
22 nov. 2017 La setmana de programadors de Temporada Alta acosta al públic les millors estrenes i produccions internacionals de creació contemporània.
Una gran concentració de muntatges de creació contemporània en només quatre dies afavoreix l’estada al Festival de professionals de les arts escèniques nacionals i internacionals: ja s’han inscrit 70 programadors de 13 països diferents.
Redacció.- Del 23 al 26 de novembre es celebra, per setè any consecutiu i en el marc de Temporada Alta, la Setmana de Programadors. Durant quatre dies, es programa una concentració d’espectacles de creació contemporània i nous llenguatges que propicia l’estada al Festival d’un gran nombre de professionals de les arts escèniques nacionals i internacionals. Dels 10 muntatges que es podran veure al llarg de la setmana, quatre són estrenes absolutes o a l’Estat espanyol i tres d’ells són internacionals: Ethica. Natura e origine della mente de l’italià Romeo Castellucci, A floresta que anda de la brasilera Christiane Jatahy, Impulso de Rocío Molina i Guerrilla, d’El Conde de Torrefiel.
L’estrena a l’Estat espanyol de Guerrilla, la darrera proposta d’El Conde de Torrefiel, és una incursió de la companyia, una de les de casa nostra amb més projecció internacional, en el món del teatre documental. És una conferència, una classe de tai-txi i una sessió de música electrònica. Els serveixen de guia els pensaments, experiències i desitjos d’un grup de persones que comparteixen el mateix espai i que, durant tot un dia, faran paleses les tensions d’una Europa que viu en una pau latent de violència.
També s’estrenen a l’Estat en el marc de Temporada Alta dues propostes internacionals com Ethica. Natura e origine della mente de l’Italià Romeo Castellucci, inspirada en els cinc llibre de l’Ètica d’Spinoza i A floresta que anda de la brasilera Christiane Jatahy, una perfomance amb el Macbeth de William Shakespeare com a punt de referència i on l’espai deixa de ser un escenari per convertir-se en una galeria d’art on l’espectador hi pot caminar.
Si algú és capaç de desterrar la indiferència d’un espai teatral aquest és Romeo Castellucci. Capacitat de sorpresa i sobretot el talent d’oferir sempre noves i radicals perspectives. Ara aplica aquesta radicalitat a Ethica. Natura e origine della mente, una performance inspirada en l’obra de Spinoza. Una experiència on pensament i cos formen una única unitat, on l’espectador és convidat a experimentar insospitades relacions amb el ritual teatral. L’espectacle recull cinc accions, una per cada llibre del sistema filosòfic (Ètica) del pensador holandès. El títol de la peça pertany al segon, on investiga la naturalesa d’un pensament superior i la capacitat constructora de la ment. Per altra banda, amb A floresta que anda, després de cercar inspiració en Txèkhov i Ibsen, s’ha apropat al bosc de Birnam de Macbeth per anar encara més enllà en el seu llenguatge dramàtic, un híbrid de teatre i cinema. Una experiència d’una de les creadores brasileres amb més projecció internacional, per debatre sobre la influència dels sistemes de poder actuals sobre les nostres vides privades.
I per últim, també de fora de Catalunya es podrà veure l’estrena d’ Impulso, un work in progress de la inquieta ‘bailaora’ Rocío Molina (Premio Nacional de Danza 20109 previ la producció del seu nou espectacle on prova nous camins, nous moviments i, alhora, renovar la seva relació amb el públic. Impulso és improvisació i essència, experimentació i talent. Sigui en un museu, a la vora del riu, en un parc o, en aquest cas, a l’església d’un monestir romànic, la inquieta ‘bailaora’ Rocío Molina prova nous camins, nous moviments i, alhora, renovar la relació amb el públic. Molina, artista associada al Théâtre de Chaillot de París, ha desenvolupat un llenguatge propi del flamenc que respecta la tradició i abraça les avantguardes. Un llenguatge que sedueix als més puristes i descobreix la màgia del flamenc als menys avesats en aquest art.