Temporada Alta a Amèrica Llatina 2016

La quarta edició de "Temporada Alta a Amèrica Llatina" tindrà una tercera subseu, Lima, a més de Buenos Aires i Montevideo. Ivan Benet, Baro d'Evel i David Espinosa són els artistes catalans convidats

Tres produccions catalanes de teatre de text i creació contemporània, una nova edició del Torneig de Dramatúrgia Transatlàntic i el curtmetratge del projecte “The ONE project” conformen el programa de “Temporada Alta a Amèrica Llatina” que es portarà a terme a les capitals d’Argentina, Uruguai i Perú del 29 de gener al 18 de febrer.

Per quarta vegada, Temporada Alta – Festival de Tardor de Catalunya – Girona/Salt exerceix de plataforma de promoció de la dramatúrgia del país facilitant el desembarcament d’artistes i companyies catalanes a Amèrica Llatina, ja sigui en el format d’exhibició de les seves produccions com establint canals de relació amb teatres, artistes i dramaturgs de l’altre costat de l’Atlàntic.

Aquesta iniciativa, que té el suport principal de l’Institut Ramon Llull i també d’Acción Cultural Española (AC/E) i de la Red de Centros Culturales de España (Cooperación Española), ha permès que en els tres darrers anys, 17 artistes i espectacles catalans s’hagin pogut veure a diversos escenaris llatinoamericans, amb prop de 8.200 espectadors.

Enguany Temporada Alta hi presentarà tres obres catalanes de creadors que fins ara no havien tingut l’oportunitat d’actuar a Amèrica Llatina: “Informe para una academia” d’Ivan Benet, que hi estrena la versió en castellà de la coproducció de Temporada Alta 2013 per la qual va obtenir el Premi de la Crítica com a millor actor; “El vacío del otro”, pre-estrena del nou muntatge de dansa i circ de Baro d’Evel interpretat per Camille Decourtye i Blaï Mateu; i l’espectacle de gran format a petita escala de David Espinosa “Mi gran obra (un proyecto ambicioso)”.

Aquestes tres obres recorreran els escenaris de Timbre4 (Buenos Aires), Sala Verdi i Centro Cultural de España (Montevideo) i per primer cop, el del teatre de l’Alianza Francesa de Lima. L’ampliació del projecte a Perú permetrà ampliar la gira dels artistes catalans.

Als tres països també s’hi projectarà el curtmetratge “The missing part”, dirigit i protagonitzat per Baro d’Evel, que és el primer capítol del projecte “The ONE project” impulsat per Temporada Alta, l’Arts Santa Mònica i la productora Nanouk Films que uneix el món teatral amb el cinematogràfic. A Buenos Aires hi haurà, a més, la quarta edició del “Torneo de dramatúrgia transatlántico” que tindrà com a representants catalans Clàudia Cedó i Ramon Madaula. La guanyadora i el finalista de l’última edició del “Torneig de dramatúrgia de Temporada Alta” s’enfrontaran a dos autors argentins escollits pel dramaturg Mauricio Kartun: Leandro Airaldo i Patricia Suárez.

Per primer cop, també, la programació catalana es complementarà amb espectacles de 5 països convidats: Mèxic, Xile, Uruguai, Perú i Argentina. L’obra “Está escrita en sus campos” de la companyia Lagartijas tiradas al sol (Mèxic) que es va veure a Temporada Alta 2015, acompanyarà les 4 propostes catalanes als 3 països. A Buenos Aires s’hi veuran aquests muntatges:  “A lo mejor te encuentro” de Vaso Teatro (Mèxic), “Groenlandia” de La máquina del arte (Xile), “Ye Katherina” de The Naidens Compañy, “Lo que los otros piensan” de Domingo Milesi (Uruguai) i “Quien lo probó lo sabe” de Los del verso (Argentina). A Lima s’hi programarà l’espectacle “Los regalos. Una historia de Hombres de família” de Fernando Castro (Perú). En total, entre les produccions catalanes i les internacionals hi haurà 49 funcions, acompanyades de xerrades i activitats paral·leles.

La passada edició de “Temporada Alta a Amèrica Llatina”, celebrada a Buenos Aires i Montevideo, va aplegar prop de 4.000 espectadors en un total de 34 funcions, amb una ocupació propera al 90%.

 

Temporada Alta en TIMBRe4 es consolida com a festival d’estiu

“Temporada Alta a Amèrica Llatina” va començar a Buenos Aires l’any 2013 a la Sala Timbre 4, que dirigeix Claudio Tolcachir, amb la programació de 4 espectacles proposats pel festival català. Ara, 4 anys després, “Temporada Alta en Timbre 4” s’ha convertit en un dels principals esdeveniments teatrals de l’estiu a Argentina i amplia la seva programació amb els espectacles citats anteriorment. A més de les funcions teatrals i del torneig de dramatúrgia, “Temporada Alta en Timbre 4” es complementa amb altres activitats com ara una xerrada que compartiran dramaturgs catalans i argentins, 3 tallers, un d’ells dirigit per David Espinosa, i altres activitats lúdiques vinculades amb la cultura catalana.