Sies.TV s’afegeix a la denúncia d’entitats en contra de la censura de revistes en català

L'APPEC, Òmnium Cultural i Plataforma per la Llengua han denunciat la censura de les revistes en llengua catalana promoguda per l’Ajuntament de Borriana

Redacció.- L’APPEC editors de revistes i digitals, Òmnium Cultural i Plataforma per la Llengua han denunciat la censura de les revistes en llengua catalana promoguda per l’Ajuntament de Borriana que ha ordenat que es retirin de la biblioteca municipal les publicacions en català Enderrock, El Temps, Cavall Fort, Llengua Nacional i Camacuc que acusen de promoure el separatisme.

El president de l’APPEC, Germà Capdevila ha afirmat que l’associació plantarà cara i farà tot el que estigui al seu abast per “respondre cada agressió i per posar en marxa de manera coordinada amb institucions i entitats noves mesures de discriminació positiva, d’impuls i de consolidació de les nostres revistes”.

I el president de Plataforma per la Llengua, Òscar Escuder, ha afirmat “Es tracta d’un atac a la llengua. L’estat espanyol mai ens ha respectat. Si no ho fas en castellà, fas nosa”.

En aquesta mateixa línia, Xavier Antich, en representació de la Federació Llull, que engloba Òmnium Cultural, Obra Cultural Balear i Acció Cultural del País Valencià: “Som davant un nou atac flagrant de la dreta i l’extrema dreta contra la nostra llengua i la nostra cultura. A Borriana hem vist un exemple del què està passant als Països Catalans: l’extrema dreta ha utilitzat les institucions democràtiques per estendre la seva campanya d’odi contra una llengua i una cultura. O dit d’una altra manera, censura al 2023. Segresten Cavall Fort i Camacuc perquè volen segrestar la maduresa; segresten El Temps i Llengua Nacional perquè volen esmicolar el país; segresten l’Enderrock perquè volen regionalisme. Feixisme pur”.

També han participat en la roda de premsa editors de les capçaleres afectades.

Eliseu Climent, editor d’El Temps: “Davant dels atacs el que hem de fer és una reacció social organitzada perquè aquesta gent va per tots, per tots els Països Catalans. Només hi ha la via resistencial i hem d’aprofitar la situació per avançar”.

Màriam Serrà, de Llengua Nacional: “la nostra revista publica articles en totes les variants de la llengua. Amb Llengua Nacional som borrianencs de primera”.

Mònica Estruch, directora de Cavall Fort: “com ha dit Joaquim Carbó, un dels fundadors de la revista, en tota la història de Cavall Fort les hem vist de tots colors. Però mai havien dit que Cavall Fort fos una revista separatista”.

Lluís Gendrau, director del grup Enderrock: “Hi ha gent que no vol que es parli, es llegeixi i es canti en català. L’afectació pot anar molt més enllà”.

Germà Capdevila ha explicat que l’associació d’editors de revistes i digitals respondrà els fets de Borriana a través d’una sèrie de mesures per la via legal, institucional i de mobilització ciutadana.

Per la via judicial, posarà un equip legal a disposició de les revistes afectades perquè puguin prendre accions legals en l’àmbit estatal i europeu, per violació de l’article 3.3 de la Constitució espanyola i els articles 11 i 12 de la Carta Europea de Llengües Minoritàries, ratificada i vigent a l’Estat des de l’any 2001. També tramitarà una denúncia davant l’Oficina Europea de Llengües Minoritàries i presentarà una queixa formal al Síndic de Greuges del País Valencià.

Per la via institucional, l’APPEC demana reunir-se amb la presidenta del Parlament, els presidents dels grups parlamentaris i a les Conselleries de Cultura i de la Presidència per exposar-los i consensuar-hi les mesures d’impuls i protecció de les revistes en català. Germà Capdevila ha destacat que “hi ha molts flancs per cobrir i cal més discriminació positiva i més valentia per eliminar situacions insostenibles com el fet que es destinin més diners a comprar revistes en castellà que en català a les biblioteques de Catalunya”. L’associació també es reunirà en els pròxims dies amb entitats culturals i de defensa de la llengua del País Valencià, per coordinar amb ells les actuacions previstes. I té previst fer-ho també a les Illes Balears i la Catalunya del Nord.

Per la via de la mobilització ciutadana, l’associació facilitarà la subscripció a les revistes en llengua pròpia a les entitats culturals, associatives i veïnals de tots els pobles dels Països Catalans on arribi la censura. I impulsarà una campanya de subscripcions massiva per incentivar que tothom que s’estimi aquest país, aquesta cultura i aquesta llengua pugui accedir a una de les més de 200 revistes de totes les temàtiques que s’editen als Països Catalans. En paraules del president de l’APPEC “Serà un esforç i una tasca ingent que només serà realitat si tots hi sumem esforços i il·lusió. Ens caldrà tota la col·laboració possible i ens caldrà la implicació de tota la societat”.

A la roda de premsa que s’ha celebrat a la sala d’actes del Col·legi de Periodistes de Barcelona hi han assistit la presidenta del Parlament, Anna Erra, la Consellera de la Presidència, Laura Vilagrà, el Secretari de Mitjans de Comunicació i Difusió, Oriol Duran, el Director General de Biblioteques, Josep Vives, i editors de revistes i digitals en català.