S’inauguren els nous espais de la Casa Solterra de Girona

La rehabilitació dels espais ha permès copsar la importància històrica d’aquest edifici i fer-lo més accessible a la ciutadania

Redacció.- Aquest dimarts la consellera de Cultura, Natàlia Garriga, va inaugurar els nous espais de la Casa Solterra, després de les obres de rehabilitació que s’han dut a terme a l’edifici, que alberga els Serveis Territorials de Cultura a Girona. A l’acte també hi van participat el director dels Serveis Territorials de Cultura, Josep Calataiud; i els directors i directores dels Serveis Territorials d’Igualtat i Feminismes, Marta Casacuberta; Territori, Sergi Albrich; Salut, Jaume Heredia; i Drets Socials, Helga Nuell.

Les obres han tingut un cost de 421.265 euros i han durat 47 setmanes, ja que es va haver d’ampliar el termini inicial per la descoberta d’alguns elements que van requerir treball arqueològic i de restauració. Entre d’altres, amb la retirada del paviment existent, s’han descobert 2 pous: un al pati principal i l’altre a una de les sales interiors i també paviment de còdols de pedra natural. També s’ha dut a terme la restauració de tots els paraments i elements, com la columna medieval o l’espina de peix.

Durant l’acte la consellera de Cultura va destacar que podem llegir la Casa Solterra “en clau de cultura”, perquè acull els Serveis Territorials de Cultura i pel seu valor patrimonial i “en clau de ciutadania” perquè és un equipament que existeix “per i per a la gent”.

Garriga també va qualificar els Serveis Territorials del Departament com “les orelles que paren atenció i coneixen tot el que es cou en el territori; identifiquen i analitzen iniciatives, necessitats i neguits, i coneixen com ningú els actors, els interlocutors i els veritables protagonistes de les polítiques públiques: la gent”.

La rehabilitació dels espais que s’han inaugurat posa en valor el coneixement científic, arqueològic i històric de l’edifici, així com la divulgació i socialització d’aquest coneixement. De fet, l’exhaustivitat de la recerca quedarà plasmada en el llibre de la Casa Solterra que el Departament de Cultura publicarà a finals d’any.

Les obres també han permès eliminar una passera que es va haver d’instal·lar el 1983 la qual cosa ha permès recuperar l’harmonia perduda del pati d’entrada i, alhora, han permès també que els Serveis Territorials de Cultura a Girona tinguin un accés directe des del carrer, amb la idea d’apropar i facilitar l’accés a l’Administració i reivindicar el patrimoni propi, posant-lo al servei de la ciutadania.

La rehabilitació de la Casa Solterra també ha generat nous espais amb nous usos per a la ciutat de Girona, que podran ser utilitzats tant per a activitats pròpies dels Serveis Territorials de Cultura a Girona, com per a entitats, associacions i institucions.

L’acte d’inauguració ha comptat amb la xerrada “La Casa Solterra, 800 anys d’història” a càrrec del Dr. Jordi Sagrera, així com amb l’acompanyament de Bcn Sax Quartet, que han fet un recorregut musical per diferents èpoques històriques.

Context històric i arquitectònic de la Casa Solterra

La Casa Solterra és un edifici complex, amb una aparença de gran casa benestant del pas dels segles XVII al XVIII, però que en realitat és fruit d’una complexa evolució de múltiples finques urbanes documentades des del segle XII.

Les obres d’adequació han permès l’estudi històric de les estances afectades, combinant la lectura dels paraments conservats amb la recerca documental. Aquesta tasca ha permès identificar la configuració dels edificis preexistents de cronologia medieval i relacionar-la amb la família Sarriera, una de les més poderoses de la Girona baixmedieval i moderna.

Els nou espais permeten l’acreixement del patrimoni conservat a la Casa Solterra i l’actuacióde remodelació recupera les construccions anteriors integrades i amagades amb la construcció de la gran casa benestant, que bastiren en consonància amb el recentment assolit títol els comtes de Solterra al segle XVII.

Etiquetes: