Somorrostro torna a Barcelona aquest estiu en el marc del Festival Dansalona

L'espectacle ret homenatge al desaparegut barri marítim amb una coreografia que barreja flamenc i dansa contemporània

‘Somorrostro’ de María Rovira, coreògrafa i directora de la companyia Trànsit Dansa, torna a Barcelona aquest estiu dins de la programació de la segona edició del Festival Dansalona. Aquest espectacle que recorda i reivindica el barri del Somorrostro de la Barceloneta dels anys cinquanta serà en cartell al Teatre Condal del 16 D’agost al 4 de setembre.

La coreografia de ‘Somorrostro’ ens parla i reivindica el barri de barraques dels anys 50 que va acollir una important colònia D’immigrants D’arreu D’Espanya i que fou enderrocat D’un dia per L’altre, un mati de L’any 1966 i oblidat ràpidament per la ciutat. Un barri on les condicions de vida eren molt precàries -fou utilitzat com abocador- però tot i això bullia amb una gran riquesa artística i cultural. Clar exemple en fou la excepcional bailaora Carmen Amaya, que va néixer allí.

L’espectacle, en aquesta ocasió interpretat per onze ballarins, ens parla de la fragilitat de la identitat, de L’oblit de la memòria, de la identitat i realitat D’un poble immigrant immers en una situació de crisi i supervivència però amb espai també per a L’alegria espontània, la cultura i folklore de carrer i aquell sentit de la bellesa que sorgeix en la més absoluta de les misèries . A la Barcelona del segle XXI encara podem veure i entendre el Somorrostro com a una  metàfora D’allò que desapareix per deixar pas a quelcom de nou i suposadament millor. Encara el trobem a la nostra ciutat i a moltes altres, és la esquerda que separa els mons i les realitats, és L’escletxa que ens recorda la nostre identitat i allò més autèntic, en contraposició a la de L’altre… el blanc i el negre, L’obertura i la tradició i alhora la pèrdua inevitable de les nostres essències i referents culturals.