
17 abr. 2013 Surt a la llum La Comanda, la gran novel·la catalana de ciència-ficció medieval centrada a les comarques gironines
L’escriptor, Enric Crespi, irromp amb La Comanda com un dels autors de ciència-ficció catalans a tenir en compte i que viuen en un volgut anonimat
Any 1299. L’abat del monestir de Sant Pere de Rodes, a instàncies del bisbe de Girona, fa una comanda a fra Carolus, un monjo que sota els hàbits oculta un passat fosc i misteriós que el tortura i li provoca constants malsons. El frare haurà d’investigar uns estranys fets, aparentment sobrenaturals, que s’han produït al poble de Vallfogona de Ripollès i s’estan escampant ràpidament, pertorbant la crèdula, timorata i supersticiosa feligresia, que en alguns llocs remots ha ressuscitat antics rituals pagans.
En un bosc, molt tancat i feréstec, proper a Vallfogona, una nit sense lluna van ser vistes unes estranyes llums blavoses. Una, immensa, arrodonida i intensament lluminosa, planava sobre els arbres; altres, molt més petites i amb forma vagament humana, es movien entre la vegetació produint uns misteriosos sorolls. Aparicions, àngels, dimonis, esperits del bosc, fades, elfs… O senzillament un fenomen natural inexplicable?
La Comanda recrea les grans obres de cavalleria escrites al segle XII i de les quals n’és el màxim exponent Chrétien de Troyes. Els protagonistes són dos companys: un ex-cavaller reconvertit a frare i un home d’armes. Junts faran un viatge travessant les comarques gironines per buscar la resposta a un misteri que inquieta les autoritats eclesiàstiques.?És en aquest punt on la novel·la fusiona els relats cavallerescos amb la ciència-ficció, convertint aquesta obra en una peça única de la literatura catalana actual, atès que recupera un gènere -el de la ciència-ficció- que no es prodiga entre els autors catalans, malgrat que n’hem tingut grans mestres, com Manuel de Pedrolo o Pere Calders.
L’obra és rica en el llenguatge i està salpebrada amb fets històrics reals i també recrea usos i costums propis de l’Edat Mitjana. En aquest sentit, l’autor, el banyolí Enric Crespi, ha apostat per ser el màxim de fidedigne en la recreació de l’època de la qual ens parla.?La novel·la arrenca a Sant Pere de Rodes i d’aquí ens condueix fins a l’església de Sant Sebastià de Sull, a Saldes, tot passant per Banyoles, Ripoll, Vallfogona, Sant Jaume de Frontanyà i així fins a poc més d’una vintena de pobles de les comarques gironines. Aquest viatge no és casual: L’objectiu de l’editora, quan va fer l’encàrrec fa dos anys a l’escriptor, ha estat crear una novel·la que estigui viva, que es pugui recrear en el territori i que serveixi per conèixer millor les comarques de Girona i Catalunya a través del misteri i les llegendes.
L’autor
Enric Crespi i Mas (Barcelona, 1944), banyolí d’adopció, és llicenciat en Ciències de la informació, tècnic superior en direcció de màrqueting i diplomat en arqueologia hispànica. Alhora, és expert en armes blanques i esgrima, esport que ha practicat durant quasi trenta anys, havent conquerit importants guardons tant a nivell internacional com en l’àmbit espanyol. Com a creatiu publicitari, seus són alguns espots de televisió famosos de marques com Cinzano, Cacaolat o Pepsi-cola.
Amb tot això, és també un gran mitòleg i medievalista i destaca especialment per haver estudiat amb profunditat la qüestió del Graal des d’una òptica multidisciplinària. Aquest pou de saviesa és també un gran afeccionat a la ciència-ficció (de la qual sempre ha dit que és la mitologia del segle XX), tant en la literatura com en el cinema. Col·laborador durant la seva existència de la revista Lovecraft Magazine, es revela com un impenitent amant de Howard Phillips Lovecraft, escriptor nord-americà considerat com un dels pares de la filosofia del terror còsmic.
Ha publicat els llibres Animales fantásticos (Alonga, Madrid, 1988), un recorregut per la mitologia zoològica des dels bestiaris medievals fins als nostres dies; XIX anuncios del siglo XIX (Doping, Barcelona 1989) quant a temàtica en publicitat; i una obra molt cobejada i llargament gestada, Personajes y temas del Graal (Península, Barcelona, 2002), considerada una referència amb relació al Graal.
Crespi trenca un llarg silenci per escriure la seva primera novel·la de mans de Nautilus Comunicació i Cultura –amb coedició amb el Patronat de Turisme Costa Brava Girona i la Diputació de Girona- que el considera “un dels millors autors de ?cció catalans que viuen en un volgut anonimat”. És hora que vegi, doncs, la llum.
Discoverit.cat
La novel·la La Comanda, un relat ple de misteris i que transcorre a través de les comarques gironines, ha estat l’arrel d’un nou projecte web, Discoverit.cat, el portal per descobrir els misteris i llegendes del territori català.
D’entrada, Discoverit.cat va néixer per tal de promoure la novel·la però ha acabat adquirint vida pròpia: un web que promou el turisme a les comarques gironines (en una primera fase i més endavant a tot Catalunya) a través del descobriment i la difusió dels seus misteris i llegendes que s’han conservat generació rere generació.
Es tracta d’una eina útil per a totes aquelles persones que vulguin fer un nou tipus de turisme, més cultural, històric i original, creant diferents rutes. Per tal de fer més completa l’experiència, el portal inclou informació d’allotjaments, restaurants i altres tipus d’establiments que es presentaran a l’internauta en funció de la proximitat geogràfica al misteri consultat.
L’objectiu de Discoverit.cat és aconseguir que cada usuari es pugui dissenyar la seva pròpia ruta per fer una escapada de cap de setmana, per exemple, a partir de la suma de diversos misteris i llegendes ubicats en el territori que vulgui visitar. La Comanda, la nova gran novel·la catalana de ciència-ficció medieval, també tindrà la seva pròpia ruta en aquest portal innovador.