La Setmana Medieval de Montblanc escull els principals protagonistes i presenta novetats

La 31a edició estrenarà un nou espai, un campament de poble, manté els espectacles de gran format i col·labora en la promoció d’un conte sobre la Llegenda de Sant Jordi

Redacció.- L’Associació Medieval de la Llegenda de Sant Jordi de Montblanc va celebrar anit la gala d’elecció dels principals protagonistes de la festa, en un sopar que ha batut el propi rècord de participants, 230 socis, i en el qual també s’han presentat les novetats més destacades. La 31a edició de la Setmana Medieval es celebrarà entre els propers 20 i 29 d’abril. Enguany, a l’elecció es van presentar 8 candidates a Princesa i 2 candidats a Sant Jordi. Finalment, els socis han escollit a Marc Munné Pol per representar a  Sant Jordi, qui assegura: “Després d’alguns dubtes vaig decidir presentar-me per poder representar Montblanc, la meva família, els meus amics. És un honor prendre el relleu d’amics que anteriorment han interpretat a Sant Jordi”. De la seva banda, la Princesa és Maria Martínez Cozar i afirma: “Interpretar el personatge de la Princesa és representar els valors del poble de Montblanc, com la unió entre persones. Per mi és un orgull poder-ho fer”. Els Reis de la Setmana Medieval 2018 són Àngela Òdena i Jordi Margalef; i els Veguers, Ferran Romeu i Joana Jové. Pel que fa als Caps de Casa són: Maria Serra Jiménez i Pep Andreu, Maite Pubill i Carlos Roca, Núria Pino i Joan Roig.
 
Novetats
A la gala de l’elecció, s’ha presentat el cartell protagonitzat per l’espectacular drac de la Llegenda de Sant Jordi, que es va estrenar l’any passat en motiu del trentè aniversari de la festa. Enguany, la festa estrena un campament de poble. L’espai mostrarà com vivia la gent corrent durant l’Edat Mitjana, i seguint l’espai ja existent del campament de cavallers, els participants vestits de poble faran diferents actuacions. Aquí també es reuniran tots els oficis tradicionals, que fins ara estaven repartits al mercat medieval.
L’exitós espectacle infantil sobre la llegenda de Sant Jordi, representat en les darreres edicions de  la Setmana Medieval, ara esdevé conte. «Sant Jordi, la Princesa, la Rosa i el Drac», que es va presentar al sopar d’anit, està escrit per David Ortín i il·lustrat per Joan Vizcarra. L’Associació Medieval col·labora en la venda i promoció del conte, editat per La Musca. Mitjançant el  to del text i el dibuix els autors pretenen arribar a tota la família. Se n’han editat 2.000 exemplars, que es distribuiran  arreu de Catalunya, a un preu de 9,95 euros.
D’altra banda, el fotògraf Enric Lucena portarà a Montblanc durant la festa el seu projecte «Petons per…», que esdevindrà «Petons per Sant Jordi». Així, durant tota la jornada del 21 d’abril, Lucena farà una fotografia als participants a la festa vestits de medieval que ho desitgin fent-se un petó. A més de ser un record pels protagonistes de les imatges, l’any vinent s’estudia fer-ne una exposició.
L’Associació Medieval se suma a Montblanc Capital de la Sardana 2018, amb la voluntat de col·laborar amb la resta del teixit social montblanquí, i ja s’està preparant un acte conjunt amb el grup sardanista de la vila, basat en l’origen de la dansa.
 
Avantprograma
El primer espectacle de la Setmana Medieval 2018 serà el 20 d’abril, amb la representació gratuïta de la Dracum, un dels espectacles teatrals més veterans de la festa. L’espectacle de Llegenda de Sant Jordi, de gran format i el més icònic de la festa, es celebrarà el dissabte 21 d’abril, en dues sessions a la muralla per a 3.000 persones. L’Associació Medieval aposta per mantenir al programa el Torneig Medieval Nocturn, que escenifica la lluita entre diferents cases nobles amb espases, cavalls i focs artificials, estrenat el 2016. Tindrà lloc el dissabte 28 d’abril i se’n faran dues sessions, amb un aforament total de 1.200 persones.
Durant la gala, Joan López, president de l’Associació Medieval, va assegurar: “Estem en un moment molt dolç. Venim d’un 30è aniversari. És per això que per aquesta edició assegurem els dos actes de gran format. Així mateix, apostem per petites iniciatives de valor afegit a la festa, com ara el conte de Sant Jordi que és únic”.