STIC.CAT reuneix emprenedors D’arreu de Catalunya a la jornada Emprendre el Futur

La innovació a debat

La jornada ?Emprendre el Futur? va deixar palès que L’actual situació de crisi també planteja una oportunitat per tirar endavant els projectes. Els ponents de la trobada van coincidir en què cal combinar creativitat, innovació i confiança en les pròpies capacitats.
La jornada ?Emprendre el Futur?, organitzada per L’Associació STIC.cat en format de càpsules de 5 minuts, es va celebrar el passat dissabte al Parc Tecnològic i Científic de la Universitat de Girona. Els disset ponents van donar una visió multisectorial i multidisciplinar de les respectives experiències empresarials, socials o de continguts per Internet. A continuació us exposem un breu resum de cada ponència per ordre D’intervenció.

Pau Canaleta (Estratègia i Creació)
En els dos àmbits intervenen actors comuns com el futur. No hi ha creativitat sense estratègia i viceversa. Es complementen així: la creativitat és el punt de partida, mentre que L’estratègia és el full de ruta. Gent com Barack Obama tenen combinen ambdues vessants, i tot plegat dóna un relat. El relat és la visió global en aquest concepte.

Marta Morera (Observatori OTIC)
La crisi és una oportunitat, cal saber canviar per continuar progressant. De la crisi sorgeix la inventiva. No és dolent fracassar si aprens de L’experiència per tirar endavant un nou projecte. Els emprenedors saben trobar noves vies i noves solucions, tot i les dificultats, perquè saben lligar la motivació i la creativitat.

Joan Carles Belmar (director general D’Infoself)
Cal saber quina és la realitat actual avui dia i, tot i les informacions sobre la crisi, crec que és una oportunitat per tirar endavant. Perquè el mercat sempre tindrà necessitats, i cal aprofitar els forats que es van creant. La petita i mitjana empresa pot beneficiar-se de la manca de crèdits perquè iguala amb grans empreses.

Jordi Pérez (Brandea Studio)
És el responsable de la trobada mensual Iniciador, que té lloc a Barcelona i altres ciutats de L’estat. El format és de creació de xarxes, obert a qualsevol emprenedor, obert en tot moment a la participació. Per això ens trobem gent de perfil molt divers, amb L’objectiu D’aprendre. La trobada es pot viure en directe, via Internet.

Maribel Vela (EITravel)
L’empresa EITravel neix com a resposta als canvis que Internet ha provocat en el món del turisme, i és que els turistes tenen més llibertat de decisió i tenen més informació D’arreu del món. Per això, van decidir oferir productes de valor afegit com el cicloturisme o propostes turístiques que estalvien la feina de recerca per part dels potencials turistes.

Jordi Plana (Spenta Consulting)
Vivim una greu manca de confiança que agreuja la sensació de crisi. Crec que la crisi serà llarga, però aposto per invertir més per gastar menys en el futur. També caldrà vendre diferent per ajudar els nostres clients. Aposto també per contractar bons professionals, perquè a la llarga es guanya en qualitat. Hem de diferenciar-nos de la competència. Els clients, en aquesta etapa de crisi, demanen que ens impliquem amb ells.

Francesc Varela (Nexus Geografic)
La tecnologia que treballa amb coordenades geogràfiques és un dels impulsos més destacables: Google Maps i tota la informació que podem afegir-hi D’empreses, localitzacions… És un mercat que creix i que permet situar un punt local en món global. Però les grans corporacions han comprat les distribuïdores de mapes per Internet, i ara ens cal apostar per la especialització i saber diversificar les idees i els productes.

Josep Campmajó (Empresa Ades)
Els emprenedors s’han D’involucrar en els seus projectes. El lideratge passa també per saber ser flexible en els objectius i tenaç. És a dir, cal saber canviar el full de ruta. Un emprenedor sense això és congelat i trencadís. Cal ser tenaç per evitar els fracassos que generen els emprenedors inconstant.

Joan Jiménez (+JoanJimenez)
La comunicació és multidireccional gràcies al nou ús de les eines socials. Això comporta que els usuaris també esdevenen marques, i això ho veiem en eines com Facebook o Twitter. Per tant, els emprenedors han de saber canviar de paradigma: aposto per saber qui som i on volem anar, per finalment, decidir com ho fem. Això sí, encara no som conscients que tots i cadascú de nosaltres som, o podem ser, tan influents respecte als altres.

Alfred Garcia Pujadas (Qutorb)
Cal tenir un clar compromís amb el projecte que es vol engegar i la seva escalabilitat, és a dir, la projecció de creixement en el futur. Avui dia la marca ha de combinar diverses personalitats, combinacions corals i ja no és la visió monolítica del segle XX. El millor és combinar marca, emocions i diners. Sense això és molt difícil assolir L’èxit. Compartir també és fonamental i més en la societat 2.0 on tot és a L’abast de tothom.

Joan Puaté (Lancom)
La internacionalització és el camí necessari i cal trobar nous mercats.

Toni Iglesias (Iglésies Associats)
Impulsar SIES.TV, un projecte de televisió IP. Mitjà de comunicació nascut a la xarxa, amb coL’laboracions i intercanvi de continguts amb altres empreses. Vam emprendre aquesta iniciativa perquè Internet dóna una llibertat, no cal els permisos D’altres institucions o administracions. Cal aprendre més del consumidor més que de la pròpia experiència.

Mertxe Pasamontes (Comitare)
El pitjor enemic D’un emprenedor és ell mateix. Podem superar la por centrant-nos en els nostres objectius, però potser no tant en els resultats finals sinó en el dia a dia. Al respecte, la meditació és concentrar-se en el que fas ara, i no preocupar-se pel que has fet ahir o el que faràs demà.

Georgina Regàs (Museu Confitura)
El projecte va néixer com una idea de crear un museu viu, on la gent participés i el pogués considerar una cosa viva. La sènior de les ponències. Hem crescut en quantitat de confitures. Cal aprofitar les oportunitats quan arriben i cal ser tenaços.

Salvador Maneu (Càritas Girona)
Creativitat al servei de persones. Hi ha una relació directa entre pobresa i manca de formació. Apostem per un model de societat que combini la cohesió social, la sostenibilitat medioambiental i el creixement econòmic. Defensem una aliança multisectorial amb empreses D’inserció laboral i joint philantropy, grans donants que volen implicar-se, projectes i transparències.

Antoni Gutiérrez Rubí (Ideograma)
La importància del nom és fonamental per L’èxit del projecte. I és que un nom impactant permet situar-nos com a referència a la societat 2.0. Són alternatius, provocadors, divertits… Els dominis són les identitats del futur.