El Gremi preveu que, a nivell de públic i venda, la festa seguirà la línia de consolidació i en alguns llocs de creixement de l’últim llustre. Per la seva banda, Patrici Tixis, president de la Cambra del Llibre de Catalunya, destaca que la festa arriba en un moment en què el sector continua “la tendència positiva de recuperació”.
A la capital catalana, la festa creix en espais i facilitats a tots els barris, gràcies a la col·laboració entre el Gremi de Llibreters i el conjunt de la Cambra del Llibre amb l’Ajuntament de Barcelona. Ferrer creu que aquest Sant Jordi, que s’escau just després de Dilluns de Pasqua, “serà per a molts la millor manera d’incorporar-se a la feina després de les curtes vacances”.
El dia de Sant Jordi a banda, la presidenta del Gremi preveu que, com s’esdevé de fa anys, la proximitat de fires i les notícies contínues sobre llibres i llibreries farà que hi hagi venda “tant abans com després del Dia del Llibre”. Ferrer destaca la capacitat de la diada per a ser “difusora del llibre i de la lectura” i fa una crida a tothom a gaudir-ne i a triar i remenar entre els més de 50.000 títols que es podran trobar a les parades i a les llibreries. Tant Ferrer com Tixis destaquen “l’esforç que fan llibreters, editors, distribuïdors i les administracions municipals per tal que tot estigui a punt el dia 23”.
També remarquen la importància de la festa per al sector, que l’any passat es va saldar amb una facturació de 22 ME, un 2% més que l’any anterior. El Gremi preveu que “alguns establiments obriran el Dilluns Sant, opció que permet la llei de comerç, i també en d’altres jornades hàbils, i que serà molt bo per a zones de vacances, de muntanya i de platja, en les quals la gent que s’hi hagi desplaçat aprofitarà per a comprar a les llibreries d’aquests pobles i ciutats”.
Creixement als barris de Barcelona
El Gremi de Llibreters es felicita de l’acord amb l’Ajuntament de Barcelona gràcies al qual la festa creix en tots els barris de la ciutat: des del Passeig de Sant Joan, dedicat a la literatura infantil i juvenil, el còmic i l’àlbum il·lustrat, fins a Ciutat Vella i l’Eixample, els dos districtes que acullen el gruix de les parades.
En aquest sentit, per a facilitar la circulació de les persones, la seguretat i el gaudi de la festa, s’han ampliat el espais incorporats els darrers anys, com la Diagonal, el carrer del Consell de Cent i Còrsega, que fan de connectors entre el Passeig de Gràcia i la Rambla de Catalunya, tot estenent-se direcció Balmes.

Com a novetat, a la plaça Vicenç Martorell del Raval es muntarà un grup de parades dedicades als llibres sobre disseny, art i fotografia. “El més important de l’acord és que s’ha treballat amb un disseny de la festa que millora la mobilitat, la fluïdesa i la seguretat de la gent, com també l’accés a les activitats”, diu Ferrer.
A la capital catalana, hi haurà més de 200 parades de llibreries agremiades, que s’afegeixen a l’àmplia representació de la resta de la demarcació i a les de Girona, Tarragona, Lleida i Terres de l’Ebre. En aquests territoris, es preparen diverses activitats aprofitant la proximitat del Dia del Llibre. A Vic, per exemple, en el marc del Mercat del Ram, hi haurà escriptors firmant els seus llibres amb parades conjuntes dels llibreters. Una iniciativa semblant, d’autors, signatures i parades de llibreries, s’esdevindrà a Girona el Dissabte Sant. Per altra banda, més de cent autors assistiran Dijous Sant al Berenar Literari que es fa a Torroella de Montgrí des de ja fa 9 anys.
A les capitals de Tarragona i Lleida, com també d’altres ciutats, s’han fet pactes similars. Ferrer està convençuda que “tota la Setmana Santa serà bona i que el dia de Sant Jordi serà esclatant com sempre: tothom comprarà llibres, no només els de regalar, sinó també llibres per tota la famíilia.
És una tradició i una festa molt nostra, en la qual participem tots” i afegeix que “quan vegem el resultat de vendes es tornarà a constatar que s’haurà venut de tot: molt llibre infantil i juvenil i novel·la, però també assaig, cuina…., més enllà dels títols més venuts, ja que comprem el que ens agrada i ens fa il·lusió, però a més ens trobem en un any de moltes novetats d’escriptors que venen per la seva qualitat literària, llibres polítics d’actualitat i tots aquells que recomanem els llibreters. Com sempre hi ha llibres per tothom”.
La internacionalització del Dia del Llibre
La festa del Dia del Llibre i de Sant Jordi és cada vegada més internacional i serveix de presentació i projecció de Catalunya al món.
Per aprofundir en aquesta línia, el Gremi ha establert contactes amb la Feria Internacional del Libro (FIL) de Buenos Aires, que aquest any té Barcelona com a ciutat convidada d’honor, per tal de poder ‘exportar’ la festa a la capital argentina, com explica M. Teresa Carbano, presidenta de la Fundación El Libro, organitzadora de la FIL, a qui el Gremi va fer una entrevista que posem a disposició de tots els mitjans: “Ens encantaria organitzar de manera permanent un Sant Jordi a l’Argentina, començant per Buenos Aires, per ser la ciutat del món amb més llibreries per habitant; ara, amb motiu de la fira, tindrem l’oportunitat que els llibreters de Barcelona ens ensenyin com fer-ho”.
La possible celebració del Dia del Llibre a l’Argentina és una iniciativa que està en consonància amb altres portades a terme anteriorment, com la visita d’un grup de mitjans i periodistes internacionals a Barcelona l’any passat per conèixer la festa amb motiu de l’Any del Turisme Cultural, acció impulsada pel Gremi i l’Agència Catalana de Turisme; o bé, al 2017, l’arribada d’un grup de llibreters de diferents països europeus a la capital catalana, interessats a conèixer els aspectes logístics i d’organització de la festa, l‘agermanament amb la ciutat de Palermo per a celebrar Sant Jordi o la presentació de la nostra festa com a candidatura a Patrimoni Immaterial de la Humanitat (UNESCO).