Sitges 2012 arriba amb la més completa selecció de cinema fantàstic actual

La programació incorpora algunes de les produccions premiades en els recents festivals internacionals

Amb una programació de 256 pel·lícules, Sitges – Festival Internacional de Cinema Fantàstic de Catalunya torna aquest any del 4 al 14 d’octubre per a celebrar la seva 45a edició. El bon ritme en la venda d’entrades, la gran expectació despertada per una programació que inclou pel·lícules premiades en els darrers festivals (Venècia, Toronto, Austin, Estrasburg…) i la fidelitat d’un públic entusiasta convertiran de nou Sitges en la capital del fantàstic. La inauguració està protagonitzada per la première mundial de la producció catalana El cuerpo, del debutant Oriol Paulo, amb José Coronado, Belén Rueda i Hugo Silva.

La Secció Oficial presenta propostes tan potents com Antiviral, el debut de Brandon Cronenberg, recent guanyador del premi a la millor òpera prima canadenca al Festival de Toronto i que competeix amb el seu pare David –un amant de Sitges i estimat pel Festival– i la seva esperada Cosmopolis. Léos Carax, enfant terrible del cinema francès, presenta Holy Motors, un film de culte instantani plantejat com a joc de màscares; Sinister, d’Scott Derrickson i protagonitzada per Ethan Hawke, proposa una nova visió del cinema de presències demoníaques; The Tall Man (amb Jessica Biel en el paper principal), sorprenent conte d’horror del director de Martyrs Pascal Laugier, que remet a pors ancestrals; Seven Psycopaths, de Martin McDonagh, i amb un repartiment de luxe: Colin Farrell, Sam Rockwell, Christopher Walken, Woody Harrelson i Tom Waits, o Doomsday Book, de dos dels directors més ben considerats a Sitges: Yim Pil-Sung, Kim Jee-Wong. Aquestes pel·lícules són algunes de les cites més esperades del Festival, entre l’àmplia opció de suggeriments.

La Secció Oficial Gales presenta l’esperada proposta de Rob Zombie The Lords of Salem; The Cabin in the Woods, dirigida per Drew Goddard i produïda per Joss Whedon, els dos autors de la sèrie de culte Buffy the Vampire Slayer; Invasor, la nova i trepidant producció de Daniel Calparsoro, o la visió d’una de les històries més mítiques de la literatura i el cinema fantàstic de la mà d’un dels mestres del terror: Dario Argento, que presenta Dracula 3D.

La Secció Oficial Panorama reuneix una completa selecció de thrillers angoixants (Crawlspace, de Justin Dix), terror accentuat (Citadel, de Ciarán Foy), reminiscències del giallo (Tulpa, de Federico Zampaglione) o una nova visió de la ciència ficció (Branded, de Jamie Bradshaw i Alexander Doulerain).

Noves Visions reunirà 41 pel·lícules de directors consagrats i talents emergents repartides en les diferents subseccions: Ficció, No Ficció, Dark, Petit format i Discovery, que permeten programar a Sitges una llista heterogènia i completa de propostes suggerents. La nòmina de realitzadors de llarga i sòlida trajectòria està representada per Kim ki-duk (amb l’arriscada Pieta, guanyadora del Lleó d’Or), Takashi Miike (i el seu extraordinari musical For love’s sake), Guy Maddin (que evoca l’Odissea d’Homer a Keyhole), Im Sang-soo (amb el conte gòtic contemporani The taste of money) i Alain Resnais (que presenta la nostàlgica Vous n’avez encore rien vu). Noves Visions també és el territori de propostes trencadores de joves directors que ja constitueixen una realitat del cinema actual, com Lou Ye (< /span>Mystery), David Zellner (Kid-Thing), Oh Young-doo (Young Gun in the Time) o Alejandro Fadel (Los salvajes).

El cinema asiàtic forma part del cos de la programació de Sitges 2012. La seva presència es repartiex a totes les seccions oficials i adquireix un perfil propi a la secció Casa Àsia, que reuneix quinze films de firmes com Takashi Miike, Choi Dong-hoon Tsutomu Hanabusa, Wuershan o Anurag Kashyap. Midnight X-Treme reafirma el seu perfil esbojarrat i sanguinari amb títols com Dead Sushi o Gyo: Tokyo Fish Attack, Piranha 3DD o Stitches.

La Secció Anima’t té el Japó com a protagonista principal i ofereix el documental Animation Maestro Gisaburo, que repassa la trajectòria d’un dels pares fundadors de l’anime. Anima’t projectarà Night on The Galactic Railroad, una cinta de Gisaburo de 1985 recentment recuperada. The Life of Budori Gusuko, Le magasin des suicides o The Tale of Genji són altres tres cintes de la secció.

La versió restaurada del clàssic d’Steven Spielberg, E.T., és un altre dels punts de trobada atractius de Sitges 2012, que es projectarà en sessió Phenomena celebrant doblement els 100 anys d’Universal i els 30 de l’estrena de la popular odissea de l’alienígena perdut a la Terra. L’univers de Tim Burton desembarcarà al Festival dimecres 10 d’octubre am b la projecció del seu últim film, Frankenweenie, en una estrena pràcticament simultània a la première europea que tindrà lloc a Londres.

La secció Brigadoon tindrà com un dels eixos de la seva programació el documental i reuneix propostes com Un chico de portada (El arte de Macario Gómez), de David Muñoz; Contra el tiempo&nb sp;de José Manuel Serrano Cueto; Indie Game, de James Swirsky i Lisanne Pajot; The Long Road Back from Hell: Reclaiming Cannibal Holocaust, de Xavier Mendik; More Brains! A Return to the Living Dead, de Bill Philputt, i L’últim refugi, de Marc Barceló i Josep Serra. Brigadoon premiarà Teresa Gimpera pel seu paper al cinema fantàstic espanyol dels setanta. La secció estrenarà també alguns títols internacionals de terror independent, com Torture Chamber, de Dante Tomaselli, i Thanatomorphose, d’Eric Falardeau.

La producció catalana i espanyola tindrà un protagonisme rellevant a Sitges 2012. Dotze pel·lícules, nou de les quals són catalanes, formen part de la programació oficial. A més d’El cuerpo, hi haurà altres estrenes com Insensibles (Juan Carlos Medina), El bosc (Òscar Aibar), Animals (Marçal Forés) o Invasor (Daniel Calparsoro), repartides en diferents seccions oficials.
 
 
Protagonistes que arribaran a Sitges

Sitges rebrà la visita de figures com el director Neil Jordan, que rebrà el Gran Premi Honorífic del Festival o Elijah Wood, que acompanyarà la presentació de Maniac, el film de Franck Khalfoun amb guió i producció d’Alexandre Aja i que dóna vida a un psicòpata viciós. Jennifer Lynch (filla de David Lynch) hi serà per a presentar Chained,  així com el veterà director italià Dario Argento, que arribarà amb l’estrena de Dracula 3D. J.A. Bayona, que va conquerir Sitges l’any 2007 amb El orfanato, arriba al Festival per presentar The Impossible, l’espectacular història, basada en fets reals, d’una família durant el tsunami de Tailàndia del 2004. El director barceloní ve acompanyat del joveníssim Tom Holland, un dels protagonistes del film. Molt esperada serà també la visita de Rian Johnson, director de < span style=”font-size: small;”>Looper, estrena europea que clourà el Festival i una de les últimes sensacions del cinema fantàstic i futurista, amb Bruce Willis i Joseph Gordon-Levitt viatjant en el temps frenèticament. El prestigiós director, actor i productor Eli Roth tornarà a posar els peus a Sitges 2012 acompanyant Aftershock, la cinta de Nicolas López sobre un terratrèmol letal que ell mateix protagonitza i produeix.

Llistat de premiats

Gran Premi Honorífic: Neil Jordan

Màquina del Temps: Elijah Wood

Màquina del temps: Barbara Steele

Màquina del temps: Don Coscarelli

Màquina del temps: William Lustig

Maria Honorífica: Dee Wallace

Maria Honorífica: Enrique Cerezo

Premi Nosferatu: Teresa Gimpera