S’obre l’Arxiu Lliure, una plataforma digital amb el patrimoni del Teatre Lliure

És un arxiu únic que s'ha concebut per reviure i donar una segona vida als fets artístics

Redacció.- El Teatre Lliure ha presentat l’Arxiu Lliure, un espai digital que permet navegar pels fons documentals del teatre de manera oberta. La plataforma té la voluntat de preservar i donar a conèixer els testimonis artístics de la trajectòria del Teatre, atorgar-los el valor històric que es mereixen i ser font d’inspiració tant per a la recerca com per a la creació. En aquest sentit, Juan Carlos Martel Bayod, director del Teatre Lliure, ha expressat la importància de “retornar a la societat el valuós patrimoni cultural sobre les arts escèniques que hem custodiat els últims 46 anys i que continuarem cuidant”.

La plataforma inclou un conjunt de 60.000 documents consultables que corresponen a més de 2.000 espectacles i actes, entre els quals es poden trobar fotografies, programes de mà, programes artístics, cartells, reculls de premsa, col·leccions d’objectes, fons sonors, plànols, vídeos, entrevistes, músiques i anècdotes.

A través de l’Arxiu Lliure es pot consultar gairebé tot el material que conserva el Teatre Lliure, però l’accés als documents depèn del tipus de drets als quals estan subjectes. Alguns es poden veure directament i, d’altres, són accessibles sota demanda.

Anabel de la Paz, responsable d’Arxiu, Biblioteca i Patrimoni del Teatre Lliure, ha estat la persona encarregada d’estudiar, tractar i catalogar tota la documentació. Ho ha fet posant el focus en una nova concepció del que coneixem com a arxiu que permet donar una segona vida als fets artístics. “No només guardem els documents, sinó que els posem a l’abast perquè tornin a inspirar-nos”, ha explicat. “Volem que la gent revisqui els moments i intentem que, qui no els va viure, pugui fer-ho per primera vegada”, ha afegit.

Per construir la plataforma digital, de la Paz ha treballat amb l’empresa Nubilum, especialitzada en implantar polítiques documentals i establir sistemes de preservació de la informació. La seva col·laboració ha estat crucial per idear un arxiu singular i únic.

D’entre tot el material documentat destaca el fons fotogràfic, que compta amb més de 54.000 fotografies realitzades del 1976 fins a l’actualitat. El Teatre Lliure disposa d’aquest patrimoni fotogràfic gràcies a la figura essencial de Ros Ribas, que ha fotografiat tota l’activitat des de l’inici fins al 2019: des de les obres que van convertir la Cooperativa Obrera La Lleialtat al Lliure de Gràcia fins a cada un dels espectacles i els seus processos de creació. Ros Ribas és, doncs, l’artífex de la narrativa fotogràfica del Teatre Lliure.

El conjunt de les fotografies recull 120.000 rostres. La catalogació de les cares s’ha fet combinant un programa d’intel·ligència artificial i la intel·ligència natural, amb la participació de l’equip del Teatre Lliure i de persones que hi han estat vinculades des de l’inici.

Una de les virtuts de l’Arxiu és la interrelació dels materials documentats, que permet diferents tipus de navegació, ja sigui més lliure o bé a partir de cerques concretes. A més, es proposen narratives, uns fils conductors que vinculen diversos elements. De la Paz ha explicat que “són una excusa per exposar material que quedaria perdut dins de les col·leccions, com poden ser esdeveniments històrics o cicles de programació”.

L’Arxiu Lliure és un espai viu que cada dia actualitza dades i materials. Actualment, la documentació arriba fins al 2019 i cada temporada s’hi anirà sumant informació. “Tenim al punt de mira les noves tendències en presentació de dades. Hem fet un treball immens en recopilar, entrellaçar i treballar les dades, i tenim un corpus de coneixement preparat que ens permetrà jugar-hi”, ha afegit de la Paz.

A més de la plataforma digital, l’Arxiu Lliure compta també amb un lloc físic a la seu del Teatre Lliure de Montjuïc. Un espai on es guarda una petita mostra de la documentació que es pot trobar a l’arxiu digital i que és obert al públic cada dilluns per fer consultes, aportar dades o participar en la catalogació de retrats. A partir de la temporada que ve, aquest espai tindrà una programació pròpia.

“L’Arxiu Lliure vol esdevenir un projecte inspirador i referent”, ha conclòs Martel Bayod. Un espai que connecta el patrimoni teatral del passat amb el present per mostrar, remoure, recordar i emocionar.