Sophie Köhler guanya el Premi de Fotografia 2020 de la Fundació Vila Casas

Maria Alzamora obté el segon premi

Redacció.- La Fundació Vila Casas ha otorgat a l’obra El joven sin la perla de l’artista Sophie Köhler el primer premi de l’edició 2020 de Fotografia, i l’obra Sense títol de l’artista Maria Alzamora n’ha obtingut el segon.
El jurat –format per Álvaro Sánchez-Montañés, guanyador del Premi de Fotografia 2017; Joana Hurtado, directora del Centre d’Art Contemporani Fabra i Coats; Joana Roda, codirectora i cofundadora de Bombon Projects; Rafael Tous, col·leccionista; Antoni Vila Casas, president de la Fundació Vila Casas; Antonio Sagnier, vicepresident de la Fundació; i els directors d’art, Àlex Susanna i Glòria Bosch– han premiat l’obra guanyadora amb una dotació econòmica de 6.000 € i una exposició monogràfica al Museu Can Framis l’any 2021, i el segon premi amb 3.000 €. La selecció de fotografies finalistes es podrà visitar al Museu Palau Solterra fins al 22 de novembre.
Sophie Köhler. Essen, Alemanya, 1977
Postgrau en Direcció de fotografia per l’Escola Superior de Cinema i Audiovisuals de Catalunya (ESCAC) a Barcelona. Fa més de quinze anys que treballa en el món audiovisual com a ajudant de direcció i ajudant de càmera en diversos llargmetratges; en aquest context troba la passió per la foto fixa, que actualment compagina amb la feina a la Fundació Foto Colectania. Recentment ha realitzat la foto fixa del film La innocència, guardonat amb un Goya l’edició passada.
El joven sin perla
Aquesta fotografia forma part d’una sèrie documental que gira entorn del personal de sala dels museus de Barcelona. El projecte inclou fotografies i entrevistes a auxiliars de sala de la Fundació Tàpies, del Museu Nacional d’Art de Catalunya (MNAC), de la Fundació MAPFRE i del Museu d’Art Contemporani de Barcelona (MACBA), i reflexiona sobre l’impacte de l’art sobre un col·lectiu que dedica una gran part del seu temps i de la seva vida a vigilar-lo.
 
Segon premi
“Sense títol” de Maria Alzamora, Ordis, 1992
Fotògrafa, dissenyadora gràfica i il·lustradora. A cavall entre Figueres i Leeds (Anglaterra), ha exposat en aquestes dues ciutats, entre d’altres. En les seves creacions destaquen els moviments de ballarins o músics tocant i també les formes sinuoses.
Sense títol
Retrat de la cantant i actriu Keeley Forsyth al seu estudi de Knaresborough (Anglaterra) en una sessió fotogràfica amb motiu del llançament del seu àlbum Debris. Més enllà de la voluntat de captar una persona i un moment concret, però, la fotografia es vol allunyar del personatge i mostrar un estat d’ànim que connecti amb qui la mira.