El Teatre de Salt programa 20 propostes per a tot tipus de públics i de diversos gèneres

Sota l’epígraf “Els grans noms de l’escena a prop teu”, proposem 10 espectacles de teatre professional

Redacció.- 20 propostes per a tot tipus de públics i de diversos gèneres (teatre, música, comèdia, circ…) conformen la programació del Teatre de Salt pel primer semestre del 2019. La temporada presenta espectacles avalats per la crítica i el públic protagonitzats per grans noms de l’escena del país, però també proposa espectacles per a tots els públics i un complet programa de teatre local i amateur.
Sota l’epígraf “Els grans noms de l’escena a prop teu”, proposem 10 espectacles de teatre professional. Són propostes de qualitat contrastada que tenen per objectiu apropar al públic de la zona al millor teatre que s’està fent a casa nostra. Dues de les propostes teatrals (El chico de la última fila i La dansa de la venjança) encara s’han d’estrenar a les cartelleres teatrals del país i es podran veure per primera vegada a les comarques gironines, al Teatre de Salt:
Travy – Diumenge 27 de gener – és una obra dirigida per Oriol Pla, l’actor català s’estrena a la direcció amb aquest muntatge que compta amb tota la família de Pla (pare, mare i germana). Amb Quimet Pla, com un dels fundadors de Comediants, i Núria Solina, co-creadora de companyies com el Circ Cric, Travy és un homenatge a totes les sagues teatrals familiars. Una trobada atípica que ja ha rebut les millors crítiques del públic i sector. La funció de Salt serà l’única oportunitat de veure l’espectacle en escenaris catalans després del debut al Teatre Lliure.
Al febrer podrem veure Immortal – Dissabte 16 de febrer -, el primer solo teatral de Bruno Oro. Un muntatge on l’actor i humorista s’enfronta a l’eternitat representant molts personatges. Una comèdia amb ecos de la telesèrie Vinagre, amb direcció de Marc Angelet, també responsable del text junt amb el dramaturg Alejo Levi.
El metge de Lampedusa – Divendres 22 de febrer. A la programació del Teatre de Salt recuperem un dels èxits de la temporada interpretat per Xicu Masó. Una obra de teatre documental i polític basada en la història de Pietro Bartolo, cap dels serveis sanitaris de Lampedusa que, des de 1993, ha atès a centenars de milers de migrans que han desembarcat a l’illa. El monòleg de Masó ha estat àmpliament aclamat i li ha valgut molt guardons entre els que destaca el Premi de la Crítica al millor actor principal.
El chico de la última fila – Dissabte 9 de març – El Teatre de Salt serà un dels primers escenaris catalans de la gira que acollirà El chico de la última fila una producció de la Sala Beckett que protagonitzaran Sergi López i Míriam Iscla. Aquest muntatge teatral aterrarà a Salt després de fer temporada a la sala barcelonina amb un text que va valdre al seu autor, Juan Mayorga, el premi Max 2008 al millor guió original. Una peça que narra com els exercicis de redacció d’un estudiant captiven al seu professor de literatura i la seva dona fins al punt d’atrapar-los en una perillosa espiral on realitat i ficció es fonen.
Per si no ens tornem a veure – Dissabte 23 de març – és un dels espectacles revelació de l’escena musical de petit format. Amb partitura de Marc Sambola i interpretació d’Anna Legares i Edgar Martínez, la peça està dirigida per Alícia Serrat, autora d’aplaudits espectacles com Pegados. Una oportunitat única per veure teatre musical amb garantia de qualitat.
Elisabet Casanovas (Merlí, La senyora Florentina i el seu amor Homer…) és Kassandra – Diumenge 5 de maig – el mite grec passat pel sedàs del dramaturg uruguaià Sergio Blanco i la batuta de Sergi Belbel. Un muntatge que es va estrenar a Temporada Alta, que ha fet temporada al Teatre Nacional de Catalunya i que ara comença una extensa gira pels teatres del país. Una interpretació que mereix atenció i un muntatge que ha estat molt ben valorat pels crítics.
Finalment, Laia Marull i l’actor Pablo Derqui portaran a escena La dansa de la venjança – Dissabte 1 de juny– que encara no s’ha estrenat però que promet ser un dels grans èxits de la temporada a la sala Villarroel de Barcelona. Aquest espectacle, que es programa en doble sessió, està escrit per Jordi Casanovas (Vilafranca, Idiota, Pàtria…) i dirigit per Pere Riera. Un dels muntatges més esperats de la temporada interpretat per dos dels grans noms propis del teatre català.
Dues propostes per a tots els públics
El Teatre de Salt proposa dos espectacles per a tots els públics, pensats per venir al teatre amb la família perquè en gaudeixin tant petits com grans. Són propostes per a nens i nenes a partir de 8 anys, amb l’humor com a fil conductor. La primera és Tenors – Diumenge 28 d’abril -un divertit espectacle de la companyia Illuminati que vol ser un homenatge al món de l’òpera des de l´humor. A través d’una parodia sobre l’espectacle Els tres tenors, fan un recital que combina l’humor amb les melodies més conegudes i emocionants de la història de l’òpera.
La segona proposta, és l’espectacle El comediant – Dissabte 12 de maig – de Cascai Teatre interpretat per Marcel Tomàs. Un espectacle on el showman gironí desplega tota la seva artilleria escènica per emocionar i despertar les rialles del públic: música, improvisacions, imaginació, ball, objectes i, sobretot, molt sentit de l’humor.
Per aquests dos espectacles és possible comprar un forfet familiar per a grups familiars de 4 persones (nens i nenes de 0 a 12 anys acompanyats d’adults) per 60 €, amb l’objectiu d’incentivar l’anada al teatre amb la família.
A Tempo – Arts i Formació
El projecte de la Fundació La Ciutat Invisible iniciat a Temporada Alta continua de gener a juny al Teatre de Salt. L’objectiu és promoure l’intercanvi entre estudiants, professors i professionals de les arts escèniques per tal que els alumnes de Salt pugin gaudir de noves experiències culturals i viure el teatre en primera persona. Aquesta temporada es programarà l’espectacle Tut-turutut la princesa! de la companyia La Bleda per a les escoles del municipi en 6 funcions els propers 6, 7 i 8 de març.
Segueix també el programa Artistes a l’aula. Un projecte on artistes o companyies que participen a la programació del Teatre de Salt van a les aules per treballar competències socials, musicals, de lectura, escriptura, expressió física o creativa, segons les necessitats del grup o l’artista. En aquesta edició comptarem amb l’actriu Elisabet Casanovas i l’actor Lluís Homar.
A Tempo – Arts i Formació, també compta amb un complert programa dirigit als professionals de l’educació: ofereix diversos cursos i seminaris amb l’objectiu de promoure l’educació artística, i sobretot les arts escèniques, als centre educatius. Actualment el programa compta amb el suport de la Fundació Banc Sabadell i la col·laboració de ConArte internacional.
Salt a Escena
Completen la programació l’habitual proposta de la temporada nadalenca (Els Pastorets – 23, 25 i 26 de desembre – a càrrec de la històrica companyia de teatre amateur El Safareig), un Concert Solidari -Dissabte 17 de març – del Cor Gospel Girona, el show Salt Somriu -1 febrer /28 juny – que aglutina diferents monologuistes conduits pel saltenc Sergio Valero i Annie – 18, 19, 25 i 26 de maig – l’espectacle que enguany presenta la Coral Rossinyol i Alimara.
Dins la programació del Teatre també hem inclòs el Cicle de Teatre Amateur promogut per la Diputació de Girona, la Casa de Cultura i l’Ajuntament de Salt que, des de febrer i fins el maig, presenta 4 espectacles de teatre no professional dels principals grups de les comarques gironines així es presenten: Les alegres casades de Windsor de Safareig Teatre -9 i 10 de febrer -, Europa de la companyia gironina Cràdula Teatre i Cor Preludi -16 de març -, Trastorns del grup Teatre Cassanenc -13 abril – i Oceans d’El Mirall de Blanes -11 de maig-.
Pre i Post- funcions i tallers per anar més enllà dels espectacles
Un any més la programació vol anar més enllà. Gràcies a El Club La Ciutat Invisible (la fundació impulsada per Bitò) es proposa als espectadors participar en diverses activitats relacionades amb alguns espectacles, com ara col·loquis amb artistes després de les funcions o trobades amb els equips dels espectacles. Com a novetat aquest any hem programat una xerrada pre-funció: una hora abans de l’espectacle un crític de la plataforma Recomana ens contextualitzarà l’espectacle Kassandra i el seu text.