Shakespeare, Camus i Beethoven es troben a 'L’Empestat', de Jordi Oriol

L’obra, dirigida per Xavier Albertí, i amb Oriol i el músic Carles Pedragosa a l’escenari, es podrà veure del 6 al 29 d’abril a la Sala de baix

Redacció. – L’Empestat és una perversió que Jordi Oriol ha creat de La Tempesta de Shakespeare (1611), basada en la figura de Caliban, però també la d’Ariel. És una reescriptura personal i juganera del clàssic, afegint un altre gran referent: Albert Camus i la seva obra La pesta. L’espectacle està dirigit per Xavier Albertí.
Jordi Oriol està acompanyat a escena de l’actor i músic Carles Pedragosa, que interpreta en directe la Sonata núm. 17 de Beethoven, justament titulada La tempesta. L’espectacle es va estrenar el novembre de 2015 al Festival Temporada Alta i es va poder veure el juliol del 2016 en el marc del Grec Festival. Ara, la Beckett el recupera en el marc del cicle Adéu al cotxe!
L’Empestat, un espectacle sorgit del projecte En Residència
L’Empestat va sorgir del projecte En Residència, organitzat per l’Institut de Cultura de Barcelona i el Consorci d’Educació de Barcelona, conjuntament amb la Sala Beckett. La temporada 2014-2015, Jordi Oriol i la companyia Indi Gest van fer un taller a l’Institut Joan d’Àustria, el resultat del qual, Tempestant Shakespeare, va ser l’embrió de L’Empestat. Posteriorment, l’espectacle va guanyar el Premi BBVA de Teatre 2017.
L’Empestat és una perversió que Jordi Oriol ha creat de La Tempesta de Shakespeare (1611), basada en la figura de Caliban, però també la d’Ariel. És una reescriptura personal i juganera del clàssic, afegint un altre gran referent: Albert Camus i la seva obra La pesta. L’espectacle està dirigit per Xavier Albertí.
Jordi Oriol està acompanyat a escena de l’actor i músic Carles Pedragosa, que interpreta en directe la Sonata núm. 17 de Beethoven, justament titulada La tempesta. L’espectacle es va estrenar el novembre de 2015 al Festival Temporada Alta i es va poder veure el juliol del 2016 en el marc del Grec Festival. Ara, la Beckett el recupera en el marc del cicle Adéu al cotxe!
Sinopsi
Caliban (l’home-salvatge) i Ariel (l’esperit de l’aire, caracteritzat per la música) són els únics habitants d’una illa, fins que el savi Pròsper i la seva filla Miranda hi acaben naufragant, com també -anys més tard- tot un seguici de la cort de Nàpols i Milà. Pròsper els educa, els civilitza, els dóna paraules i els capacita de raó; els ensinistra. Els esclavitza amb el seu poder d’imposició de justícia i ordre. I això encén als dos el seu desig de llibertat i, per tant, el seu anhel de rebel·lió. Fins que a la fi, com a la resta de personatges, Pròsper els perdona. I després d’alliberar-los, s’embarca amb la resta de naufragats i –imaginem- Caliban i Ariel tornen a restar sols a l’illa. Aïllats però alliberats. Alliberats però aïllats. Ara, però, amb la consciència d’un món “més enllà” que desitgen abastar. Un món per conquerir. Amb la paraula neix la raó, la  consciència… i amb aquesta, l’avarícia i la necessitat d’aclaparar. La paraula és una plaga. I la pesta… és silenci.

Espectacles i activitats escèniques “de velocitat reduïda”
Aquest espectacle s’emmarca dins del cicle Adéu al cotxe! Com alliberar Barcelona del vehicle privat’, que tindrà lloc a la Sala Beckett del 27 de març al 29 d’abril. Els espectacles del cicle no aborden directament el tema de la mobilitat urbana o la necessitat de repensar-ne les condicions, però, cadascun a la seva manera, són exemple d’una determinada manera de concebre la comunicació escènica, amb especial respecte per la dimensió humana, artesanal, pausada, interactiva i creativa de la relació entre actors i espectadors.Informació pràctica
 
L’Empestatde Jordi Oriol
Direcció: Xavier Albertí
De 06 al 29/04/2018
Divendres i dissabte, 20:30h. Diumenge, 18:30h
No hi ha funció el divendres 13 d’abril
50 min.
Sala de baix
De 9€ a 18€