Temporada Alta 2017, un espai on prendre el pols a la societat del moment

El festival acollirà un total de 97 espectacles de l’11 d’octubre al 10 de desembre

Redacció.- Temporada Alta, presenta, un any més, una potent programació de diversos gèneres i disciplines pensada per a tots els públics. Convertit en un festival de referència tant a nivell nacional i estatal com europeu, Temporada Alta s’erigeix com a motor de creació escènica i es posiciona com a un dels pols productius i creatius de casa nostra, veritable pòrtic de la temporada teatral i de la cartellera barcelonina. A més, enguany el Festival pren el pols a la societat i programa un gran nombre de produccions sobre temes d’actualitat (refugiats, narcotràfic, memòria històrica, ètica periodística…).
Dvenadtsataia Noch (Nit de Reis), muntatge de William Shakespeare dirigit per Declan Donnellan, és la proposta que inaugurarà el Festival, que acollirà un total de 97 espectacles de l’11 d’octubre al 10 de desembre. El director britànic fundador de la reconeguda Cheek by Jowl torna a Girona amb la companyia russa amb qui ja va visitar el Festival l’any 2015 amb l’espectacle Mesura per Mesura, i presentarà aquest muntatge que ja fa més de 10 anys que volta per escenaris internacionals representat només per actors homes.
La programació presentada s’equilibra amb propostes internacionals –  25 espectacles de 16 països diferents-, muntatges del nostre país – 65 obres d’autoria catalana-, 20 de creació contemporània  i  un total de 26 produccions i coproduccions, fruit de teixir aliances i complicitats amb companyies, productores i teatres públics i privats, nacionals i internacionals.
Temporada Alta és un festival internacional de primera línia, però que alhora està profundament arrelat a la zona en que se celebra. Per això el Festival inclou 29 espectacles de o amb artistes gironins i concentra la seva programació en 8 poblacions diferents i en fins a 22 espais o equipaments.
L’àmplia programació que s’ha presentat inclou grans figures internacionals de les arts escèniques contemporànies (Romeo Castellucci, Guy Cassiers, Declan Donnellan, Alain Platel, Josse de Pauw, Oskaras Korsunovas, Federico León, Christiane Jathay, Mariano Pensotti,etc), juntament amb alguns dels artistes espanyols més reconeguts internacionalment  (Rocío Molina, Faemino y Cansado, Diego el Cigala, etc) i estrenes coproduïdes pel festival  d’alguns dels millors creadors del país (Pau Miró, Sol Picó, Alícia Gorina, Àlex Rigola, Llàtzer Garcia, etc). A més, enguany es segueix apostant per la programació de creació contemporània i els nous llenguatges (El Conde de Torrefiel, María Muñoz i El Niño de Elche, Roger Bernat, Mal Pelo, Atresbandes, Quim Giron, etc).
Una de les principals novetats de la 26a edició de Temporada Alta és la implementació d’un nou projecte social i educatiu, A Tempo, Arts i formació, un programa que treballa per apropar les arts escèniques a les escoles, instituts i centres de formació, impulsat per La Fundació La Ciutat Invisible. La nova proposta neix de la voluntat de replantejar any rere any el model de Festival, fent la cultura accessible a tothom i avançant per acostar-se, cada vegada més, als ciutadà i al públic, element imprescindible i protagonista de Temporada Alta. Properament es presentarà en roda de premsa tots els continguts del projecte.
LA PROGRAMACIÓ INTERNACIONAL 
Temporada Alta és una porta d’entrada a Catalunya, a la resta de l’Estat i sovint a Europa, de moltes produccions internacionals, tant dels noms consagrats de l’escena com de les noves veus que van despuntant a diversos països. En aquesta 26a edició, el Festival posarà Catalunya al mapa escènic internacional amb 25 espectacles de fora, dels quals 20 són internacionals i 5 de la resta de l’Estat. A més, el Festival torna a programar dos grans cicles de teatre internacional; el cicle Connexió Iberoamèrica, ja consolidat des de fa cinc anys i centrat en les propostes de l’altra banda de l’Atlàntic, i el cicle Connexió Flandes, que enguany celebrarà la tercera edició i acosta al públic a l’escena teatral flamenca.
De la programació estrangera destaquen, entre d’altres, les següent propostes – gairebé totes elles estrenes a l’Estat Espanyol o a Catalunya-:la ja esmentada Dvenadtsataia Noch (Nit de Reis) de Declan Donnellan, Golem de la companyia anglesa 1927, una faula molt visual sobre un món futur distòpic dirigida i escrita per Suzanne Andrade; l’italià Romeo Castellucci portarà als escenaris Ethica. Natura e origine della mente una perfomance inspirada pels cinc llibres de l’Ética d’Spinoza i Pamiselis (Diari d’un boig), del director Oskaras Korsunovas, que visitarà Temporada Alta per sisena vegada i presentarà l’obra de Nikolai Gogol que explica el pervers mecanisme que converteix un home corrent en un dictador.
A més, també podrem comptar, entre d’altres, amb les propostes d’espectacle per a tots els públics com Concerto pour deux clowns dels francesos Les rois vagabonds o Saloon, dels canadencs Cirque Éloize que repeteixen per tercera vegada a Temporada Alta amb un espectacle de circ molt dinàmic i visual on es barreja el món del circ i el món dels westerns.
 Els cicles teatrals: Connexió Iberoamèrica i Connexió Flandes
La programació internacional del Festival es caracteritza per acollir dos grans cicles de teatre internacional, el cicle Connexió Iberoamèrica, i el cicle Connexió Flandes.
En el primer cas, el Festival actua una vegada més com a entrada a Europa del teatre Iberoamericà, un dels laboratoris teatrals més fructífers del moment i  un dels pols creatius més interessants del planeta. En aquesta cinquena edició del cicle, que té el suport d’Iberescena, s’han programat dues propostes argentines, Las ideas, de Federico León, que es presenta per primer cop al Festival, i  Arde brillante en los bosques de la noche, la darrera proposta de Mariano Pensotti, director que visita el Festival per quarta vegada i que ara ens presenta un muntatge per commemorar el centenari de la revolució russa. Des de Mèxic ens arriba la proposta de la companyia Los Colochos, Mendoza, una versió de Macbeth ambientada en un entorn rural i en una atmosfera entelada per alguns dels problemes actuals de Mèxic (corrupció, narcotràfic, violència…).
També en el marc del cicle serà la primera vegada que arriba a Temporada Alta un espectacle d’una companyia colombiana, és el cas de Camargo de La Congregación Teatro, una formació dirigida per Johan Velandia. El muntatge busca la proximitat amb el públic i utilitza un cas de la secció de ‘successos’ per fer un retrat de la situació social i política de la Colòmbia actual. Per últim, es podrà veure la darrera proposta de la brasilera Christiane Jatahy, la directora iberoamericana amb més projecció a Europa en els darrers anys que presentarà A floresta que anda (El bosc que camina), un muntatge on incorpora l’audiovisual d’una forma molt integrada i on el públic circula entre les projeccions.
Pel que fa al cicle Connexió Flandes enguany hi trobem tres espectacles: Out of Context-for Pina és un espectacle molt especial que arriba de la mà d’Alain Platel i Les ballets C de la B . Creat el 2010 en memòria de la coreògrafa Pina Bausch (morta mig any abans de l’estrena), la companyia només recupera el muntatge una vegada a l’any i, aquest 2017, ha escollit Girona i Temporada Alta com a escenari, convertint el Festival en una oportunitat única per gaudir d’una de les obres mestres del coreògraf belga. Dins el cicle de teatre flamenc es podrà veure també De Mensheid (La Humanitat), un espectacle de Josse de Pauw i amb música de Kris Defoort, equip que el 2015 va portar a Temporada Alta An old Monk. A De Mensheid, la soprano americana Claron McFadden acompanya els dos creadors i junts presenten un espectacle de llenguatge textual, visual i musical. Per últim, Guy Cassiers torna a Temporada Alta per sisena vegada i estrena el seu darrer muntatge, Grensgeval (El Cas de la Frontera), una proposta escrita per la premi Nobel de literatura Elfriede Jelinek que parla sobre la situació dels refugiats i les persones desplaçades per força.
Dins la programació de fora de Catalunya es presenten muntatges d’artistes de la resta de l’Estat espanyol com el de Rocío Molina, que presentarà Impulso; 7 lunas, la trobada artística entre María Muñoz i El Niño de Elche o bé de ¡Quien tuvo, retuvo! de  Faemino y Cansado.
 TEMPORADA ALTA, MOTOR DE CREACIÓ ESCÈNICA
Les produccions i coproduccions del Festival: torna un Cyrano
Temporada Alta encara la nova edició presentant 26 coproduccions i renova així la seva voluntat de ser motor de la dramatúrgia del país. Teixint aliances i complicitats amb companyies, productores i teatres públics i privats, nacionals i internacionals, el Festival es posiciona com un dels pols creatius i productius de casa nostra A través d’ajudes a la producció i la creació, el Festival aposta per disciplines molt diverses com la dansa, el teatre visual, el teatre de text, el teatre familiar o la música.
Una de les principals coproduccions que es presenten enguany és Cyrano, amb Lluís Homar i direcció de Pau Miró. Després de l’èxit artístic i de públic de Terra Baixa i Lluís Homar, Temporada Alta presenta una adaptació del clàssic Cyrano de Bergerac d’Edmon Rostand. Amb la reescriptura de Pau Miró com a base i un repartiment encapçalat per Lluís Homar, l’espectacle s’estrenarà a la tardor al Festival i posteriorment farà temporada al Teatre Borràs, tot un repte després de l’èxit d’aquell Cyrano de Flotats.
Col·laborant amb equipaments públics i privats, també es presentaran: Blasted (Rebentats) de la dramaturga britànica Sarah Kane i direcció d’Alícia Gorina, i que s’ha coproduït per primera vegada en català amb el Teatre Nacional de Catalunya; La visita de la vella dama, dels Farrés Brothers, una coproducció del Festival amb la companyia; El metge de Lampedusa, un muntatge dirigit per Miquel Górriz i escrit per Pietro Bartolo, coproducció del Teatre Lliure; Dancing with Frogs de Sol Picó una coproducció de la pròpia companyia i el Mercat de les Flors; Els nens desagraïts, escrit i dirigit per Llàtzer Garcia i coproduït amb la Sala Beckett i El color de la llum, un nou muntatge de Ferran Joanmiquel que estarà coproduït amb la Sala La Planeta.
Amb aquesta nova edició, Temporada Alta revalida el seu compromís per col·laborar també amb agents de fora de Catalunya. És el cas de tres produccions internacionals que es presenten enguany: Vània (versió lliure de l’obra d’Anton Txèkhov), dirigida per Àlex Rigola i coproduïda per Temporada Alta i Teatros del Canal de Madrid; The Mountain, the Truth and the Paradise, de la companyia Mal Pelo i en col·laboració amb el Théâtre de la Ville de París i el Théâtre de l’Archipel de Perpinyà; i, amb  coproducció del francès MUCEM de Marsella i el Grec. Festival de Barcelona, Roger Bernat presentarà  No se registran conversaciones de interès.
A més, Temporada Alta també coprodueix alguns muntatges directament amb les companyies, com en el cas de: Àries de reservat, El comediant, El buit, Els dies que vindran, Simone, Màtria (Narrar el silenci) i  IUanMI.
Una aposta per la dramatúrgia i la creació catalanes
Fa 26 anys que Temporada Alta dóna suport als creadors del país apostant per la programació basada en textos d’autors catalans, potenciant la nova creació, i programant enguany fins a 65 propostes de creació catalana. D’aquesta manera, el festival programa grans noms de casa nostra, tant de creadors ja totalment consolidats com de noves veus emergents, entre d’altres: Pau Miró, Llàtzer Garcia, Marc Artigau, Cristina Genebat, Julio Manrique, Clàudia Cedó, Cristina Clemente, Marilia Samper, La Virgueria, Joan Yago, Pere Riera, Daniela Feixas, Pep Tosar Ramon Madaula o Lali Álvarez. A més, aposta clarament per l’àmbit de la creació contemporània del país programant espectacles basats en nous llenguatges teatrals, com per Roger Bernat, Lali Ayguadé, Quim Giron i la seva companyia Animal Religion, Atresbandes o El Conde de Torrefiel.
Per potenciar i enfortir el creixement de l’autoria catalana, Temporada Alta organitza dos projectes que suposen la trobada entre dramaturgs: el VII Torneig de Dramatúrgia, que torna a estar presentat per Cristina Clemente, o Llibràlegs que es celebra per quart any a les biblioteques de Girona.
De Catalunya al món
Temporada Alta treballa des de fa anys per la internacionalització dels artistes del país, una eina cada cop més necessària per superar les dificultats de finançament del sector i de visualització internacional dels projectes d’aquí. El Festival aposta per fer conviure en la programació artistes i espectacles de tot arreu, però també busca punts de trobada entre artistes catalans i professionals internacionals. D’aquesta manera, es fomenten vies de col·laboració entre els artistes de casa nostra i el món, ja sigui a través de finançament, treball artístic conjunt o bé la presentació d’espectacles fora del país. Així, des de l’any 2011 Temporada Alta organitza la Set­mana de Programadors, on es concentren espectacles no textuals amb l’objectiu de congregar programadors estrangers al voltant de la programació i d’unes trobades professionals. En aquests quatre últims anys han passat pel Festival més de 300 professionals nacionals i internacionals, incloent-hi representants d’institucions de prestigi com el Festival d’Avinyò, el Thèâtre de la Ville de Paris, el Kunsten Festival des Arts de Brussel·les o el Wiener Festwochen de Viena. Enguany, la trobada tindrà lloc del 23 al 26 de novembre i els professionals participants podran veure-hi les propostes d’artistes del país tant consolidats com emergents: El Conde de Torrefiel, Mal Pelo, Lali Ayguadé, Atresbandes, Roger Bernat, Quim Giron, entre d’altres.
Temporada Alta també aposta per participar en projectes que puguin actuar de trampolí perquè artistes catalans participin en produccions internacionals, treballant col·laboracions i aliances amb altres festivals estrangers per garantir la circulació d’espectacles. Un dels exemples de la feina del Festival, quant la internacionalització dels artistes catalans, és Temporada Alta a Amèrica Llatina, un format més reduït del festival que es celebra des de 2013 a Buenos Aires (Argentina) i ens els últims anys també a Lima (Perú) i Montevideo (Uruguai), amb el suport de l’Institut Ramon Llull i Acción Cultural Española (ACE). Fins al moment, s’han fet un total de 131 funcions i han pogut presentar les seves creacions artistes com Sergi López, Iván Morales, Xavier Bobés, Lali Ayguadé, Pere Faura, Barò d’Evel Cirk…
TEMPORADA ALTA 2017, L’ACTUALITAT A ESCENA
En els últims anys es va consolidant la tendència de parlar cada vegada més de temes d’actualitat des dels escenaris, utilitzant les arts escèniques per fer una reflexió social, històrica i política de la realitat del món en el que vivim. Aquesta és una de les peculiaritats de la programació d’enguany, fet que converteix Temporada alta en un mecanisme per prendre el pols a algunes de les crisis i problemàtiques que han marcat o estan marcant els nostres temps.
En són alguns exemples el tema dels refugiats i desplaçats per força (en parlen Grensgeval de Guy Cassiers o el Metge de Lampedusa de Pietro Bartolo i direcció de Miquel Gorriz) o el paper del periodisme, la seva ètica i la visió que dóna de la realitat (és el cas de La Treva de Donald Margulies i direcció de Julio Manrique, Un tret al cap de Pau Miró, o El Color de la Llum de Ferran Joanmiquel). També  són exemples d’actualitat el terrorisme jihadista (Roger Bernat en parla a No se registran conversaciones de interès), la memòria històrica (tema principal de Màtria, de Carla Rovira), la reconstrucció dels països després de la guerra (eix de la pel·lícula Homeland – Iraq year zero d’Abbas Fahdel) o la violència policial i la seva connivència amb el poder (Ragazzo, de Lali Álvarez).
També en aquest àmbit trobem diversos muntatges amb la política i els temes socials com a eix vertebrador, directa o indirectament, com en el cas de Mendoza, on a través d’una versió de Macbeth es parla del narcotràfic a Mèxic; o De Meinsheid (La Humanitat) on es defensa la humanitat com a valor positiu; Arde brillante en los bosques de la noche de Mario Pensotti o Guerrilla, del Conde de Torrefiel, dues propostes que aborden, amb llenguatges molt diferents, les conseqüències i possibilitats de les revolucions avui en dia, o la violència de la societat a tots els nivells que presenta Blasted (rebentats), de Sarah Kane.
Fins i tot algun dels textos presentats al Torneig de Dramatúrgia presenten aquest any una clara temàtica política; una senyal clara que les arts escèniques volen dialogar cada vegada més i amb més urgència amb la realitat social i política que les envolta.
 TEMPORADA ALTA, UN FESTIVAL MULTIDISCIPLINARI I PER A TOTA LA FAMÍLIA
Per bé que Temporada Alta és sobretot un festival d’arts escèniques, la música i el cinema hi han anat guanyat rellevància en els darrers anys, oferint una programació variada i multidisciplinària. A més, al llarg dels anys s’han incorporat també espectacles dirigits al públic familiar, obrint cada vegada més Temporada Alta a nous públics.
 La banda sonora del festival: estrenes de Jorge Drexler i Sopa de Cabra
A nivell musical cal destacar els concerts de Jorge Dexler, que ha escollit Temporada Alta per obrir la gira internacional de presentació del seu disc Salvavidas de hielo; el del músic de New Orleans Trombone Shorty, que presentarà el seu jazz amb influències funky per primer cop al Festival; o els concerts d’artistes i grups com  Oumou Sangaré, Buika, Diego el Cigala, Sílvia Pérez Cruz, The Grampohone All Stars Big Band, Pau Vallvé, Els Amics de les Arts o l’estrena del nou espectacle de  Sopa de Cabra, entre d’altres.
El Cinema de Temporada Alta té premi
Des de fa uns anys, Temporada Alta inclou el cinema dins la seva programació proposant enguany dos cicles: Cine i Escena, que inclou pel·lícules directament relacionades amb les arts escèniques; i Cinema de Temporada, una selecció de títols nacionals i internacionals d’actualitat.
En el marc de Cine i Escena, es podran veure les següents propostes: Angélica (Una tragèdia) de Manuel Fernández Valdés; El vent és això, de Pere Vilà i els alumnes de l’IES Santiago Sobrequés; L’èxit de l’efímer de Mercè Sibina i Samuel Colomer i l’entrega del premi Cine i Escena de JamesonNoTodoFilmFest, guardó patrocinat pel Festival que s’atorga enguany per primera vegada.
En el marc de les propostes actuals, Cinema de Temporada programa: La vida lliure de Marc Recha; Homeland (Irak Year Zero) d’Abbas Fahdel, The Square de Ruben Östlund, Estiu de 1993 de Carla Simón (es farà també una masterclass de la directora sobre el procés de rodatge; Anchor and hope, de Carlos Marqués-Marcet i Casa de ningú, d’Ingrid Guardiola.
Temporada Alta per a tota la família 
Temporada Alta fa una clara aposta per arribar a tots els públics i ho fa a través de dues línies de programació: El Planter, segell que proposa espectacles recomanats per edats diverses, i una línia de propostes familiars  pensades perquè les pugui gaudir tota la família, del petit al gran. Un exemple de les propostes d’El Planter són Loo, de la cia Pontenpie, per a infants a partir de 2 anys; Alícia al País de les Meravelles, de Marta butxaca i Viu al teatre, dirigida a nens a partir de 4 anys, o I Love rock&Roll, Funky, Funky!, i Avui Fem pop, les tres propostes d’Orelles de Xocolata per fer descobrir la música als més petits.
I per gaudir del festival amb tota la família, Temporada Alta proposa diversos espectacles, entre ells Dolce Vita del Mag Lari; DESCONCERTO de l’Orquestra de Cambra de l’Empordà, Saloon de Cirque Eloize o El Petit príncep de Manu Guix i Àngel Llàcer, que repeteix un any més després de l’èxit de públic de les passades edicions.
EL COMPROMÍS SOCIAL DE TEMPORADA ALTA
Des dels seus inicis Temporada Alta ha tingut una clara projecció internacional però també una vocació indiscutible de ser un festival implicat localment, de país, i accessible a tothom. Per aquest motiu, treballa amb dos objectius diferenciats: acostar la programació i activitats programades a col·lectius en risc d’exclusió social i impulsar la vessant educativa del Festival, apropant les arts escèniques a les escoles, entenent la cultura com a un element indispensable del procés educatiu i socialitzador.
El Festival i els col·lectius en risc d’exclusió social
Així doncs, és indiscutible que Temporada Alta no només és un projecte totalment consolidat sinó que també és un festival de tothom i per a tothom. Un dels elements al que s’atorga més importància és el públic i, des del primer dia, s’ha intentant convertir-lo en un actor principal de la programació. Des del 2009 el festival supera el 90% d’ocupació en sales i ha optat per intentar fer arribar les propostes culturals al major nombre de ciutadans possible. És per això que Temporada Alta també posa èmfasi en la seva vessant més social, en que a través del projecte Apropa Cultura col·labora amb els centres socials gironins que treballen amb persones en risc d’exclusió social per facilitar-los l’assistència als espectacles. A més, també forma part del programa Qltura Jove de l’Ajuntament de Girona, del programa Escena 25 de la Generalitat de Catalunya i del programa Butaques Socials de la Fundació Ciutat Invisible, del Club de Mecenatge del Festival i el propi Festival que proporciona recursos per cedir butaques gratuïtament a persones d’entitats i col·lectius en risc d’exclusió social.
Temporada Alta compromesa amb l’educació
Revalidant el seu compromís amb l’educació, enguany Temporada Alta presenta com a novetat A Tempo, Arts i Formació, un nou programa centrat en el món educatiu. Treballar amb les escoles és la manera de fer accessible la cultura a tothom, des de la base, intentant contrarestar el paper residual que les arts encara tenen en l’ensenyament reglat de casa nostra. A Tempo és un projecte que promou espais d’interacció entre joves, estudiants, professionals de l’educació i professionals de les arts i la cultura, per tal de que tots els col·lectius treballin de forma sincronitzada. La proposta, impulsada per La Fundació Ciutat Invisible, amb el suport de Temporada Alta i ConArte Internacional i amb la col·laboració de la Fundació Banc Sabadell, planteja, entre altres, una experiència pilot a Salt i Girona que consisteix en un seminari de formació adreçat a professionals i un programa d’activitats destinades a joves i infants on ells mateixos en són els protagonistes.el Festival un espai on prendre el pols a la societat del moment