Subúrbia, la construcció del somni americà

Un ideal de vida àmpliament difós a través de la literatura, la televisió, la publicitat o el cinema

Redacció.- Aquesta exposició recorre la història cultural del “somni americà”, un ideal de vida àmpliament difós a través de la literatura, la televisió, la publicitat o el cinema i analitza els aspectes més controvertits d’aquest model urbanístic que ha proliferat més enllà del territori nord-americà fins arribar a casa nostra.

El periodista Philipp Engel comissaria aquesta mostra que es podrà veure al CCCB del 20 de març al 8 de setembre de 2024. El darrer apartat de la mostra, que analitza aquest model en el context local, ha comptat amb l’assessorament del geògraf Francesc Muñoz.

L’exposició ofereix una història cultural del suburbi que posa en diàleg la forma física de la ciutat amb els imaginaris que genera, en un recordatori que les ciutats són, també, espais de memòria, experiència viscuda i representació. Subúrbia mostra que les ciutats són llocs a la vegada tangibles i intangibles que estan carregats d’històries personals i col·lectives i que són per naturalesa espais contradictoris i ambivalents. La forma de la ciutat té implicacions polítiques, ecològiques i culturals de primer ordre i per això el CCCB destina tants esforços a pensar l’arquitectura, a endinsar-se a la ciutat des de la literatura o el cinema i a cultivar un urbanisme sensible que faci possible el viure junts.