Teatro La-Resentida torna al Lliure amb Oasis de la impunidad

La companyia xilena presenta  una peça coreogràfica que reflexiona sobre la violència de les forces de seguretat

Redacció.- El Teatre Lliure obre de nou les portes a la companyia xilena Teatro La Re-Sentida per presentar el seu últim espectacle: Oasis de la impunidad, una peça coreogràfica dirigida per Marco Layera que s’emmarca en el festival Dansa Metropolitana.

La companyia, que va captivar el públic fa dues temporades amb un muntatge que denunciava la violència contra adolescents xilenes, Paisajes para no colorear, torna ara amb una proposta que reflexiona sobre la violència de les forces de seguretat.

L’espectacle està inspirat en l’estallido social, la revolta popular que es va produir a Xile l’octubre del 2019 i que va desencadenar nombroses situacions de violència i d’abús policial.

Després del confinament per la COVID-19, la companyia va decidir reaccionar artísticament al que havia succeït durant l’estallido social. “Teníem la necessitat de manifestar-nos, d’expressar-nos i d’expressar el dolor i la indignació envers la violència, la violació dels drets humans i la brutalitat a la qual s’havien exposat milions de cossos de xilens i xilenes”, explica Layera.

Ho van fer, d’una banda, per no oblidar la situació viscuda, i de l’altra, per reflexionar sobre el monopoli de la violència per part de l’Estat i la instrumentalització de cossos per exercir-la i rebre-la en nom seu. “Ens mereixem una altra manera de relacionar-nos amb les nostres forces de l’ordre i seguretat”, afirma Layera.

El procés de creació de l’espectacle va ser precedir per un laboratori que va comptar amb la participació de 250 joves que havien participat de la revolta i patit, en la gran majoria, abusos policials. “Vam constatar que existia, com a generació, un rebuig, un trencament de la confiança en les forces de seguretat”, apunta Layera. És precisament aquesta generació, d’entre 18 i 30 anys, la que ha omplert les sales xilenes on s’ha pogut veure Oasis de la impunidad.

L’espectacle, que va estrenar-se a Alemanya, va fer temporada a Xile i actualment fa gira, interpel·la totes les democràcies capaces d’interrogar-se per la seva pròpia història. “Tinc a la retina, l’any 2017, el referèndum a Catalunya, les imatges de les forces de seguretat apallissant persones adultes, gent gran”, recorda Layera. “Crec que les pràctiques de les forces de seguretat haurien d’estar al centre del civisme i no a l’extrem de la brutalitat”, conclou.

Oasis de la impunidad ha està considerat un dels 10 millors espectacles europeus del 2022 segons J. Goldmann (The New York Times), i es podrà veure del 9 al 12 de març al Teatre Lliure de Gràcia.