Sergi Ots presenta obra al teatre nacional de catalunya sies.tv

Sergi Ots presenta l’espectacle ‘Bajau’, a la Sala Tallers del TNC 

Un espectacle visual i hipnòtic que es podrà veure del 13 al 30 de desembre

Redacció.- Entre el 13 i el 30 de desembre la Sala Tallers del TNC acull l’estrena de la darrera producció de Ponten Pie, Bajau. Un espectacle visual i hipnòtic amb l’aigua com a element essencial, amb l’objectiu principal de posar en valor l’aigua i sensibilitzar al públic vers la seva importància.

Els «bajau» són els primers humans adaptats genèticament per tal de poder-se submergir a molta profunditat. A Bajau, dos personatges ens parlen del valor de l’aigua. La terra és aigua. El cos és aigua. Fins i tot abans de néixer estem envoltats d’aigua. No seria més normal que visquéssim permanentment dins l’aigua?.

Un espectacle hipnòtic que, sense necessitat de paraules, deixarà petits i grans amb els ulls ben oberts.

La nostra primera cèl·lula com a ésser humà es desenvolupa en una membrana plena d’aigua. Allí ens creixen els peus i els ulls. Embolicats en aigua, el nostre cor batega per primera vegada. Per què no, llavors, viure a l’aigua?.

En paraules de Sergi Ots, director de la companyia i l’espectacle ‘això almenys és el que hem cregut per deixar volar la nostra imaginació en crear aquesta dramatúrgia visual a través dels objectes, el cos i la cerca de l’element aigua com un intèrpret més a escena. Tinc set, tinc la boca seca, vull aigua, vull ser un peix, vull ser aigua’.

L’espectacle ens condueix per l’imaginari d’uns germans que desitgen ser una cosa que no són, de com aquest desig es converteix en una cosa tangible i la seva creença en el joc els fa viure d’una manera increïble l’experiència. Per què viure en la terra si m’he creat en l’aigua? I si Lamarck tenia raó amb les seves teories? Només seria necessari viure dins l’aigua per adaptar-se al medi i convertir-nos en un ésser aquàtic. Mutant a un altre cos.

Bajau és el nom d’una tribu del sud-est asiàtic de la que diuen que s’ha adaptat per a viure, o almenys passar llargues estones, sota l’aigua. Bajau és un viatge on la versatilitat de l’aigua ens condueix a la creació d’un nou univers, un nou medi, un lloc on trobar-se amb un mateix, amb els seus orígens i amb allò que realment desitja ser.

L’aigua que s’utilitza en aquest espectacle és sempre la mateixa gràcies a un circuit tancat de recollida i filtratge que permet reutilitzar-la en totes les funcions.

15 ANYS DE PONTEN PIE

Ponten Pie neix com a projecte artístic professional de l’actor i director Sergi Ots. Amb una declaració d’intencions ferma, varen començar a produir espectacles de formats no convencionals, site specifics i aforaments limitats buscant una interacció molt especial i directa amb l’espectador i la seva manera de viure una experiència teatral.

Amb una disciplina que cavalca entre el teatre gestual i de moviment, i el teatre visual, a vegades combinat amb altres disciplines com la dansa, l’humor o el circ, varen crear els seus primers espectacles que els varen catapultar a festivals i teatres d’arreu del món. Les seves produccions tenen un segell estètic clarament identificable i la cura de la posada en escena és una de les seves prioritats.

Expressar-se a través de les propostes visuals, en les seves creacions han utilitzat conceptes i elements tan diversos com la gastronomia, el fred o l’aigua per dotar-los d’una identitat pròpia i fer-los narradors d’una història on el públic si sent interpel·lat a involucrar-se emocionalment.

Al llarg d’aquests anys els formats més reduïts han donat pas a encàrrecs de produccions de gran format on traslladen les mateixes bases visuals i narratives de les propostes petites, oferint espectacles multidisciplinaris, poètics, i visualment sorprenents. Aquestes noves formes els ha permès créixer i consolidar-se com una productora d’espectacles, on sempre poden exprèmer i seguir investigant sense perdre l’essència. Algunes d’aquestes propostes han estat el Carnestoltes de Barcelona 2023-2024, l’Encesa de Llums de Barcelona 2021 o la direcció artística de la programació del Palauet Albéniz dins de les Festes de la Mercè de Barcelona, entre d’altres.

En aquests 15 anys de trajectòria, han visitat 23 països d’arreu del món i han realitzat més de 2.000 funcions, fet que els ha consolidat com una de les companyies catalanes de més projecció internacional en propostes artístiques adreçades a tots els públics.