S’obre la convocatòria per participar a la 65a edició del prestigiós Concurs Internacional de Piano Maria Canals Barcelona

La 65a edició del Concurs Internacional de Piano Maria Canals Barcelona se celebrarà entre el 23 de març i el 4 d’abril al Palau de la Música Catalana

Redacció.-El proper 2019 se celebrarà la 65a edició del Concurs Internacional de Piano Maria Canals Barcelona, el certamen de més prestigi a Espanya. Entre el 23 de març i el 4 d’abril, Barcelona tornarà a ser la ciutat mundial del piano, aplegant alguns dels millors joves pianistes de tot el món. Els participants es poden inscriure des d’ara fins al dia 10 de desembre de 2018, i la publicació dels concursants acceptats es farà el 28 de gener de 2019, moment en què es donarà a conèixer el nom dels membres d’un jurat de prestigi presidit per Carlos Cebro, director artístic del concurs. Cal recordar que els membres del jurat no poden presentar ni alumnes ni familiars al certamen.
El concurs s’estructura en dues proves eliminatòries, una semifinal i una gran final amb orquestra. Aquestes proves se celebren a la prestigiosa sala de concerts del Palau de la Música Catalana, on el concurs hi té les seves oficines. Els premiats s’enduen més de 80.000€ en premis, entre els premis principals (el primer és el Premi Fundació Jesús Serra, dotat amb 25.000€; el segon l’atorga la Fundació Carulla, i suma 10.000€, i el tercer és el Premi Montserrat Isern, amb 6.000€ de dotació), a banda dels especials i els concerts en sales de prestigi, entre les quals es troba el Palau de la Música Catalana. Tot plegat, un total de 25 recitals i concerts amb orquestra remunerats, entre els quals es troben les simfòniques més importants de l’Estat espanyol en els auditoris de més renom. És el cas de la Sinfónica de Madrid a l’Auditorio Nacional, la Sinfónica de Sevilla a La Maestranza, la Sinfónica de Bilbao al Palacio Euskalduna, la Sinfónica Granada a l’Auditorio Manuel de Falla o la Sinfónica de Tenerife a l’Auditorio de Tenerife. Aquests concerts amb orquestra són possibles gràcies a la Fundació Jesús Serra i tot el concurs rep el suport de Yamaha.
Els concursants que van quedant eliminats en les successives proves tenen l’oportunitat de participar en l’OFF Concurs, el programa divulgatiu, educatiu i social de l’Associació Maria Canals Barcelona que inclou totes les iniciatives que van més enllà del prestigiat concurs que té lloc al març. L’OFF, que promou l’accés a la música i la pràctica amateur per part de grans i petits, en l’educació reglada i no reglada, vol transmetre que l’exercici i el gaudi de la música són essencials per al desenvolupament personal de tots i totes. Entre d’altres iniciatives, l’associació posa pianos de cua en diversos espais públics a Barcelona, Catalunya i Espanya, s’ofereixen màster classes als concursants adreçades a estudiants locals, entre moltes altres activitats.
Concurs Internacional de Piano Maria Canals Barcelona
Aquest concurs és el degà dels concursos de música a l’Estat. Creat l’any 1954, des de llavors s’ha celebrat de manera ininterrompuda cada any. És membre de la Federació Mundial de Concursos Internacionals de Música des de 1958 –de fet, és l’únic concurs català que en forma part- i l’Alink-Argerich Foundation. El 2018, durant la celebració del concurs, el Maria Canals Barcelona va acollir, al Palau de la Música Catalana, la I Conferència Mundial de Concursos de Piano.
Al llarg dels seus 64 anys d’història han passat pel piano de gran cua del Palau al voltant de 10.000 joves pianistes procedents de més de 100 països que han estat acollits a cases de més de 100 famílies i escoles de la ciutat, que els han cedit els seus pianos per poder estudiar. L’any passat es van inscriure fins a 200 joves de 40 països diferents, essent-ne acceptats 93 de 34 països.
Malgrat ser un concurs dedicat principalment al foment de la pràctica i la professionalització del piano, també ha conreat altres branques com el cant, el violí, el violoncel, la guitarra, la flauta travessera, la percussió, el piano júnior i la música de cambra, fet que demostra el seu compromís en la divulgació de la música des de diferents àmbits.