El Teatre-Auditori Sant Cugat acull l’estrena a Catalunya de Déesses et Démones, el nou espectacle de Blanca Li i Maria Alexandrova

Presentaran la peça a Sant Cugat, al Centre Cultural Terrassa i a Teatros del Canal de Madrid en quatre úniques funcions a l’Estat Espanyol

Redacció.- El proper divendres 21 d’abril el Teatre-Auditori de Sant Cubat acollirà l’estrena a Catalunya de Déesses et Démones (Deesses i Dimònies), el darrer muntatge de les ballarines i coreògrafes Blanca Li i Maria Alexandrova. La funció tindrà lloc a les 21.00h i s’emmarca dins una gira de quatre úniques funcions per Espanya: al Centre Cultural Terrassa el dia 22 d’abril i a Teatros del Canal de Madrid els dies 3 i 4 de juny.
Déesses et Démones és la trobada de dues estrelles de la dansa en una creació “mitològica”. Com als temps dels déus grecs, es combinen i s’enfronten, es transformen en dimònies o en divinitats benvolents per canviar el destí dels humans, sembrant al seu entorn força, alegria i energia. Aquestes dues dones que ballen són les dues cares de la mateixa moneda?
Elles manegen la calor i el fred, són el caos i l’harmonia. Per Blanca Li, ballarina i coreògrafa inclassificable, i Maria Alexandrova, l’estrella del Ballet del Bolxoi, es tracta d’una oportunitat d’explorar juntes les seves personalitats. Malgrat els seus recorreguts diferents, es troben aquí com dues bessones, tant en l’harmonia com en la violència. Diferents i iguals alhora, líriques i potents, encarnen tota la força de les figures mitològiques i totèmiques.
El muntatge, evocant el poder de les figueres mitològiques, es desenvolupa al llarg de 12 moments, 12 seqüències en les quals les dues artistes sumes esforços i donen forma a un dels espectacles més vibrants de les seves carreres. La il·luminació juga en la peça un paper essencial, controlada des de l’interior d’una ‘caixa negra’ on es juga amb l’obertura i el tancament de persianes i l’eventual creació d’ombres. Al final, aquesta mobilitat absoluta i aquesta possibilitat d’obertura gradual lluminosa o fosca marquen l’espai i el temps de manera singular i permeten crear moments estètics i coreogràfics incomparables..
A Blanca Li li interessava explorar la feminitat i fer-ho amb una ballarina que tingués un llenguatge coreogràfic molt diferent del seu i, que a més a més, fos capaç de complementar el seu propi art sobre l’escenari. Per transmetre la seva doble visió, per parlar de la dona en general, tant en les tradicions més primitives com en la visió més contemporània, Blanca Li va estudiar la dualitat i va investigar en profunditat els mites antics. El resultat final es recolza tant en la composició coreogràfica com en la utilització de noves tecnologies en l’estètica de l’espectacle.
Pierre Attrait, habitual col·laborador de Blanca Li, ha ideat el concepte i el joc de persianes del decorat i Caty Olive, ha estat l’encarregada de crear les llums i les ombres que completen aquesta preciosa posada en escena. Charles Carcopino, un altre col·laborador de Blanca Li des de fa molts anys, és l’autor de les imatges que acompanyen la peça i que no només creen ambients, sinó que estan plenament integrades en el joc escènic. La música és una creació original de Tao Gutiérrez.
Blanca Li
Talentosa i polifacètica, amb la curiositat sempre alerta, és ballarina, coreògrafa, directora i realitzadora alhora. Nascuda a Granada, busca les arrels de la seva inspiració en la cultura àrab andalusa, explorant a més un ampli ventall de formes d’expressió corporal, que van des del ballet clàssic fins al hip hop. D’Espanya a França, passant per Nova York o Berlin, Blanca Li signa un recorregut personal molt singular.
La companyia Blanca LI va crear-se el 1993. 24 anys després, la companyia està totalment posicionada com a una de les companyies independents en l’escena contemporània francesa i internacionals i ha presentat més d’una quinzena de creacions.
Maria Alexandrova
Amb una brillant carrera al Teatre Bolxoi, per primera vegada Alexandrova es presta al joc de la improvisació en aquest espectacle. Alexandrova es va formar a l’Acadèmia Coreogràfica de Moscou i va guanyar la medalla d’or en el Concurs Internacional del Ballet de Moscou el 1997. Poc temps després, va ingressar al Ballet Bolxoi i des de 2004 n’és Ballarina Principal.