El Sismògraf comença amb una programació extensa per acostar la dansa a tots els públics

Redacció.- El Sismògraf arriba a la novena edició (tercera com a mercat estratègic de la dansa a Catalunya) amb una programació que vol connectar l’art amb la realitat sociopolítica, amb la voluntat que allò polític i allò social hi siguin presents des d’una mirada creativa.
El Sismògraf 2017 acostarà la dansa a tothom a través de 48 espectacles (dels quals set en són coproduccions i estrenes absolutes), un pla especial d’impuls a la dansa (el Pro 365 / Sismo), una nova secció que s’anomena Erupció i Set Rèpliques.
Diversos espais de la ciutat d’Olot acolliran artistes, professionals i públic de totes les edats per gaudir de la dansa en tots els aspectes, en un entorn paisatgístic privilegiat amb 28 propostes a l’aire lliure i 20 en recintes tancats.
La programació, més contemporània que mai
El festival aposta decididament per ajudar les companyies a tirar endavant les seves produccions. És per això que enguany el Sismògraf ha participat en la producció de set espectacles: Sweet Precarity de Pere Faura, Let sleeping dogs lie & Of no fixed abode de la Laura Aris & Jos Baker, Mira-T del Circ Pànic, Topa dels Brodas-Kukai, OVNI de Big Bouncers, Spoutnik Blanc de l’Anna Ventura i Hablar con las plantas para llegar a un paisaje d’Artistas Salchichas.
Al Sismògraf 2017 s’hi podrà veure per primera vegada la trilogia sencera de Sweet Suite de Pere Faura (Sweet Fever, Sweet Tyranny i Sweet Precarity – aquesta última, coproducció del festival). A Olot cada dia s’hi presentarà un espectacle diferent d’aquesta sèrie que homenatja la relació entre la feina i el lleure, l’oci i l’ofici i el plaer i l’obligació.
A més, el festival promou indirectament la producció d’espectacles en els casos del Dispositivo LABranza del Colectivo Lamajara (premi Sismògraf del festival Ddansa 2016 de Vic), Monstruo de Laila Tafur (premi de la Caravana de Tràilers del Sismògraf 2016), Ji Gou: Preludi i fuga en La Menor de la Neus Villà Jürgens (una col·laboració amb In Situ i la sala Hiroshima) i en el marc de SismoHop (la trobada d’espectacles de dansa i cultura urbana) el projecte de Diego Sinniger, recolzat per Nordcatdans (l’agrupació de festivals de dansa de Girona).
Les novetats del Sismògraf 2017: les ‘Erupcions’, el Pro 365 / Sismo i l’’Ona expansiva’
El festival de dansa de Catalunya estrena la secció ‘Erupció’ que vol posar el focus sobre un aspecte concret de la dansa: una idea, un moviment, una coreògrafa, un ballarí, una companyia… O bé un territori, un context particular. Enguany l’’Erupció’ se centra en el País Basc amb 3 espectacles: Lur Away de la companyia Sra. Polaroiska, The Endgame de Lokke/Olatz de Andrés i Barbecho de la companyia Natxo Montero_danza. També s’hi podrà veure l’espectacle Topa, de Brodas Bros i Kukai Dantza, una coproducció del Sismògraf i Umore Azoka de Leioa. A banda dels espectacles, la Sala El Torín es convertirà en la seu basca i s’hi programaran diverses activitats relacionades amb aquesta ‘Erupció’.
Amb Pro 365 / Sismo, el Sismògraf vol impulsar la programació d’espectacles de dansa arreu del territori. Aquest és un projecte d’acompanyament per a deu professionals de la gestió escènica de Catalunya en l’àmbit de la dansa, les arts del moviment i la creació contemporània, que es desenvoluparà durant tot el 2017. Pro 365 / Sismo consta de quatre visites o situacions artístiques concretes, d’un seguiment on-line de l’actualitat de la dansa i de quatre apadrinaments professionals. Quatre professionals de la dansa i les arts escèniques acompanyaran als professionals del Pro 365 / Sismo durant tot el procés i crearan un itinerari de treball concret per cada trobada. Entre les activitats programades en el marc del projecte hi ha una visita a un centre de creació i l’assistència a tres festivals de dansa i creació contemporània.
Com a bon festival volcànic, el Sismògraf incorpora l’Ona expansiva: un projecte de col·laboració amb l’entorn més proper i una iniciativa participativa mitjançant la qual es vol expandir la programació del festival a la comarca de la Garrotxa. Enguany s’ha ofert als pobles veïns la possibilitat de programar l’espectacle Dispositivo LABranza (Colectivo Lamajara), una peça inspirada en els moviments del treball al camp que es representarà a Les Planes, Santa Pau, Besalú i la Vall d’en Bas.
El Sismògraf convida tothom a participar!
A Sweet Fever, Pere Faura fa un homenatge a l’escena de ball mítica de la pel·lícula Saturday Night Fever, al ritme del Night Fever dels Bee Gees, i associa aquest espectacle a un taller. Qui ho vulgui, podrà aprendre la coreografia conjunta que es presentarà al Sismògraf en un taller obert a tothom els dies 10, 11, 12 i 19 d’abril. Les inscripcions es poden fer a partir del 21 de febrer a info@sismografolot.cat. L’espectacle és un pont entre els moviments rígids dels 70 i el plaer nocturn desbocat d’avui en dia, que busca el gaudi més immediat.
El Sismògraf també organitza un taller amb el Colectivo Lamajara, en el qual els moviments habituals del cultiu en un hort poden ser coreografies de dansa molt rítmiques. A partir del 25 de gener, cada dimecres a la tarda Daniel Rosado i Reinaldo Ribeiro estan formant homes i dones de totes les edats. El projecte combina la dansa professional i la dansa social utilitzant la comparativa entre pagès i artista volen trobar-ne les semblances.
 
Set rèpliques, abans i després del Sismògraf
El festival Sismògraf té set rèpliques abans i després del festival. La primera va ser Apel·lació a la pedra, a càrrec de Sònia Gómez i Pere Jou, que van ballar i dialogar amb les escultures de Miquel Blay exposades al Museu de la Garrotxa.
Les següents ràpliques seran: Anarchy de la Societat Doctor Alonso (8 de març); Afasians, The Last Conference signada per loscorderos.sc i Za! (6 d’abril); Tots Dansen amb la participació d’alumnes dels centres educatius Cor de Maria, l’INS Bosc de la Coma i l’escola Joan XXIII d’Olot, que ballaran l’espectacle, dirigit per Ramon Baeza (28 d’abril); el SismOFFgraf, el festival de dansa local, amateur, emergent, experimental i vivencial que es celebrarà a Olot com a acte commemoratiu del Dia Internacional de la Dansa (29 d’abril); l’espectacle 8del9: Festa Major de l’Esbart Olot (13 de maig), i Medea, de Thomas Noone (26 de maig).
Jornades professionals. SismògrafPRO
En el marc del festival Sismògraf s’ha organitzat com cada any un itinerari d’activitats relacionades amb la dansa adreçades a professionals de les arts escèniques.
Forma part d’aquest programa d’activitats una masterclass de Quim Bigas per a gestors culturals, l’espectacle Una conferència ballada de Toni Jodar, una presentació de la metodologia D.A.T.A a càrrec de Lipi Hernández i una conferència d’Àlex Hinojo sobre la Viquipèdia. A més, durant tots els dies del festival, un grup de viquipedistes voluntaris s’instal·laran a l’espai PRO del Sismògraf i aniran introduint continguts d’interès a la Viquipèdia relacionats amb el món de la dansa.
Aquest any Sismògraf participa també de la 5a edició de la Finestra d’Internacionalització de la Dansa acollint els artistes i les companyies seleccionades que faran una presentació dels seus projectes.
A més, dins l’itinerari professional, hi haurà una presentació de maquetes d’espectacles en procés de creació per al Sismògraf 2018.
Aquest itinerari respon a la voluntat que, com a mercat estratègic, el Sismògraf sigui un espai de trobada del sector de la dansa per promoure la contractació de dansa en les programacions culturals.
El Sismògraf
El Sismògraf va néixer fa 8 anys al voltant del Dia Internacional de la Dansa i amb la voluntat de crear un punt de trobada entre creadors i programadors, per una banda, i d’apropar la dansa a nous públics, per una altra banda.
El festival forma part de Catalan Arts, programa per la internacionalització de la cultura i les arts de Catalunya. En l’edició passada, el Sismògraf va aplegar fins a 15.000 persones (increment del 25% respecte l’edició anterior) a Olot per gaudir de la dansa els quatre dies del festival.
El Sismògraf, a més, és mercat estratègic de la dansa a Catalunya des de fa tres edicions. Juntament amb la Mostra d’Igualada (30 de març al 2 d’abril), el Trapezi de Reus (11-14 maig), la FiraTàrrega (7-10 setembre), el Mercat de Música Viva de Vic (13-17 setembre) i la Fira Mediterrània de Manresa (5-8 octubre) formen el mapa dels mercats estratègics de les arts escèniques i de la música a Catalunya.