Sol Picó i Susanna Barranco ens apropen al món de la prostitució amb Red Room

Les dues companyies proposen una peça multidisciplinària que combina teatre, documental i dansa

Redacció.- La peça multidisciplinar Red Room de les companyies Sol Picó i Susanna Barranco fa temporada per primera vegada a Barcelona durant dues úniques setmanes, del 26 de maig al 6 de juny. L’espectacle és un híbrid de teatre, documental i dansa que es va presentar al Temporada Alta el 2019.

Les dues artistes signen la dramatúrgia i direcció del muntatge, que també interpreten juntament amb Carlos Fernández i Encarni Sánchez. Red Room explora les múltiples cares de la prostitució, donant veu a diverses treballadores sexuals, d’orígens i pensaments diferents, des de la intimitat d’una habitació tancada. Davant la indignació d’un coŀlectiu que exigeix els seus drets com a treballadores del sexe i una societat dual, que accedeix als seus serveis, però al mateix temps els hi dóna l’esquena, quina és la realitat amb què es troba aquest coŀlectiu?

A partir del documental Nues (dirigit i produït per la Susanna Barranco l’any 2017) neix aquesta peça per traslladar a l’escenari tot allò que envolta la indústria del sexe. El documental va guanyar la Menció especial en la VI edició del Premi Josep Maria Planes de periodisme el 2018.
Sol Picó comenta: “quan la Susanna Barranco em va proposar de codirigir el projecte Red Room em va semblar molt interessant perquè per a mi era nou crear un espectacle partint de l’anàlisi del documental Nues, prèviament dirigit per ella. Després d’haver treballat juntes en el projecte documental Amb el cor al genoll, m’agradava donar continuïtat a la feina que havíem fet i trobar- nos de nou, aquest cop com a artistes en un projecte escènic. (…) A Red Room he volgut mostrar, a través del llenguatge abstracte de la dansa, la corporalitat femenina a partir de la seva sexualitat amb la idea d’explorar el joc de la seducció –sempre qüestionable –, entrar dins del ritual de la prostitució i treballar amb el cos com a objecte i font de desig.” Susanna Barranco afegeix: “la dramatúrgia de l’espectacle es basa en les entrevistes que vaig fer a aquestes dones durant el rodatge del documental; alguns dels fragments formen part del mateix documental, però d’altres es van descartar en el muntatge final del film. Interpretaré les seves paraules a escena, amb cos i ànima, després d’haver-les captat prèviament amb la càmera, amb l’objectiu de crear un retrat profund de la seva realitat com a treballadores del sexe: putes de luxe, de carrer, transsexuals, dominants o mares de família.”

Els testimonis que han nodrit Red Room van més enllà de les treballadores sexuals. Els col·lectius d’investigació compostos per antropòlogues, sociòlogues, advocades, psicòlogues, etc, així com col·lectius LGTBI i Putes Indignades han ajudat a ampliar la visió de la prostitució.