
05 gen. 2018 El Teatre Akadèmia reestrena Yerma, l'aclamada obra de la companyia Projecte Ingenu
Marc Chornet tornarà a dirigir el mateix repartiment: Alba José, Martí Salvat, Xavier Torra, Ariadna Fígols, Isabel Soriano, Roser Tàpias i Cristina López
Redacció.- El proper dimecres 10 de gener el Teatre Akadèmia reestrena Yerma, l’aclamada obra de la companyia Projecte Ingenu que ja es va estrenar el març de l’any passat quan es celebraven els 80 anys de l’afusellament de Federico García Lorca. Aquesta va ser la primera coproducció del Teatre Akadèmia, una col·laboració que posa en evidència l’esperit del teatre de generar sinergies d’intercanvi amb companyies de creació recent i compromeses i de donar empenta als nous talents.
Amb aquesta intenció sorgeix aquest Yerma dels Projecte Ingenu, que segueix sent companyia resident al Teatre Akadèmia. Un espectacle que compta amb la direcció de Marc Chornet i un repartiment format per Alba José, Martí Salvat, Xavier Torra, Ariadna Fígols, Isabel Soriano, Roser Tàpias i Cristina López. Una posada en escena contemporània que reflexiona sobre la fecunditat dels nostres temps que l’any passat va exhaurir les localitats en diverses ocasions.
Una Yerma contemporània, vigent i en femení
Un clàssic que camina entre la mitologia, els mons poètics i la realitat. Yerma (1934) és una de les obres més mítiques de Lorca que, juntament amb Bodas de sangre (1933) i La casa de Bernarda Alba (1936), forma part de la la famosa “trilogia lorquiana”. A l’adaptació que presenten al Teatre Akadèmia, la companyia Projecte Ingenu ha situat la història als nostres dies. Perquè si Yerma és realment un clàssic, ha de funcionar a l’actualitat, i aquest esdevé un mirall capaç de dialogar i qüestionar el sentit del nostre present.
L’obra és una mostra de la potencialitat femenina. La relació entre Yerma i el seu marit es va corcant perquè, malgrat desitjar-ho amb delit, ella no aconsegueix quedar-se embarassada. La vida passa i la tristor s’apodera de Yerma: la nostàlgia d’un possible amor d’adolescència que mai va esdevenir-se, el desencís de les amistats que s’allunyen pels fills, la pèrdua de la joventut i la llar conjugal que esdevé una autèntica presó. Un retrat cru dels nivells més privats de la nostra societat on es donen les tragèdies més reals. La tragèdia íntima de Yerma, que no es pot desenganxar del propi cos.