La segona mostra de cinema sudafricà arriba a Madrid al Novembre

L'embaixada de Sudàfrica a Espanya i el Festival de Cinema Africà de Tarifa-Tànger organitzen a Madrid la segona Mostra de Cinema Sudafricà

L’embaixada de la República de Sudàfrica a Madrid, amb la col·laboració del Festival de Cinema Africà-FCAT organitza la 2ª Mostra de Cinema Sudafricà que tindrà lloc al Cinestudio del Círculo de Bellas Artes de Madrid, de l’1 al 4 de Novembre de 2018. La mostra, emmarcada dins les celebracions relacionades amb el centenari del naixement de Nelson Mandela oferirà set produccions sudafricanes sobre Mandela i sobre la Sudàfrica del anti i post apartheid. A més, la programació inclourà una estrena nacional, el documental sobre l’ ex-parella de Nelson Mandela, Winnie Madikizela “Winnie”.
L’1 de Novembre a les 21h es projectarà el documental “Nelson Mandela, the Myth and me” (Khalo Matabane, 2013), un film en el que; mitjançant converses amb polítics, activistes, intelectuals i artístes, el director questiona el significat de la llibertat, la reconciliació i el perdó, i desafia el llegat de Mandela en un món plagat pels conflictes i la desigualtat.
Per la seva part, “Zulu Love Letter” (Ramadan Suleman,2004) serà la primera projecció del divendres 2 de Novembre, a les 19h. Aquesta pel·lícula explica la història de Thandeka, una jove periodista negra i mare d’una nena sordomuda, que s’enfronta a la maquinària blanca de l’apartheid. A continuació, a les 21h es projectarà “Nelson Mandela, Son of Africa, Father of the Nation” (Angus Bigson, Jo Menell, 1996). Aquest documental, que va obtenir una nominació als Oscars en 1996, segueix la història de Nelson Mandela des del seu naixement fins la seva posició com a polític respectat a través d’entrevistes amb ell i contemporanis seus, així com amb material d’arxiu sobre el turbulent passat de l’home i del país.
La jornada del 3 de Novembre començarà a les 19h amb l’estrena a Espanya de la pel·lícula “Winnie” (Pascale Lamche, 2017) sobre la vida de l’ex-parella de Nelson Mandela, Winnie Madikizela, qui va recolzar la resistència armada contra el règim blanc i que va continuar la lluita durant els 27 anys que Mandela va romandre empresonat. Per últim, a les 21h es projectarà el llargmetratge de ficció “Triomf” (Michael Raeburn, 2008), que relata les vivències d’una família blanca en un barri marginal de Johannesburgo dies abans de les eleccions de la nova democràcia sudafricana.
Finalment, el dia 4 de Novembre la mostra tancarà amb dos documentals. En primer lloc, a les 19h “Sea point days” (François Verster,2008) farà viatjar als espectadors fins un enclau peculiar de Ciutat del Cabo: Sea point. El que va ser bastió del Apartheid, avui en dia és un barri únic per la barreja d’edats, races, gèneres, religions, nivells socials i orientacions sexuals que el componen. Per a concloure, “The 12 disciplines of Nelson Mandela” (Thomas Allen Harris, 2005) homenatjarà dotze homes que varen deixar Sudàfrica el 1960 per augmentar la consciència a l’extranger sobre l’African Nacional Congreso (ANC) sacrificant així les seves vides per la llibertat del país.
Aquest esdeveniment forma part de les celebracions pel 100è aniversari del naixement de Nelson Mandela a càrrec de l’Embaixada de Sudàfrica a Madrid. Si bé aquest centenari es va celebrar el passat 18 de juliol, l’embaixada de Sudàfrica no volia deixar passar l’any sense rendir homenatge en aquest icone de la lluita contra la segregació racial.