S’inaugura l’Any Viladot a Agramunt

El Departament de Cultura, a través de la Institució de les Lletres Catalanes, celebra el centenari del naixement del poeta agramuntí

Redacció.- Aquest any se celebra el centenari del naixement del poeta agramuntí Guillem Viladot amb un seguit d’actuacions, coordinades pel comissari de l’Any, Pau Minguet, director de Lo Pardal Fundació Guillem Viladot, el Departament de Cultura i hi ha destinat un pressupost de 30.000 euros. Les accions que la Institució de les Lletres Catalanes durà a terme en el marc d’aquest any, són: la creació d’un logo per a l’Any Viladot; una pàgina web; un compte de Twitter; la celebració d’un acte a Barcelona; la producció d’una exposició que itinerarà per les biblioteques del país per donar a conèixer l’obra i la biografia del singular creador, o espectacles de petit format que també itineraran a través del circuit de biblioteques. També donarà suport a diferents projectes editorials. Està previst també un simposi acadèmic, organitzat per la Càtedra Màrius Torres en col·laboració amb la Institució de les Lletres Catalanes, que tindrà lloc els dies 27 i 28 d’octubre a Lleida i Agramunt, respectivament.

L’inici oficial de l’Any Viladot, amb l’assistència de la consellera de Cultura Natàlia Garriga, ha estat aquest dissabte al Teatre Casal Agramuntí. Hi han participat també el comissari de l’Any, Pau Minguet, el president de la Fundació Guillem Viladot, Jordi Viladot; l’alcaldessa d’Agramunt, Sílvia Fernández; la regidora de Cultura, Amanda Cardona; i el president de la Diputació de Lleida, Joan Talarn.

“Estic segura que Guillem Viladot estaria orgullós de la reivindicació de la seva figura, que des del Departament hem compartit des de l’inici amb un treball intern que per fi avui podem presentar oficialment”, ha explicat la consellera. Sobre l’escriptor, Garriga ha destacat la seva voluntat d’experimentació, la consciència de l’espai i del temps que li va tocar viure, i el fort lligam amb el territori. “És un orgull constatar l’amor i el respecte que la ciutadania d’arreu de Catalunya sent per les persones que han promogut la cultura a casa nostra, i que ens han fet ser qui som”, ha destacat la consellera; “Em sento identificada amb aquestes ganes de fer possible tot el que ens proposem, que demostreu des d’Agramunt i en general, des de les terres de Ponent.”

Després del tret de sortida oficial, s’ha presentat el llibre Cantates i fugues i colls de la baralla a la Biblioteca Municipal Guillem Viladot d’Agramunt, un projecte que Guillem Viladot va deixar preparat per a publicar-lo sota el segell de Lo Pardal a finals del 1972 i que ara publica Pagès Editors.

Per tancar la jornada que ha iniciat l’Any, s’ha inaugurat l’exposició “Ruth. Cossos als llimbs” a la sala d’exposicions temporals de Lo Pardal. Una exposició conformada amb diferents obres de la col·lecció del Museu d’Art Jaume Morera de Lleida que permeten l’aproximació a múltiples maneres d’entendre la sexualitat, la transexualitat, el cos i el gènere. Aquesta exposició, comissariada per Antoni Jové, compta amb la col·laboració del Centre d’Art la Panera de Lleida i el mateix Museu d’art Jaume Morera. Ha estat concebuda a partir del llibre Ruth –una novel·la epistolar on s’explica el procés de canvi de gènere que Guillem Viladot va escriure l’any 1999 i l’editorial Columna va publicar l’any 2000 com a obra pòstuma.

El 26 d’abril, coincidint amb el dia de l’aniversari de Guillem Viladot, s’inaugurarà l’exposició “Guillem Viladot i els creadors de Ponent”, a la sala d’exposicions temporals de la Fundació Guillem Viladot – Lo Pardal. Aquesta mostra, produïda per la Xarxa de Museus de les Terres de Lleida i Aran, posarà de relleu les connexions que va tenir l’artista d’Agramunt amb altres referents del món de l’art i la cultura a les comarques lleidatanes, evidenciant el teixit i l’ebullició cultural que hi va haver a la Lleida de postguerra. Després d’Agramunt, la mostra itinerarà per diferents Museus de la província de Lleida: Museu Comarcal de l’Urgell (Tàrrega), Museu Comarcal de la Noguera (Balaguer), Museu Comarcal de Cervera, Museu de Lleida, Ecomuseu de les Valls d’Àneu i Museu d’Art Jaume Morera de Lleida.

Encara durant el mes d’abril, la delegació lleidatana del Col·legi d’arquitectes de Catalunya se sumarà a la commemoració del centenari amb una instal·lació que l’arquitecte Jaume Farreny ha concebut a partir del “Poema de l’home” de Guillem Viladot (1972) per a la galeria est del claustre de la Seu Vella de Lleida. Després de veure’s a la Seu Vella, aquesta obra s’instal·larà de manera permanent a la Vinya dels artistes de la Pobla de Cérvoles.

L’autor

Guillem Viladot (Agramunt 1922 – Barcelona 1999) no només va ser un escriptor prolífic sinó, també, un creador polifacètic que va festejar i excel·lir en múltiples llenguatges artístics: el poètic, el literari, l’experimental, el periodístic o el plàstic, per anomenar-ne un grapat. Va ser el primer editor d’un llibre de poesia experimental a l’Estat espanyol, primer en publicar una antologia de poesia concreta, va participar en la primera exposició de poesia Concreta celebrada a Catalunya i, a finals dels anys noranta, va finalitzar les obres de la primera Casa de la Poesia Visual del món. Paral·lelament a les seves creacions de poesia experimental, mai va deixar d’escriure novel·les, llibres de poesia discursiva, narrativa juvenil i articles d’opinió a diversos mitjans. Tots els llenguatges artístics i culturals també els va compaginar, sempre, amb la seva professió de farmacèutic.   Aquesta simultaneïtat de veus que tenia Viladot el converteixen en un home que, empès per la curiositat i la desbordant creativitat, defugia els encasellaments, les tendències i les modes, convertint la seva obra en un testimoni singularíssim d’una ment sensible, inquieta i arrelada ben fons, allà on sempre hi ha saó.

El comissari

Pau Minguet i Sánchez és nascut a Cornellà de Llobregat l’any 1994 però fa anys que viu a Belltall, poble del qual és regidor de cultura i ruralitat.

Després de graduar-se en Història de l’Art a la Universitat Autònoma de Barcelona, passa sis mesos a París, a la Sorbonne, i cursa el Màster de Recerca en Art i Disseny a l’Escola Eina (UAB). És a partir d’aquell moment que es dirigeix a Agramunt. A la capital del Sió dirigeix la Fundació Guillem Viladot “Lo Pardal” des de 2018, on ha impulsat projectes expositius relacionats amb Guillem Viladot i mostres d’artistes com Nora Ancarola, Marta Bisbal Torres, Nil Nebot, Olga Olivera – Tabeni i Diego Rey.

Recentment ha co-comissariat exposicions al Museu d’Art Jaume Morera de Lleida (Cirstòfol-Viladot. Nou plast poemes), a l’Institut d’Estudis Ilerdencs (Retalls. Formes trobades), al Centre Cultural Llibreria Blanquerna de Madrid (Brossa-Viladot. Alfabeto desbaratado) i a la Fundació Joan Brossa de Barcelona (Poesia concreta. Joan Brossa, Josep Iglésias del Marquet, Guillem Viladot. Petite Galerie. Lleida, 1971).

Des d’una geografia perifèrica ha participat en el desenvolupament del festival “Cabanades. Art als marges”, a Belltall, un empelt entre la creació contemporània i el món rural, el paisatge i el pensament crític.