Temporada Alta aposta pels documentals d’autors catalans

La programació de cinema inclou noms com Albert Serra, Pere Solés, Mònica Cambra i Ariadna Fortuny 

Redacció.- Temporada Alta continua apostant pel cinema en la seva programació multidisciplinar i enguany inclou 6 produccions cinematogràfiques que es veuran entre el 30 de setembre i el 10 de desembre, dates en què se celebra el festival. En aquesta 32a edició destaquen els films documentals d’autoria catalana, tot i que també hi ha presència de ficció.

Curt TA23

El curtmetratge de Temporada Alta 2023 ha estat encarregat a Albert Serra, el director i productor banyolí reconegut internacionalment per comptar amb un univers creatiu molt particular. El curt se centra en la figura de l’intèrpret i en el moment de la improvisació, quan encara queda espontaneïtat però comença a emergir la veritat escènica.

Al llarg de la seva trajectòria professional, Albert Serra s’ha mantingut al marge de la indústria cultural, practicant cinema experimental, contemporani, creatiu i d’autor. La interpretació del cinema des de la literatura o la pintura ha donat a les seves pel·lícules un nou sentit de la imatge i del temps com a narració visual. El Quixot, el mite de Dràcula, Goethe o el llibertinatge de Casanova han inspirat les seves pel·lícules. Amb els anys ha assolit una remarcable presència internacional i ha rebut un especial reconeixement del públic francès i en diversos festivals europeus, com el Festival de Cannes.

 

Programació cinematogràfica

La programació de cinema de Temporada Alta compta amb una part important de cinema documental sobre el nostre entorn més immediat, però sense oblidar peces de ficció tant de dins com de fora de Catalunya. Entre les propostes d’aquest any hi ha El vent que es mou, la proposta de Pere Puigbert, reconegut pel tractament de la natura en les seves pel·lícules. Aquest nou film se centra en el dia a dia d’una sèrie de persones empordaneses que conviuen amb la tramuntana des de les seves vides laborals.

Velvet Suite (homenatge a la Velvet Underground), creada per Manuel Huerga, vol deixar constància del concert que va tenir lloc a Banyoles l’any 2022 on Pascal Comelade i Lee Ranaldo (de Sonic Youth) van reviure la dinàmica de la Velvet Underground, el grup novaiorquès de Lou Reed i John Cale que a finals dels anys seixanta van obrir camí en el món del rock.

Pere Solés també portarà una proposta de teatre documental amb la comèdia Matusalem, que s’endinsa en el camp de la longevitat. En pantalla es veuran nonagenaris, xamans que proclamen una solució màgica a l’envelliment i investigadors científics que fa anys que treballen en el tema.

Pel que fa a la ficció, la programació inclou Un sol radiant, una pel·lícula de Mònica Cambra i Ariadna Fortuny en la que, des dels ulls d’una nena d’onze anys, reflexionen sobre la complexitat de la mort i la celebració de la vida; i Aftersun, meitat pel·lícula de suspens i meitat pel·lícula de superació, creada per Lluís Galter per dinamitar les convencions del cinema.

 

Més enllà del cinema

A Sonoma (le film, pas le spectacle), Xavi Lozano i Albert Pons s’endinsen en l’univers de Marcos Morau i la seva companyia, La Veronal, durant el procés de creació de la seva obra mestra, Sonoma, un espectacle de dansa que proposa moviments i estètiques hipnòtiques que recorden velles cultures i rituals. La proposta del coreògraf valencià es va poder veure el 2020 dins el marc de la programació A Distància de Temporada Alta i el 2021 en el Teatre Municipal de Girona. Ara, en paral·lel amb els mateixos actors, Lozano i Pons han creat una ficció reproduint de forma contemporània l’atmosfera de l’espectacle.

La programació cinematogràfica del festival Temporada Alta està feta en coordinació i col·laboració amb el Col·lectiu de Crítics de Cinema de Girona /Cinema Truffaut.