula i la conversa farà emergir l’essència del festival. Tots els capítols del pòdcast estan disponibles a la plataforma iVoox.

Canvi del cicle del POESIA i +

Finalment, cal destacar que aquest serà el darrer any d’Eduard Escoffet com a director del POESIA i +. Després de 10 anys, la Fundació Palau ha decidit rellevar-lo i canviar, a partir de l’any vinent, l’equip i la línia del festival. Com anunciava Escoffet fa uns dies en referència al POESIA i +, “els nostres camins se separen, i per això que aquesta edició està plantejada com una gran celebració, una festa de fi de curs o de fi de cicle”.

A partir del 2025, la Fundació Palau enceta una nova etapa de programació del POESIA i +.

Foto: Marta Garcia Cardellach