Sónar presenta Sónar+D: laboratori i punt de trobada per al futur de la creativitat i la tecnologia

Sónar+D obre les portes dels laboratoris creatius més innovadors del mercat

Entre el 13 i el 15 de juny, la programació de Sónar+D –amb seu al Palau de Congressos de Barcelona– desplegarà més de 60 activitats, tant per al públic com per als professionals acreditats, que se sumaran a les 76 actuacions musicals de Sónar de Dia.
A Market Lab es podrà experimentar la sensació de proximitat que proporciona la pantalla de Two Way View, així com sorprenents workshops d’Ultralab –un d’ells amb impressores en 3D, descobrir instal·lacions com Cubepix, crear música de forma espontània amb l’instrument interactiu Polymetros o sentir de forma palpable la velocitat dels bpms que marquen els escenaris de Sónar de Dia al Rhythm Sofa.
A Hands on Area el visitant podrà tocar amb les seves pròpies mans diversos dispositius de nova creació, com el controlador MIDI Bhoreal o els últims instruments de marques que incorporen la mobilitat als seus productes, com Roland, Pioneer i Elektron, entre d’altres.
Sónar+D presenta a més 2 workshops de creació tecnològica: d’una banda, Dirty Electronics mostrarà als inscrits com construir sintetitzadors i amplificadors; i per l’altre, la companyia danesa Ciid Labs presentarà el taller Motors & Music, en el qual els participants generaran sons 8-bit a través del software lliure Arduino.
Instal·lacions i shows: art, interactivitat i mobilitat
Sónar+D presenta cinc instal·lacions interactives i sonores, entre les quals destaquen Matter, de Quayola (una escultura digital de grans dimensions que reinterpreta les textures de “El Pensador”, de Rodin, a la Sala Oval del Museu Nacional d’Art de Catalunya); Skrillex Variations, de Robert Sakrowski (16 versions d’un tema de Skrillex projectades en una multipantalla) i Labyrinthitis, de Jacob Kirkegaard (una reflexió sobre els sons que emet el cos que s’instal·larà a la rampa helicoïdal de CosmoCaixa). A més, també podran veure’s els retrats de Binary Prints, obra d’Alex Trochut; i la pantalla visual i sonora InkScapes, d’Adrià Navarro.
Els nous dispositius mòbils són els protagonistes d’alguns dels shows que tindran lloc en el context de Sónar+D: el beatboxer Beardyman actuarà amb la nova Beardytron 5000 MK II, que ampliarà les seves sorprenents capacitats vocals; els belgues Herrmutt Lobby crearan música en directe amb tablets i dispositius dissenyats per ells mateixos; i la Barcelona Laptop Orchestra espremerà les possibilitats musicals de laptops i tablets en directe.
Conferències i debats: el think tank de Sónar
A les conferències de Sónar+D destaquen la presència de Richie Hawtin, Skrillex i Luciano, que presentaran el projecte social Bridges for Music per a les comunitats desfavorides de Sud-àfrica; Matthew Herbert, presentant The New Radiophonic Workshop de la BBC, del que és nou director artístic; i Dinos Chapman, reconegut artista plàstic que compartirà amb l’audiència una versió editada dels visuals del seu nou show musical en viu. També tindran lloc la taula rodona de dissenyadors gràfics i creatius visuals Creative Technologies Café, i el fòrum de debat Rethink Music, organitzat per la Berklee College of Music, en el qual participaran 40 gestors, distribuïdors i altres agents de les indústries creatives amb l’objectiu de dissenyar un full de ruta sobre el futur de la música en tots els seus àmbits.
Music Hack Day: 100 hackers de tot el món creant durant 24 hores non-stop
Sónar+D presenta la 3ª edició del Music Hack Day, col·laboració entre el Music Technology Group de la Universitat Pompeu Fabra: una competició de hackers en la qual 23 empreses de tot el món prestaran les seves tecnologies perquè els 100 participants inscrits desenvolupin aplicacions en un termini màxim de 24h. Aquest any el focus se centra en la neurociència, i la principal novetat radica en la possibilitat de poder assistir en directe al treball dels hackers participants.