
20 juny 2010 Sopars amb estrelles a L’observatori Fabra
27 experts en disciplines com L'astronomia, la física, la biologia, L'oceanografia, L'astrofísica impartiran les conferències
Els Sopars amb Estrelles és una activitat que es du a terme a L’Observatori Fabra durant els mesos D’estiu i que combina la divulgació científica i L’observació astronòmica amb una atractiva proposta gastronòmica, tot plegat situat en un dels miradors més excepcionals de la ciutat de Barcelona.
La vetllada comença amb el sopar a la terrassa de L’Observatori, un imaginatiu menú ideat especialment per a una nit D’astronomia i bona cuina. Al final del sopar s’ofereix una conferència astronòmica o sobre la ciència en general, o bé una xerrada entre una personalitat del món de les arts i un científic.
La nit continua amb una visita a les instal·lacions de L’Observatori, primer al museu i la sala modernista i després a la sala de la gran cúpula, equipada encara amb els seus elements originals. Des D’aquí el visitant podrà veure el cel des D’un dels telescopis més antics i grans d’Europa (1903). Des D’aquest, s’observarà la major part del sistema solar, així com algun objecte distant com estrelles dobles i elements de consteL’lacions llunyanes.
Les conferències dels Sopars amb Estrelles les imparteixen 27 experts en disciplines com L’astronomia, la física, la biologia, L’oceanografia, L’astrofísica, la sociologia, la geologia, la química, la medicina i la psiquiatria, que parlaran sobre temes D’actualitat, amb una qualitat científica assegurada i sempre sobre la base de projectes en actiu i línies actuals de treball.
A més s’han programat algunes conferències on un científic de relleu i un personatge del món de la cultura dialogaran sobre un tema determinat de la ciència, combinant el coneixement científic amb una mirada més generalista de L’altre tertulià.
Enguany les conferencies s’han agrupat ens tres grans temes:
Observem el cel
Físics, astrònoms i altres experts ens parlaran sobre el nostre lloc a L’Univers, el Gran Esclat, com cosmòlegs i físics construeixen les seves teories i fins i tot com veien el cel els nostres ancestres.
Del 15 de juny a 22 de setembre, excepte els dimecres i els dijous, Antonio Bernal, astrònom, oferirà una conferència diferent cada nit.
Què li passa a la Terra?
El nostre planeta està passant per una època especialment convulsa? Tsunamis, terratrèmols, volcans, L’efecte hivernacle i el canvi climàtic són temes que ens ajudaran a entendre la situació en la que es troba el nostre planeta i quines són les projeccions de futur.
La recerca: una inversió necessària
Responsables D’importants línies de recerca ens parlaran de com la investigació és un dels motors de desenvolupament D’un país. Entendrem quina és L’aplicació pràctica dels projectes de recerca, explicats pels seus protagonistes.