Shock, el díptic d’èxit dirigit per Andrés Lima al Lliure

La primera part, El Cóndor y el Puma, es podrà veure el 14, 16 i 17 d'abril, i la segona, La tormenta y la guerra, el 15, 16 i 17 d'abril

Redacció.- Durant la Setmana Santa, el Teatre Lliure de Montjuïc acull Shock, una doble programació sobre la violència i la implantació del capitalisme al món dirigida per Andrés Lima i amb producció del Centro Dramático Nacional. La primera part del díptic, El Cóndor y el Puma es podrà veure el 14, 16 i 17 d’abril i la segona, La tormenta y la guerra, el 15, 16 i 17 d’abril.

Les dues parts de Shock s’han inspirat en el llibre de Naomi Klein La doctrina del xoc i compta amb textos d’Albert Boronat, Juan Cavestany, Juan Mayorga i el mateix director Andrés Lima. Un equip creador replet de grans noms de l’escena dramatúrgica espanyola, que es complementa amb un repartiment a l’alçada format per Antonio Durán ‘Morris’, Natalia Hernández, María Morales, Paco Ochoa i Juan Vinuesa, presents als dos muntatges; Esteban Meloni, intèrpret a la primera part, i Alba Flores i Guillermo Toledo a la segona.

Ambdues produccions han rebut el reconeixement de la crítica i el públic aquesta temporada: El Cóndor y el Puma ha guanyat el Premi Max 2020 a la Millor Direcció d’Escena per a Andrés Lima, i La tormenta y la guerra, el Premi Fotogramas de Plata 2021 a la Millor Actriu de teatre i el Premi de la Unión de Actores y Actrices 2022 a la Millor actriu secundària per a Alba Flores, com també el Premi de la Unión de Actores y Actrices 2022 al Millor Actor de Repartiment per a Guillermo Toledo.

Shock 1. El Cóndor y el Puma és el resultat de la investigació teatral sobre un fet històric, el cop d’Estat del General Pinochet sobre el Govern xilè de Salvador Allende. L’espectacle explica com les investigacions psiquiàtriques dels anys 50 i les teories ultraliberals de l’Escola Econòmica de Chicago es van aplicar als països del Con Sud per implantar el capitalisme.

Shock 2. La tormenta y la guerra comença als anys 80, amb la revolució neoconservadora encapçalada a Europa per Margaret Thatcher i als Estats Units per Ronald Reagan, i culmina al primer gran xoc del segle XXI: la guerra de l’Iraq, de la qual tots vam ser partícips.

Es tracta de dues peces de teatre documental que volen representar la història a partir de fets, però arribant-hi des de l’emoció. Una proposta que se centra en  reflexionar sobre el xoc i en quina mesura tots som corresponsables de la nostra història, dels nostres conflictes i de la nostra violència.

L’abril continua amb més produccions estatals i internacionals

Una setmana més tard, el 22 d’abril, visita el Teatre Lliure de Montjuïc la directora argentina Lola Arias amb el seu espectacle sobre les diferents formes de maternitat titulat Lengua madre, que serà en escena fins al 8 de maig. És una coproducció del Teatre Lliure i del Centro Dramático Nacional.

Tanca la marató d’estrenes internacionals d’abril l’espectacle After All Springville, de la directora belga Miet Warlop, una de les creadores més avantguardistes del moment en les arts en viu. El muntatge es podrà veure al Lliure de Gràcia del 28 al 30 d’abril.