Sitges acull el més nou de David Cronenberg, Jennifer Lynch i Dario Argento

El productor Enrique Cerezo rep avui el premi Maria Honorífica en reconeixement a la seva carrera

La 45a edició de Sitges – Festival Internacional de Cinema Fantàstic de Catalunya arriba a l’equador, i ho fa amb una jornada carregada de grans noms i cognoms. El plat fort del dia és, sens dubte, la projecció de Cosmopolis, l’últim film de David Cronenberg, que després de passar per Canes, es presenta a Sitges en la Secció Oficial Fantàstic. El director canadenc, un habitual de Sitges, adapta la novel·la homònima de Don DeLillo en una cinta protagonitzada pel crespusculià Robert Pattinson en el paper d’un jove empresari que viatja en limusina.
Jennifer Lynch, gran triomfadora de Sitges 2008 amb Surveillance, ha aterrat a Sitges amb la seva última pel·lícula sota el braç, Chained. La directora ha confessat que haver guanyat el Festival fa quatre anys és “el major honor” que ha rebut mai. El film aprofundeix en la figura del serial killer: “Sentia una fascinació enorme pel personatge d’un monstre humà i de la infantesa robada”, ha explicat Lynch. Chained ha rebut el vist-i-plau del pare de la directora, David Lynch, que segons ella mateixa ha relatat en to humorístic, li va dir: “T’agraden molt les pel·lícules de por, eh? Aquesta és una de les bones!”. La colpidora història d’un segrest que dura anys ja ha impressionat crítica i públic. Lynch defensa un tipus de violència que, lluny de ser “divertida o sexy”, remogui l’espectador i “el faci sentir malament, com quan t’intoxiques menjant alguna cosa”.
Un dels mites més clàssics del terror arriba avui a l’Auditori de la mà d’un mestre del gènere, Dario Argento, amb la seva particular visió de Drácula en 3D. El productor de la pel·lícula, Enrique Cerezo, és reconegut aquesta nit amb el premi Maria Honorífica per la seva trajectòria dins el cinema espanyol (La buena estrellaEl perro del hortelanoOtros días vendrán < span>i un llarguíssim etcètera).
Un altre moment del dia on el cinema de gènere made in Spain serà protagonista és la projecció, al cinema Prado i en el marc de Sitges Clàssics, d’Acción mutante d’Álex de la Iglesia. La Secció Brigadoon homenatja avui Lina Romay, actriu i musa del director Jesús Franco, que va protagonitzar les pel·lícules Exorcism i Lorna... The Exorcist i que ens va deixar el passat mes de febrer.
La trobada “Sitges Coming Soon”, on s’han presentat diversos projectes de gènere que es rodaran en els proper mesos, ha gaudit d’un èxit aclaparador. Encapçalats per Jaume Balagueró i el tràiler de REC 4. Apocalipsis, s’han avançat les propostes d’Omnívoros, i els projectes per televisió Sheol: La Región de los MuertosCosmonautaLa maniobra de HeimlichEaster Break i Hunt amb la presència d’Óscar Rojo, Marc Carreté, Manolo Vázquez i Sergi Vizcaíno.
La realitzadora nord-americana Mary Lambert visita el Festival avui per a oferir a l’Espai FNAC la trobada “Del videoclip al fantàstic”. Amb una carrera cinematogràfica dedicada principalment al terror, Lambert ha dirigit alguns dels videoclips més recordats d’artistes com Madonna, Mick Jagger, Whitney Houston, Annie Lennox o Sting.
 
Foto: Jennifer Lynch