El Teatre Lliure llança programació digital i ajuts extraordinaris mentre espera tornar a obrir les portes

Estrena lectures dramatitzades, clàssics teatrals il·lustrats per a criatures, un xatbot, sessions de l'Escola de pensament i un projecte internacional de la xarxa mitos21

Redacció.- El Teatre Lliure s’adapta a la situació actual de confinament que ha dut a la cancel·lació de la programació convencional d’aquesta temporada i convoca un programa d’ajuts extraordinaris a la creació i estrena una programació íntegrament digital, pensada i produïda per a ser gaudida a través dels canals i les xarxes socials del teatre.
Aquesta programació, que començarà al maig i s’allargarà fins al mes de juny, s’inclou sota el lema #TheShowMustGoOn i agafarà el relleu a les iniciatives #LliureAlSofà i #TeatreAlFil, que des de finals de març i durant el mes d’abril han omplert de contingut escènic l’actualitat del sector cultural català i estatal.
La programació digital engega dijous 7 de maig amb el cicle de nova creació Lectures dramatitzades. Pau Vinyals i Júlia Barceló interpretaran l’autoficció El gegant del Pi, escrit i dirigit per ell mateix i amb música d’Arnau Vallvé, que es podrà veure fins al 10 de maig pel canal youtube. El seguirà, del 28 al 31 de maig, un muntatge metateatral a tres veus sobre l’especulació, titulat El segon principi de Mercè Sarrias i Miguel Casamayor, interpretat per Mònica Glaenzel, Eli Iranzo i M. Pau Pigem. Aquestes lectures dramatitzades podran representar-se en format radiofònic o audiovisual. Els dies 10 i 31 de maig es farà un xat postfunció obert al públic on participaran Pau Vinyals i Itziar González, respectivament.
L’11 de maig el Lliure obrirà al web la proposta Màkina SHK de Roger Bernat. El dramaturg i director posa a disposició del públic un xatbot, un bot conversacional, creat i alimentat a partir de frases de Shakespeare amb qui podrem mantenir una conversa virtual (en anglès).
Per al públic familiar, el Lliure també ofereix contingut digital específic i programa pel youtube del teatre adaptacions de clàssics teatrals per a nens i nenes acompanyades d’il·lustracions, perquè descobreixin de manera lúdica, enginyosa i diferent aquestes històries i passin a formar part del seu imaginari. Inicia la proposta l’adaptació de La casa de Bernarda Alba de Federico García Lorca per Victoria Szpunberg (del 21 al 24 de maig). Continua amb Terra baixa d’Àngel Guimerà, adaptada per Pau Miró (del 28 al 31 de maig) i amb Antígona de Sòfocles, adaptació d’Helena Tornero (del 4 al 7 de juny). De l’11 al 14 juny, els clàssics seguiran amb l’adaptació d’El rei Lear de William Shakesperare per Jordi Oriol.
La novetat internacional d’aquesta programació digital arriba de la mà de la xarxa de teatres europea mitos21, de la qual el Teatre Lliure és membre. El Lliure se suma a Històries d’una Europa en crisi i reflexió [Stories from a Europe in crisis and reflection], un projecte especialment creat davant la situació de confinament actual, que coordina el teatre Dramaten d’Estocolm, en el qual participen sis teatres europeus més. La proposta està dirigida a la creació de monòlegs a partir d’entrevistes a persones que han treballat o treballen pel manteniment dels serveis essencials o a primera línia de la crisi sanitària. A partir de l’1 de juny, el Lliure mostrarà els seus resultats per youtube, tant del seu projecte com dels realitzats per la resta de teatres participants.
Durant el maig i el juny torna també l’Escola de pensament, un punt de trobada del teatre i el pensament, dinamitzat per Marina Garcés i Albert Lladó. El 19 de maig s’emetrà per youtube la conversa El coratge i la representació. Sarajevo, 1993 amb el periodista de guerra, escriptor i dramaturg Alfonso Armada i el director de l’East West Theatre Company de Sarajevo Haris Pašović com a convidats, i el 9 de juny, posarà punt i final a l’Escola el diàleg L’humor com a acció directa. Escena i transgressió, que comptarà amb la participació de la pallassa Pepa Plana i el compositor Benet Casablancas.
En l’àmbit educatiu, el projecte Magda Puig EN RESiDÈNCiA a l’Institut Joan Fuster s’obrirà al públic general i a altres centres educatius que vulguin participar-hi. Amb el títol No és art si no té la potencialitat de ser un desastre, una frase de l’artista Banksy, la creadora planteja una intervenció creativa que barreja llenguatges i convida els alumnes a descobrir i experimentar accions artístiques contemporànies. Cada dilluns entre l’11 de maig i l’1 de juny es farà pública una proposta creativa i es convidarà tothom que la segueixi i comparteixi a les xarxes socials fent servir el hashtag #MagdaPuigENRESiDÈNCiA. Aquest és un programa de l’Institut de Cultura de Barcelona (ICUB) i el Consorci d’Educació de Barcelona (CEB) i és el segon any que el Teatre Lliure hi participa com a equip mediador. El 8 de juny, se’n farà una presentació pública de forma virtual.
I també en la branca educativa, el programa Escena Pilot, dut a terme en col·laboració amb l’Institut Municipal d’Educació de Barcelona (IMEB) i capitanejat aquest primer any per la creadora i directora Lali Àlvarez i l’actriu Gemma Martínez, tampoc s’atura. Les formacions al professorat seguiran online i es reconvertirà el que havia de ser un espectacle teatral de creació col·lectiva entre els instituts barcelonins Barri Besòs, Domènech i Montaner i Vila de Gràcia, en la realització d’un vídeo documental i artístic sobre la bellesa que es podrà veure el 4 de juny.
Programa extraordinari d’Ajuts a la creació Carlota Soldevila
El Teatre Lliure llança una nova línia d’Ajuts a la creació Carlota Soldevila per tal d’intentar fer front a la davallada de l’activitat degut al tancament dels teatres i continuar incentivant la creació teatral en situació de confinament.
La convocatòria està formada per un total de 20 ajuts dividits en 4 modalitats: disseny de projectes escènics (5 ajuts de 2.500 € cadascun), textos dramàtics (5 ajuts de 3.000 € cadascun), dramatúrgies en arts de carrer (5 ajuts de 2.500 € cadascun) i escena distant (5 ajuts de 1.250 € cadascun). Les dues darreres modalitats compten amb la complicitat de Fira Tàrrega i Temporada Alta respectivament, que formaran part dels jurat que seleccionarà les propostes.
La convocatòria estarà oberta entre el 2 i el 31 de maig i el veredicte es comunicarà de forma pública a finals de juny. Els projectes guanyadors hauran de desenvolupar la seva proposta en un disseny o un text (segons la modalitat) entre l’1 de juliol i el 15 de setembre de 2020.
Balanç #LliureAl Sofà, #TeatreAlFil i #15dies15anècdotes
Aquestes primeres accions de comunicació que han fet possible l’activitat teatral en estat d’alarma han rebut una gran acollida per part del públic. #LliureAlSofà ha registrat un total de 44.487 visualitzacions en els set espectacles que ha emès pel canal youtube des del passat 19 de març: Hamlet (10.649), Renard o el Llibre de les bèsties (2.237), Jane Eyre: una biografia (4.500), El temps que estiguem junts (7.096), Les noces de Fígaro (2.013, ja que només es va emetre 2 dels 4 dies previstos) Dues dones que ballen (9.913) i L’ànec salvatge (8.079). A més de l’Estat espanyol, han seguit les emissions teatrals públic de l’Argentina, França, Mèxic, Alemanya i els Estats Units.
De la seva banda, #TeatreAlFil ha publicat a twitter els textos breus de dos espectacles ja representats: Clàssics desgenerats i En procés, que han significat 16 fils nous, amb 254 m’agrada i gairebé un centenar de retuits.
Per concloure, la iniciativa #15dies15anècdotes seguirà activa a instagram i cada diumenge se seguiran publicant fotos i anècdotes d’espectacles emblemàtics del Lliure. Fins la setmana passada s’han publicat 32 fotografies, que han sumat un total de 12.360 m’agrada i més de 300 comentaris.