
13 març 2020 TEISA celebra el seu centenari amb una quinzena d'activitats culturals durant un any
S'edita un llibre que repassa els cent anys de l'empresa
L’empresa de Transports Elèctrics Interurbans S.A. (TEISA) celebra els cent anys d’història amb una quinzena d’activitats que es duran a terme al llarg de tot l’any 2020 i el primer trimestre del 2021.
Es va fundar el 13 de març del 1920 a Banyoles, amb l’objectiu de millorar la societat a nivell de mobilitat i de transport. En uns temps en què els desplaçaments entre diferents poblacions es realitzaven mitjançant vehicles de tracció animal, l’aparició de TEISA va portar aires de renovació i innovació a les comarques gironines. Durant aquests cent anys, l’empresa ha afrontat els diversos canvis que han sorgit de la demanda social i les transformacions tècniques, i ha seguit millorant any rere any, amb l’ampliació de destinacions i la millora constant de la seva flota de vehicles. Actualment, l’empresa compta amb una plantilla de 300 treballadors i una flota de 200 autobusos, i es caracteritza pel servei regular de transport públic (urbà, rodalies i mitja distància) i discrecional. També ofereix altres serveis com el transport a demanda (TAD), el lloguer d’autobusos o el transport escolar i adaptat, entre d’altres, arreu del país i d’Europa.
Una quinzena d’activitats culturals per commemorar l’aniversari
La commemoració del centenari tindrà lloc durant tot un any amb diferents propostes, la major part de les quals comptaran amb la col·laboració de diverses entitats, col·lectius i artistes vinculats a les comarques gironines. Així mateix es presentarà un llibre sobre el centenari, una publicació editada per TEISA i coordinada pels periodistes Jordi Grau i Andreu Mas, en què hi han participat diversos artistes com Francesc Guillamet, Albert Serra o cabosanroque, entre d’altres.
Una altra producció per commemorar l’efemèride és l’estrena de l’espectacle Llàgrimes de sirena de Cor de Teatre, que versa sobre l’emergència climàtica. Aquest espectacle dirigit per David Costa i amb guió i direcció escènica de Joan Solana, vol oferir una mirada de l’acció dels humans sobre el planeta tant en el present, el passat com el futur, i està previst que giri per les principals capitals de comarca durant els anys 2020 i 2021. També s’ha programat una col·laboració amb l’artista Marcel·lí Antúnez durant l’exposició Girona Temps de Flors, que decorarà un dels busos de la Línia 6 gironina. Altres activitats previstes són dues jornades castelleres amb Marrecs de Salt, coincidint amb la mateixa exposició de flors i amb Fires de Girona; activitats escolars a l’espai Garage Slot de Banyoles; una activitat en col·laboració amb la dissetena edició de l’(a)phònica, Festival de la Veu de Banyoles; l’entrega de l’arxiu històric de TEISA a l’arxiu comarcal del Pla de l’Estany (un treball a càrrec de Joan Carles Salmerón); la participació en la tercera edició del Gran Premi FIE, organitzat per la Fundació Isidre Esteve; un conveni amb l’ONG Azahara, organització que té com a objectiu fomentar l’emprenedoria social i impulsar projectes culturals, inclusius i de cooperació internacional; una subhasta solidària del Seat 600 “Renéixer” -transformat en un cotxe-natura a càrrec de l’artista Assumpció Mateu-, els beneficis de la qual aniran destinats a ajudar els damnificats pel temporal Gloria (GEiEG i UniGirona) i a l’entitat Plant for the planet; participació a l’RCR Summer Workshop d’Olot, amb un programa interdisciplinari al voltant del viodeoart, l’arquitectura, la mobilitat sostenible i les arts escèniques; estrena d’un documental sobre la història de TEISA realitzat per Banyoles TV, i una col·laboració amb la Marató de TV3, entre d’altres.
Finalment, es tancarà el programa d’activitats del centenari amb l’exposició dels 100 anys de TEISA, una mostra a càrrec dels diversos artistes que han col·laborat en el centenari com cabosanroque, Yurian Quintanas, Albert Serra, Francesc Guillamet,Esteve Martínez, i el col·lectiu d’Artistes Outsiders de la Fundació Estany, entre d’altres. Així mateix, es presentarà l’escultura del centenari, realitzada per l’artista Josep Ponsatí. La mostra s’inaugurarà el 13 de març del 2021 a l’Espai Isern Dalmau de la Fundació Lluís Coromina a Barcelona.
Tal com ha explicat el coordinador del centenari, Ricard Planas, tots els actes estan subjectes al desenvolupament de la crisi del coronavirus, però s’acabaran fent encara que s’hagi d’allargar el centenari fins més enllà del 13 de març del 2021.