S'organitzen un munt d'activitats en motiu del Dia Nacional de l’Exili i la Deportació

El proper 5 de febrer, es commemoren 78 anys de l’exili

Redacció.- El proper 5 de febrer, declarat recentment Dia Nacional de l’Exili i la Deportació, es commemoren 78 anys de l’exili dels màxims representats de les institucions republicanes catalanes i espanyoles, efemèride amb la que es vol posar en valor els elements i escenaris de la memòria històrica de les comarques gironines.

Les comarques gironines presenten un gran nombre d’activitats per a tots els públics al voltant de la memòria històrica i els escenaris que van marcar la Guerra Civil espanyola i la II Guerra Mundial. Espais com el MUME de La Jonquera (Museu Memorial de l’Exili), el monument a Lluís Companys al Coll de la Manrella, el Coll de Lli, o el Memorial de Walter Benjamin, són avui escenaris de memòria que s’han potenciat i que poden visitar-se gràcies a l’associacionisme-me turístic i cultural, convertint-se així en una destinació cultural i de memòria.

En l’àmbit de la potenciació dels Escenaris de la Memòria a la demarcació de Girona, des del Club de màrqueting de Cultura i identitat del Patronat de Turisme Costa Brava Girona de la Diputació de Girona s’han aglutinat recursos patrimonials, vestigis i llegat històric que resten de dos moments històrics: la Guerra Civil espanyola i la 2a Guerra Mundial, per tal de convertir-los també en productes turístics que complementin l’oferta cultural del territori. Amb aquesta voluntat es busca que els agents culturals i turístics del territori treballin conjuntament per articular una oferta cultural específica en la que es posi en valor aquest patrimoni.

Inventari d’indrets i equipaments en el marc dels Escenaris de la Memòria

Dins la tasca del Patronat de Turisme Costa Brava Girona per tal de recollir espais i equipaments relacionats amb la memòria històrica de Catalunya, es treballa amb dos investigadors – David González i Ferran Riera – el projecte de recerca Girona Terra Memorial, que proposa identificar, valorar i posicionar el patrimoni memorial de la demarcació amb l’objectiu de potenciar el turisme cultural de la Costa Brava i el Pirineu de Girona. Aquest encàrrec és el resultat de guanyar la beca d’investigació Yvette Barbaza que impulsa el Patronat.

Algun dels espais destacats són:

MUME (Museu Memorial de l’Exili) a La Jonquera.
Centre d’Interpretació de l’ Exili Cultural Català a Agullana
El monument a l’exili i mina Canta a La Vajol
El Coll de Lli a La Vajol: Lloc de pas de les institucions exiliades el 1939, entre elles personalitats republicanes com Companys, Negrín i Azaña.
El Coll de la Manrella a La Vajol: monument a Lluis Companys.
Memorial Walter Benjamin de l’arquitecte israelià Dani Karavan i l’Associació Passatges de Cultura Contemporània
El Museu de la Retirada de Camprodon. Col·lecció privada però oberta al públic que mostra la millor col·lecció d’armes de la Guerra Civil.
El Camp d’aviació (visita lliure), el refugi i el museu visitable dins l’edifici de La Fàbrica de Celrà
Refugi antiaeri Jardins de la infància de Girona.
Els Búnquers de Roses.
Camins de l’Exili, una proposta cultural única per recuperar la Memòria Històrica

Una de les activitats culturals destacades és la que ofereix l’empresa Hikking & History. Camins de l’exili , una proposta de turisme cultural i de memòria als Pirineus Orientals, inspirada en els camins i passos fronteres que van seguir els republicans al final de la Guerra Civil Espanyola fugint de les tropes franquistes cap a França (1939) i els exiliats jueus durant la II Guerra Mundial fugint de l’holocaust nazi cap a Espanya (1940-1945). És un exemple de com posar en valor a la història i descobrir la riquesa del patrimoni cultural que ofereix la zona.

D’aquesta manera, proposa Camins de l’Exili Camprodon – Prats de Molló, una ruta circular transfronterera adaptable a diverses edats amb l’objectiu d’establir i consolidar llaços d’intercanvi cultural, social i econòmic entre poblacions de la zona.

Altres propostes semblants poden trobar-se arreu del territori per tal de recuperar espais imprescindibles per entendres el passat del país.