Temporada Alta bat rècord d’ocupació amb un 94,12%

El públic ha estat un any més el millor còmplice del festival amb un total de 53.961 assistents, tant a espectacles de pagament com a altres activitats paral·leles i professionals organitzades pel festival

Temporada Alta augmenta la seva ocupació respecte de l’any passat i bat el seu rècord històric amb un 94,12% d’ocupació i un total de 53.961 assistents a espectacles o activitats del festival. El públic enguany ha estat el millor còmplice del festival gironí que es consolida gràcies a una programació d’alt nivell, polítiques de promoció i proximitat amb l’espectador, la gestió diària de l’oferta d’espectacles amb aforaments fixats a partir de la demanda, i una clara aposta per la internacionalització, amb l’objectiu de ser un certamen de referència a Europa. En aquesta edició, un total de 48.593 espectadors (42.314 a Girona/Salt i 6.279 a Perpinyà) han assistit als espectacles de pagament d’una programació formada per 20 propostes internacionals, 35 estrenes absolutes, 11 estrenes a l’Estat espanyol, 4 estrenes a Catalunya i més espectacles de dansa que mai.

En un context de forta crisi econòmica i encara amb un 21% d’IVA sobre el mercat cultural, Temporada Alta ha omplert gairebé tot l’aforament de la seva programació i ha ampliat el total de les funcions programades des d’un inici. 90 espectacles de totes les disciplines han format la programació del festival, amb un total de 122 funcions previstes inicialment. Després que diversos espectacles exhaurissin les seves localitats, el festival oferia 14 funcions addicionals d’espectacles de gèneres i formats diversos:  La Partida, One-hit wonders, Murieron por encima de sus posibilidades, La carta, Bits, Maüra, Dies feliços, Allegro, La máquina de la soledad, Dones com jo, Orelles de xocolata i Viejo solo y puto. Per contra, Prendre Partit, espectacle dirigit per Josep Maria Pou, va ajornar la seva estrena, anul·lant així les dues funcions previstes a Temporada Alta. Per tant, el total de representacions ha estat de 134 (més les 10 de Perpinyà). Aquests excepcionals resultats han estat en bona part gràcies a un treball d’equip i de conjunció entre les administracions públiques, a la implicació del públic i d’un teixit empresarial sòlid per la via del patrocini i el mecenatge i, en definitiva, a la voluntat de fer de Girona i Salt la Ciutat del Teatre.

Un dels principals objectius de Temporada Alta és impulsar la creació escènica del país i és per això que el festival cada vegada participa en més projectes de diversos formats i disciplines. Aquest 2014 s’ha invertit en 26 espectacles que a hores d’ara ja tenen prevista explotació en altres teatres i festivals del país, dels quals 20 han realitzat part de la producció en residència a Girona, Salt o Bescanó. Aquestes produccions o coproduccions es materialitzen per dues vies possibles: per la pròpia participació en la producció del festival junt amb altres institucions d’àmbit nacional i internacional, o bé per la aportació d’EL CANAL, Centre d’Arts Escèniques de Girona/Salt. 

La internacionalització s’ha convertit amb els anys en l’altre gran eix central de Temporada Alta, tant en el sentit de suport a la sortida de companyies i produccions del país com per l’objectiu de convertir la cita gironina en un punt de trobada del teatre europeu i iberoamericà.

Avui dia, programadors de tot el món acudeixen al festival al llarg dels seus dos mesos i mig de durada i no només durant la Setmana de Creació Contemporània (setmana de programadors). L’experiència de quatre anys confirma que els espectacles de creació contemporània, que proposen llenguatges diferents, són els que més circulen en festivals internacionals. Per això, un cop més, s’ha concentrat en el cap de setmana del 20 al 23 de novembre un programa de 12 muntatges de llenguatge contemporani que inclou propostes de gèneres molt variats com el teatre de text, la música, la dansa, els objectes, etc.

Amb un programa més que consolidat, la Setmana de Creació Contemporània ha mantingut la xifra de professionals nacionals i internacionals que acudeixen a aquesta trobada de referència de les arts escèniques a Girona. 70 professionals de 12 països diferents –Alemanya, Àustria, França, Itàlia, Colòmbia, Brasil, Portugal, Estat Espanyol, Gran Bretanya, Bèlgica, Argentina i Holanda– han visitat un any més Temporada Alta per gaudir i conèixer l’escena nacional i algunes de les companyies actuals més representatives de casa nostra.