El Teatre de Salt presenta tota la programació de la temporada 2020

La programació està marcada per dues estrenes absolutes: Clara Segura i Bruno Oro amb Cobertura. Ramon Madaula dirigirà i protagonitzarà Els Brugarol, amb Estel Solé i Jaume Madaula

Redacció.- La temporada presenta espectacles avalats per la crítica i el públic protagonitzats per grans noms de l’escena del país però també proposa espectacles familiars i per a tots els públics, així com un complet programa de teatre local i amateur.
14 espectacles de teatre professional s’engloben sota el títol ‘Grans noms de l’escena a prop teu’
Aquests muntatges són propostes que volen apropar al públic de la zona el millor teatre que s’està fent a casa nostra.
La temporada començarà amb l’estrena del nou espectacle de Bruno Oro i Clara Segura, Cobertura. Els dos actors tornen a actuar plegats després de l’exitosa sèrie Vinagre de Tv3, estrenada fa 10 anys, i ho fan en una comèdia escrita per Alejo Levis i el mateix Bruno Oro i on Clara Segura també assumirà el paper de directora (més enllà de ser-ne la protagonista).
Al febrer arribarà a casa nostra Cançó per tornar a casa, de T de Teatre i direcció de Denis Despeyroux. La companyia, amb gairebé 30 anys de trajectòria sobre els escenaris, va estrenar aquesta obra en la passada edició del Festival Grec. Un muntatge que retrata la trobada de tres actrius de teatre retirades, vint-i-set anys després d’assaborir l’èxit.
Rita  és un text escrit i dirigit per Marta Buchaca que arriba al Teatre de Salt després d’haver triomfat en altres escenaris del país. El text, que parla sobre haver de decidir per la mort d’algú estimat, va guanyar el Premi Frederic Roda 2019 i està protagonitzat per David Bagés i Anna Moliner.
Amici Miei proposa una vetllada amb Mario Gas i la pianista Bárbara Granados. Aquest espectacle convida al públic a un ambient intimista on Gas recitarà textos, poemes i cançons d’autors com Salvat – Papasseit, Valle Inclán, Espriu o Lorca, acompanyat del piano de Granados.
El mes de març és el més carregat de propostes de la programació i arrencarà amb Paradisos Oceànics. Aquest muntatge és una adaptació teatral de Josep Maria Fonalleras del llibre homònim d’Aurora Bertrana, dirigit per Mònica Bofill i interpretat per Mercè Aránega i Paula Blanco. L’espectacle es va estrenar al Festival Grec i s’ha pogut veure a Temporada Alta. Ara, torna a Salt per proposar un viatge per la Polinèsia Francesa dels anys 20, un entorn natural en plena transformació a causa del colonialisme.
Cordes de dona és la proposta on la mezzosoprano Marisa Martins canta a l’univers femení, acompanyada de la guitarra de Jaume Torrent. Un recital a  través del temps a través de partitures de sis grans noms de la música catalana i espanyola, un homenatge al sexe femení en la vigília del dia mundial de la dona.
La següent proposta és Abans que es faci fosc, un text de Hattie Naylor dirigit per Pep Pla, un tour de force on Míriam Iscla interpreta a una astrònoma que s’enfronta a una malaltia que la deixarà cega. Una història vitalista que ja s’ha pogut veure a Barcelona.
Els Brugarol és una de les grans estrenes que acollirà el teatre de Salt aquesta temporada. Escrita i protagonitzada per Ramon Madaula, és una comèdia sobre el llinatge que compta amb la direcció de Mònica Bofill (que repetirà al Teatre de Salt després de Paradisos Oceànics). Un muntatge on Madaula actuarà al costat de l’actiu Estel Solé i del seu nebot, també actor, Jaume Madaula. Una divertida història familiar al voltant de les tradicions i la supremacia del patriarcat.
La darrera proposta del mes serà Pensem. (Pausa). A la merda!, una obra escrita i dirigida per Manel Dueso que també farà d’intèrpret, al costat de Carme González i Miquel Malirach. Un espectacle de cabaret on engegar-ho tot a rodar és també un clam a la vida.
Els Carbonell Coma Vergés és una de les propostes del mes d’abril. Sergi Carbonell, teclista de Txarango, pujarà a l’escenari acompanyat del seu pare, l’actor Janot Martorell, en aquest recital de poemes i cançons de grans autors com Maria del Mar Bonet, Silvio Rodríguez, Lluís Llach o els mateixos Txarango. Una proposta que promet diverses sorpreses i col·laboracions secrets.
Finalment, també arriba al teatre de Salt Solitud, una producció del Teatre Nacional de Catalunya. En aquesta proposta, Alícia Gorina es basa en el text de Víctor Català (Caterina Albert) i compta amb la dramatúrgia d’Albert Arribas. El muntatge s’estrenarà al TNC abans d’arribar a Salt i està protagonitzat per actors reconeguts com Pol López i Pau Vinyals o Pepo Blanco entre d’altres.
I tres propostes de teatre familiar i per a tots els públics
El Teatre de Salt programa per a tota la família i per això proposa diverses propostes, tant per als més petits com per a tots els públics.
Per a tots els públics, es presenten dues propostes: Gran Reserva de la mà dels pallassos de Rhum i Cia i Una nit amb el Mag Lari.
Rhum i Cia, tornen al Teatre de Salt amb el seu nou espectacle. La companyia ja ha fet riure a més de 50.000 espectadors amb els seus dos espectacles anteriors, Rhum i Rhumia i ara arriba a comarques gironines per presentar aquest nou espectacle, Gran Reserva, un muntatge per a tota la família recomanat per a infants a partir de 9 anys.
També torna a Salt el Mag Lari. Aquesta vegada presentarà Una nit amb el Mag Lari. Un espectacle que repassa els 25 anys sobre els escenaris d’un dels mags més conegut de casa nostra, un artista que ha rebut dos premis Butaca i un Premi Nacional de Màgia Còmica.
Pel que fa al teatre escolar, impulsat per l’Ajuntament de Salt, els infants saltencs també tindran la oportunitat de veure La bruixa de la tramuntana, una coproducció entre Bitò i el Teatre Lliure. És un espectacle basat en el llibre homònim del saltenc Miquel Berga i amb direcció de Marc Rosich i Carles Pedragosa. S’estrenarà al Teatre Lliure de Montjuïc abans d’arribar a Salt. Un viatge per a nens de 3 a 9 anys a ritme d’havaneres i hits ie-ie dels anys 60.
L’Ajuntament de Salt valora molt positivament l’aposta feta pel teatre escolar fa cinc anys. Només l’any passat, més de 1.300 alumnes van assistir al teatre de manera gratuïta.
Salt a Escena i el Cicle de Teatre Amateur
Completen la programació les propostes de companyies locals de Girona i Salt: Salt Somriu, una nit amb els millors humoristes de Catalunya i presentada per Sergio Valero; Una nit mooolt complicada, una comèdia dirigida per Martí Peraferrer; Tres farses russes i la Coral Sant Gregori, un espectacle amb la cia Cuca de Llum on els beneficis es destinaran a Càrites Salt; Dansem 2020, un espectacle solidari de la mà de les escoles de dansa de Salt i Girona i Els bojos del bisturí, un muntatge del Grup de teatre de Montilivi, també amb aportacions a Càrites. Per últim, arriba El rei lleó -23,24,30,i 31 de maig-, una obra musica de la mà de la Coral Rossinyol i Alimara que puja a l’escenari a més d’una vuitantena d’infants.
Dins la programació del Teatre també hem inclòs el Cicle de Teatre Amateur promogut per la Diputació de Girona, la Casa de Cultura i l’Ajuntament de Salt que, des de febrer i fins el maig, presenta 4 espectacles de teatre no professional dels principals grups de les comarques gironines: Refugiats, de la cia Al fons a la dreta, Mentiders de Guspira Teatre, Animals de companyia – Una càpsula de Teatre i Noietes de l’Elenc Santperenc.
Anar més enllà dels espectacles i fer el Teatre de Salt el màxim d’accessible als diversos públics
Un any més la programació vol anar més enllà i vol que tots els espectadors treguin tot el suc a les propostes. A través d’ El Club La Ciutat Invisible (la fundació impulsada per Bitò) es proposa als espectadors participar en diverses activitats relacionades amb alguns espectacles, com ara col·loquis amb artistes després de les funcions o trobades amb els equips dels espectacles. Enguany, el públic assistent als espectacles podrà participar als col·loquis després de la funció de Cobertura, Cançó per tornar a casa, Gran Reserva i Solitud. El Club també ofereix avantatges i descomptes per poder gaudir al 100% de la programació 2020 del Teatre de Salt.
El Teatre de Salt, com cada any, també participa al programa Apropa Cultura, dirigit als centres socials que treballen amb persones en risc d’exclusió social amb l’objectiu de facilitar-los l’accés al teatre. I la programació s’inclou al cicle Escenaris – Teatre del Gironès 2020, un cicle de teatre professional coorganitzat pel Consell Comarcal del Gironès i la Diputació de Girona, que compta en aquesta setzena edició amb la participació de més de dinou ajuntaments de la comarca del Gironès.