
13 jul. 2018 El Seminari de Pedagogies artístiques per la transformació social tanca avui la segona edició que ha comptat amb 150 participants, totes les places exhaurides i amb llista d’espera
Vincular l’educació amb les arts per trencar barreres socials i generar cohesió, motivació i entusiasme, una de les conclusions principals d’aquesta edició
Redacció.-El Seminari de Pedagogies artístiques per a la transformació social, organitzat per La Fundació La Ciutat Invisible i ConArte Internacional i reconegut pel Departament d’Ensenyament de la Generalitat de Catalunya, s’ha celebrat aquesta setmana al Centre Cultural La Mercè (Girona). A la formació hi han assistit cent cinquanta professionals del món educatiu i artístic.
Els experts en pedagogies transversals basades en les arts i els mateixos estudiants (participants) d’experiències artístiques a les aules, han coincidit que aquests projectes generen un coneixement que va més enllà dels temaris educatius tradicionals: com el respecte amb els companys; la cohesió social, ja que es treballa amb llenguatges no-verbals que permeten traspassar barreres lingüístiques i culturals tot treballant en un projecte compartit; l’entusiasme; i el creixement personal, ja que es veuen obligats a prendre unes responsabilitats que segurament no tindrien a la seva edat.
En aquests projectes artístics, no s’ha de tenir en compte el resultat final (la representació), sinó que la importància recau en els processos artístics que els alumnes porten a terme. Pedro Sarmiento destaca que en els seus projectes artístics, vinculats al món educatiu, no busquen la qualitat del resultat, sinó que els processos siguin enriquidors en l’aprenentatge dels joves.
Els aprenentatges, cal que siguin més atractius, per tal d’assolir millors resultats; “Una classe ha de ser igual d’atractiva, per un jove, que Netflix” afirmava Maria Acaso per tal que l’alumnat passi per processos d’aprenentatge propis i no només els establerts per la institució, ja que com s’ha considerat l’educació va més enllà d’uns coneixements teòrics i també parteixen de com afrontar els temes de l’actualitat, com el feminisme o altres temes socials.
El fet de treballar amb certes dinàmiques disruptives amb l’educació tradicional, fa que la recepció dels coneixements sigui diferent, ja que gràcies a l’interès de l’alumnat es pot entrar més a fons en certes temàtiques. Aquestes activitats es basen en càpsules de pocs minuts que venen d’exercicis artístics, com els que han pogut tractar al llarg del seminari, i que duren pocs segons però que genera que els alumnes agafin unes dinàmiques que els ajudin a entrar més en la matèria.
S’aposta per un canvi des de les aules, com afirma Acaso: “la importància recau en la formació del professorat”; però que també cal que les polítiques apostin per transformar l’educació tradicional per anar cap a una de transversal on les arts puguin estar incloses. Cal transformar els espais perquè siguin acollidors a aquestes noves experiències integradores a la diversitat, cal prendre riscos per a canviar aquests mètodes que no permeten que els estudiants es facin el seu propi espai dins de l’àmbit educatiu.
Les arts dins de les aules permeten que l’educació esdevingui més productiva i fomenten el creixement personal de cada estudiant, tal com s’ha comprovat en els diferents projectes artístics en el món educatiu.
En el seminari hi han participat un total de 150 persones amb una mitjana d’edat entre els 30 i els 45 anys i provinents de les comarques de Girona, Barcelona i Tarragona principalment i en casos minoritaris de Madrid. La majoria de participants al llarg de la formació provenien del món educatiu: educació infantil, educació primària, educació secundària, educació especial i professorat d’art. Però no sols provenien del sector de l’ensenyament sinó que també hi ha passat perfils professionals com educadors socials, músics, directors de teatre, mediadors culturals i intèrprets d’arts escèniques.
El Seminari de Pedagogies artístiques per a la transformació social, és una formació organitzada per A TEMPO, Arts i Formació; un projecte que és iniciativa de la Fundació La Ciutat Invisible amb el suport del Banc de Sabadell i amb la col·laboració de Temporada Alta i ConArte Internacional.