S’inaugura l’Any Rector de Vallfogona amb l’acte institucional

El primer volum de l’obra completa del Rector sortirà a la venda el 31 de maig

Redacció.- L’Any Rector de Vallfogona, impulsat pel Departament de Cultura a través de la Institució de les Lletres Catalanes (ILC), vol commemorar el quatricentenari de la mort de l’escriptor i s’ha iniciat aquesta setmana amb l’acte institucional. A l’acte hi van participar la consellera de Cultura, Natàlia Garriga, l’alcalde de Vallfogona de Riucorb, Francesc Xavier Llobet; el comissari de l’Any Rector de Vallfogona, Josep Pedrals; el secretari general del Departament de Cultura, Jordi Foz, la directora de la Institució de les Lletres Catalanes, Izaskun Arretxe, i la directora general de Patrimoni Cultural, Sònia Hernández.

En la seva intervenció a l’acte la consellera de cultura va explicar que “el Rector de Vallfogona és un autor complex, i novel·lesc de per si, perquè és alhora una figura històrica, una figura literària i una figura llegendària; un mite de la nostra cultura”. En aquest sentit, Garriga va destacar “volem que l’Any Rector de Vallfogona serveixi per tornar a trobar l’obra de l’autor a les llibreries”.

De fet, el primer volum de l’obra completa del Rector, sortirà a la venda el 31 de maig, publicada per l’Editorial Barcino. Garriga ha reivindicat que “hem de tornar al pedestal una figura literària que va ser el principal model poètic en català durant gairebé tres segles”, un personatge que “ha promogut la cultura a casa nostra, i que ens han fet ser qui som”.

 

Tres exposicions ens aproximaran a la vida i l’obra de Francesc Vicent Garcia

La primera de les exposicions és una mostra divulgativa de petit format, dissenyada pel comissari i creada amb la voluntat de despertar l’interès cap a la figura de l’autor i la seva obra. La ILC i el Servei de Biblioteques de la Generalitat de Catalunya, com és habitual, en produiran diverses còpies que itineraran, de manera que es pugui veure arreu del territori. Per la seva banda, tant la Biblioteca de Catalunya com el Museu d’Història de Catalunya acolliran exposicions sobre el Rector. En el primer cas, es tracta d’una exposició de manuscrits i impresos de l’autor que es complementarà amb una activitat conjunta amb la ILC. Pel que fa el Museu d’Història, la mostra serà de mitjà format i podrà visitar-se a Barcelona entre el febrer i l’abril del 2024. També itinerarà per la Xarxa de Museus de la Generalitat de Catalunya: Lleida, Girona, Tarragona, Tortosa, Vic i Santes Creus.

 

Clubs de lectura, jornades acadèmiques i presència internacional i a l’àmbit educatiu

Durant l’Any s’oferiran jornades pedagògiques i material per a docents, congressos universitaris i actes acadèmics arreu del Principat i la Catalunya Nord. Per la seva banda, en l’àmbit internacional, l’Institut Ramon Llull ha dissenyat diferents accions com ara una antologia traduïda, accions performatives o iniciatives poètiques, entre d’altres iniciatives. La Universitat Catalana d’Estiu reservarà un espai al Rector de Vallfogona, així com també ho farà la Universitat de Girona amb el Congrés universitari “Francesc Vicent Garcia (1579-1623) en el context barroc: edició, interpretació i recepció de la seva obra literària.”

 

L’autor

Francesc Vicent Garcia va néixer a Saragossa el 22 de gener de l’any 1579 però es va criar a Tortosa, una de les ciutats més importants de la Catalunya de l’època. Posteriorment, va estudiar i rebre els ordes menors a Barcelona i fou ordenat sacerdot a Vic, on va ser un dels homes de confiança del bisbe Robuster, figura important de la facció bandolera dels Cadells. El 9 de gener de 1607, amb quasi 28 anys, va prendre possessió del càrrec de Rector de Vallfogona, des d’on va escriure la majoria de la seva obra, tot i que no va parar d’anar amunt i avall del país complint encàrrecs i comissions per a les altes esferes: a Girona, Lleida, Tarragona, València o, fins i tot, a Madrid.

Va morir el 2 de setembre de 1623, a 44 anys, a causa d’una malaltia.