Sisena edició del festival ‘La Pedra Parla’ a Vallbona de les Monges

Aquest cap de setmana al Reial Monestir de Santa Maria de Vallbona amb tres concerts

Redacció.- El Reial Monestir de Santa Maria acull aquest cap de setmana la sisena edició del festival ‘La Pedra Parla’, una aposta musical d’alta qualitat artística. El festival, organitzat per l’Agència Catalana del Patrimoni Cultural del Departament de Cultura i la Comunitat del Monestir, que compta també amb la col·laboració de l’Ajuntament de Vallbona de les Monges, té per objectiu potenciar l’activitat cultural del territori en espais singulars com són els monuments.

Amb la represa de les activitats d’estiu als monestirs de la Ruta del Cister, torna el festival de concerts ‘La Pedra Parla’, que tindrà lloc els dies 7 i 8 d’agost al Reial Monestir de Santa Maria de Vallbona. El dissabte 7 d’agost a les 19 hores, el Quartet Teixidor amb el clarinetista Josep Fuster, interpretarà obres de Xostakovitx i Mozart, mentre que a les 22 hores, Lina Tur Bonet (violí barroc) i Dani Espasa (clavicèmbal) pujaran a l’escenari amb les “Sonates del rosari” de Biber. L’endemà diumenge, 8 d’agost, a les 12.30 hores, arribarà el torn de la primera òpera que es fa al festival: “Dido i Enees” de Purcell.

Entrades exhaurides

Les entrades pels tres concerts ja estan exhaurides des de fa una setmana, tenint en compte les mesures dictades pel Procicat per fer front a la pandèmia de la Covid-19, que permeten un aforament del 70%.

El director artístic del festival ‘La Pedra Parla’, el prestigiós contratenor Jordi Domènech, destaca que “La Pedra Parla té la voluntat de mantenir-se obert a tots els gèneres i estils de la música clàssica amb programes variats, generalment dissenyats per ser interpretats al Festival”. A més, Domènech comenta que “el desig de no interferir amb la vida quotidiana de la comunitat ens obliga a ser molt curosos en la tria de les formacions instrumentals i vocals i en les peces musicals”.

Sobre ‘La Pedra Parla’

Pel festival hi han passat orquestres com ara Vespres d’Arnadí, agrupacions com el Cor Infantil dels Amics de la Unió el Cor de Cambra del palau de la música catalana i l’Ensemble O vos Omnes, grups de cambra com ara Alart Quartet i La Galanía, i solistes com ara els pianistes Alba Ventura, Josep Colom i Albert Guinovart, els cantants Raquel Andueza i Marta Mathéu, l’actriu i cantant Anna Moliner, la també actriu Mercè Pons i l’organista Juan de la Rubia, entre d’altres.

El Reial Monestir de Santa Maria Vallbona, escollit l’any 2018 com el Monument Favorit dels Catalans, és una de les joies del gòtic religiós català. El festival ‘La Pedra Parla’ porta un cop l’any la música dels millors compositors i intèrprets fins aquest monestir cistercenc. La música compartirà protagonisme, doncs, amb el silenci de la comunitat religiosa femenina que l’habita. Amb 800 anys de presència monàstica ininterrompuda, el Monestir de Vallbona, fundat el s. XII, és el tresor més desconegut i sorprenent de la Ruta del Cister.

Els concerts:

QUINTET PER A CORDES I CLARINET
Obres de W.A. Mozart i D. Xostakóvitx
Dissabte 7 d’agost, 19.00 h, Claustre

QUARTET TEIXIDOR
Joan Espina i Joan Marsol Violins
Jordi Armengol Viola
Xavier Roig Violoncel
Amb Josep Fuster Clarinet

LES SONATES DEL ROSARI
H.I.F. Biber
Dissabte 7 d’agost, 22.00 h, Claustre

Lina Tur Bonet Violí barroc
Dani Espasa Clavicèmbal i orgue

DIDO I ENEES
H. Purcell

Diumenge 8 d’agost, 12.30 hores, Església

Mireia Pintó Dido
Salvador Parron Enees
Laia Frigolé Belinda
Jordi Domènech Fetillera
Alba Bosch Segona dona i Bruixa 1
Glòria Garcés Bruixa 2
Eduard Mas Mariner
Martina Majó Narradora
David Costa director de Cor de Teatre
Vespres d’Arnadí Orquestra barroca
Dani Espasa Clavicèmbal i direcció