Tània Juste guanya els Premis Literaris de Girona

Tània Juste guanya els Premis Literaris de Girona Bertrana amb l’obra Amor a l’art

La Nit Literària de la Fundació Prudenci Bertrana tindrà lloc el 21 de setembre

Redacció.- S’han donat a coneixer els Premis Literaris de Girona, que convoca la Fundació Prudenci Bertrana. En concret són el PRUDENCI BERTRANA de novel·la, el MIQUEL DE PALOL de poesia, el CARLES RAHOLA dʼassaig i el RAMON MUNTANER de literatura juvenil.  Les obres guanyadores es publiquen a l’editorial 62 i arriben a les llibreries el mes de setembre.

Els jurats de cadascuna d’aquestes quatre modalitats s’han reunit el dia 21 de juny i han donat a conèixer els veredictes respectius, que s’anuncien a continuació:

54è Premi Prudenci Bertrana de novel·la (dotat amb 30.000 euros), al qual s’han presentat cent vint-i-quatre obres. El jurat, constituït per Montse Barderi, Gemma Lienas, Gerard Quintana, Care Santos i Glòria Gasch, l’ha atorgat a la novel·la El despertar de l’artista, presentada sota el pseudònim de Valèria Sans. Oberta la plica corresponent, resulta ser-ne autora Tània Juste i el títol definitiu de l’obra és AMOR A L’ART.

AMOR A L’ART de Tània Juste és una novel·la sobre una dona que als anys setanta descobreix Valèria Sans, una pintora brillant i desconeguda de principis del segle xx a París, que representarà una reivindicació de la dona artista en el món de l’art i una gran motivació per a la seva trajectòria vital.

 

44è Premi Miquel de Palol de poesia (dotat amb 2.400 euros), en el qual han participat cent setanta reculls poètics. El jurat, integrat per Lluís Calvo, Teresa Costa-Gramunt, Rosa Font Massot, Pere Gimferrer i Víctor Obiols, proclama guanyador el poemari titulat D’UNA SOLA BRANCA de Susanna Rafart.

D’UNA SOLA BRANCA es caracteritza per la intensitat del pensament i de les imatges i per la qualitat formal en la construcció del vers i del poema. El poemari presenta el recorregut metafòric d’un caminant a través d’una natura boscosa i freda, presidida per la mort i pels records.

 

42è Premi Carles Rahola d’assaig (dotat amb 6.000 euros), al qual s’han presentat vint-i-set originals. El jurat, format per Francesc-Marc Álvaro, Mita Casacuberta, Míriam Díez-Bosch, Joaquim Nadal i Josep Lluch, ha proclamat com a guanyadora l’obra titulada LA VIA AUGUSTA DEL SEGLE XXI. EL CORREDOR MEDITERRANI CONTRA L’ESPANYA RADIAL signada per Josep Vicent Boira.

L’obra guardonada amb el premi Carles Rahola fa un recorregut per la història de la Via Augusta, dona elements de debat i fa una aposta pel corredor mediterrani.

 

36è Premi Ramon Muntaner de novel·la juvenil (dotat amb 6.000 euros). S’hi han presentat trenta-tres obres. El jurat, integrat per Dolors Cabrera, David Cirici, Montserrat Martín, Francesc Miralles i Patrizia Campana, ha premiat per unanimitat la novel·la L’ASSASSINA DE VENÈCIA, de l’autor Pol Castellanos.

L’obra narra la història de la Carla, injustament acusada de diversos crims, i la seva fugida des de Venècia a través d’Europa amb el rerefons de la Primera Guerra Mundial.

 

La Nit Literària de la Fundació Prudenci Bertrana tindrà lloc el 21 de setembre a l’Auditori de Girona, i aquella mateixa jornada s’atorgaran també els premis CERVERÍ de lletra de cançó i LLETRA per a projectes digitals de literatura catalana.

El mateix dia 21, com ja és habitual, es convocarà una roda de premsa amb els guardonats de tots els premis, que estaran a disposició dels mitjans per parlar de les obres guanyadores. Els llibres arribaran a les llibreries el 22 de setembre.