La Setmana Medieval de Montblanc celebra els 30 anys potenciant els espectacles de petit format i els infantils

S'espera una festa multitudinària, amb la mirada posada en l'estrena del nou drac

Redacció.- La 30a Setmana Medieval de Montblanc ha presentat les principals novetats de la festa, que comença demà divendres i es tancarà el proper 1 de maig, organitzada per l’Associació Medieval de la Llegenda de Sant Jordi. L’accelerada venda d’entrades dels espectacles de pagament per avançat, així com la coincidència de la diada de Sant Jordi en diumenge, fan esperar una assistència multitudinària de visitants, especialment aquest primer cap de setmana.
 
Expectació pel nou drac
Enguany, un dels principals reclams és l’estrena del nou drac de l’Associació Medieval, que apareixerà exclusivament a la Representació de la Llegenda de Sant Jordi el 22 d’abril al Foradot, la part més alta de la muralla del segle XIV. Confeccionat per quatre empreses catalanes especialitzades, la nova bèstia festiva és un dels dracs més grans de Catalunya: mesura 8,5 metres de longitud i 4 metres d’alçada. Compta amb un sistema articulat a les cames que fa que es moguin mentre avança, portat per dues persones. Inspirat en saures reals, el seu impressionant cos és articulat per tal d’augmentar-ne la sensació de realisme.
Joan López, president de l’Associació Medieval, assenyala: “El nou drac, que vam presentar el passat 11 de març, ja és una icona i s’ha generat una gran expectació per veure’n l’encaix en la Llegenda. La mostra és que les entrades per la primera de les representacions s’han esgotat, per primer cop, tres dies abans de l’espectacle. I calculem que dissabte al matí ja les haurem venut totes”. Enguany, el sistema de venda d’entrades, a través del web, s’ha agilitzat per augmentar la comoditat del públic. El nou drac és la culminació del projecte de renovació d’aquest espectacle, iniciat ara fa quatre anys, amb la incorporació de projeccions sobre la muralla, entre altres novetats. La Llegenda també estrenarà dues cançons, composades per Jordi Cartanyà i cantades per Maria Jacobs. També es van esgotar ràpidament els tiquets per assistir al Sopar Medieval, que enguany bat el rècord amb 400 assistents.
La celebració de les tres dècades “es nota al llarg de tot el programa, de vegades fent l’ullet com en el cartell, protagonitzat per escolars de Montblanc, que homenatja les futures generacions i és una mirada al futur de la festa”. L’acte de cloenda de la Setmana Medieval, Trenta Sant Jordis, s’ha preparat per a l’aniversari: “Serà emotiu i esperem que la gent, sovint la que no es veu, i han col·laborat tots aquests anys en fer possible la festa se sentirà reflectida”, afirma López.
 
26 espectacles de petit format
Tradicionalment, la festa atrau públic familiar d’arreu, i la canalla n’és un dels grans protagonistes. L’Associació Medieval aposta enguany per l’increment dels espectacles de petit format, que considera estratègics. Així, al llarg dels dos caps de setmana, es programen 26 actes de petit format, de producció pròpia i també a càrrec de companyies que adapten els seus espectacles a la festa prenen un nou protagonisme; al costat dels espectacles de gran format consolidats com la Llegenda, la Dracum Nocte i el Torneig Medieval Nocturn, recuperat l’any passat, i als quals assisteixen milers de persones.
El teatre, i especialment, la música en directe en indrets amb petits aforaments, augmenten el pes en el programa. És el cas d’espectacles nous com Jueva de Tortosa o Trobairitz, per exemple. Després de la reeixida experiència de l’any passat amb l’espectacle infantil de la Llegenda, que va exhaurir entrades, també creix el nombre dels espectacles infantils, com ara La princesa i el pèsol o La Llegenda amb titelles humanes, entre molts d’altres.
Les Nits Malignes compleixen 10 anys i l’Associació Medieval ho celebra amb dues nits de grans concerts, al pavelló del Casal Montblanquí. Hi tocaran bandes de rock, folk metal i punk emblemàtiques: demà tocaran Saurom i Ebri Knight, i aquest dissabte, Gatillazo i Fiando Temas. D’altra banda i en una vila totalment ambientada en l’Edat Mitjana, distribuït pels carrers i places del nucli històric el mercat d’artesania aplegarà a 120 paradistes. Una quinzena de cellers de la DO Conca de Barberà oferiran la possibilitat de tastar els seus productes al mercat de vins i caves.
L’alcalde de Montblanc, Josep Andreu, ha presidit la presentació de la Setmana Medieval 2017, acompanyat de la família reial, Sant Jordi i la regidora de Turisme, Ariadna Ferrer. “Encarem aquesta festa, que es renova cada any, amb l’exigència de superació continuada. Som conscients que la Setmana Medieval és el gran aparador de la vila. Hi donem suport, però el protagonisme és de l’Associació. Aquest model de festa amb arrels populars és extraordinari i ha de perviure”. De la seva banda, Joan López, ha agraït “molt sincerament el suport de l’Ajuntament, amb el que enguany hem revisat el conveni”, així com els de la Diputació de Tarragona, la Generalitat de Catalunya i els patrocinadors d’empreses que contribueixen a fer possible una festa declarada d’interès turístic a Catalunya i a l’Estat espanyol.
La Setmana Medieval s’encetarà demà al matí, amb una visita de la família reial a les escoles de la vila. El tret de sortida oficial serà el pregó, a les 18.30 hores, a càrrec de l’actriu i presentadora Txe Arana.